Hirdetés
Hirdetés

Mit kóstoljunk vasárnap a Gourmet Fesztiválon?

SZERZŐ: DiningGuide
2022. május 29.
Ma is éjszakába nyúlóan zajlik a gourmélkodás a Millenárison: mit kóstoljunk a Gourmet Fesztivál zárónapján? Persze csak ha lesz mit, tegnap ugyanis rengeteg érdeklődő lepte el a parkot, szép forgalmat bonyolítottak a kitelepülő vendéglátók.
Hirdetés

Idén a megszokott négy nap helyett háromnapos zsúrral tért vissza két év Covid-pihenő után az ország legjelentősebb ínyenctalálkozója, a Gourmet Fesztivál. A pénteki első napon volt igazán fesztiválozós szép idő, szombaton telt meg viszont a placc rengeteg vendéggel, az éttermes, cukrászdás és boros standokon délutántól fogva egy perc megállás nem volt.

A több mint 100 kiállító közül 50-60 topétterem is jelen van az éves ínyenctalálkozóján, amelyet idén az Örökségnek dedikáltak – ki-ki a saját értelmezésében felmutatva, mit jelent számára a gasztronómiai örökség. 12 helyszínt és kóstolnivalót ajánlunk!

Hirdetés

Napközben zajlanak a tematikus programok is, vasárnap gyereknap alkalmából a kisebbeknek címezve a műhelymunkákat. 12:30-tól Szabi, a pék, azaz Szabadfi Szabolcs tart grissini készítő workshopot gyerekeknek, majd 14 órától Rosenstein Timi, a piték királynője tart pitedíszítő szakkört a kicsiknek. 15:30-as kezdettel pedig Wolf Andrással találkozhatunk tanár szerepben. A Gundel Étterem, New York Kávéház és a Séf Asztala executive séfje sós kiflit süt a gyerekekkel.

17 órától már vége a gyereknapnak, ahogy azt mondani szokás. Elsőként Menyhárt Attila, a Four Seasons cukrászséfje áll színpadra mi mással, mint csokoládéval. Az Audi-Dining Guide Gálán az Év Cukrászséfje díjat elnyerő szakember kezei alatt egy 100% növényi alapanyagokból készített linzertészta, Alto el Sol étcsokoládékrém, paprikakrém, vegán csokoládés piskóta és málnagél alkotta édesség születik meg. A produkció érdekessége, hogy ez volt az egyik versenymű, amellyel a World Chocolate Masters közép-európai fordulójának első helyén végzett a magyar cukrász.

18 órától stílusosan Bíró Lajos, a hazai séfszakma egyik nagyöregje zárja a fesztiválszínpad programjait. Fiával, Bíró Danival főznek közösen, és a disznóságok sem maradhatnak ki: disznósajt biztosan születik a kezeik alatt.

Hirdetés

Sauska 48: Csülökpörkölt carpaccio (64-es ház)

Villány gasztronómiai gyöngyszeme, a Sauska 48 séfje, Bicsár Attila az étterem megnyitásának első perce óta az örökség és modernitás jegyében alkot. Az általa meghonosított falusi gourmet kategória a tradicionális magyar konyha remekeivel minden ízében átszőtt, a fesztiválra pedig a következő fogásokkal érkeztek. A carpaccio alapja náluk nem holmi bélszín vagy borjú, hanem csülökpörkölt (!), amelyet kovászos uborkával, hagymákkal, kovászos kenyérrel kínálnak. A krumplifőzelék Bicsár Attila értelmezésében egy zöldfűszeres főzelék sós citrommal, buggyantott tojással és stifolder kolbászmorzsával. A retró csokis piskótatekercset pedig a hónap sztárjával, eperrel és pisztáciával turbozzák meg a Sauska borászatok és a Sauska 48 egymás mellett álló standjainál.

Csülökpörkölt carpaccio / Fotó: Sauska 48

Gerbeaud Cukrászda és Kávéház: Variációk zserbóra (67-es ház)

Ha valakinek van helye az Örökséghez címzett fesztiválon, az a Gerbeaud. A logójukban is szerepel a patinás kávéház 1858-as alapításának éve. Az idei fesztiválra megalkották a hagyományos zserbószelet több variánsát, a képen a Szatmári szilva - mogyoró - karamellizált fehércsokoládés látható. Kis érdekesség, hogy a közönségkedvenc Sósmogyoró-barack desszertjüket is egy korábbi Gourmet Fesztiválra alkották meg, és azóta a cukrászda egyik állandó darabja lett.

Gerebeaud, Szatmári szilva - mogyoró - karamellizált fehércsokoládé

Bori Mami: Káposztás tészta és dagadó (27-es ház)

A Bori Mami éveken át gasztrogegjeiről volt híres a fesztiválon, az idei tematika pedig az ő éttermi koncepciójukra tökéletesen rímel, hiszen a Mátra hagyományos, népi ételeinek átirataival folyamatosan kísérletezik a konyha. Előételként Borjúmirigyet kínálnak mangalica dagadóval és zöld eperrel, főételként káposztás tésztát füstölt kacsamellel és kacsamájszósszal, desszertként aludttejes gancát rebarbarával.

Bori Mami, káposztás tészta, füstölt kacsamell, kacsamájszósz

Kreinbacher Birtok: Rántott malacfül és sok-sok pezsgő (42-es ház)

A Langer Gábor séf vezette Kreinbacher Birtok Magyarország 10 legjobb vidéki étterme közé került a 2022-es Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban. Ha kíváncsiak vagyunk egy kortárs nemzetközi konyha séfkreációjára, ahogyan a saját hagyományainkhoz nyúl hozzá, a 42-es standnál a tavasz örök ízvilága, a tök és kapor Kreinbacheréknál pisztránggal és zöldalmával éled újjá, az igazi falusi gourmet-k pedig rántott malacfület is ropogtathatnak lilakáposzta, gyömbér, chili kíséretben.

Kreinbacher Birtok, Rántott malacfül, lilakáposzta, gyömbér, chili

Mór24: Rántott disznósajt és Sült káposzta sajttal (76-os ház)

Szintén a 2022-es Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz top 10 vidéki éttermének egyike a Mór24 is. A balatonfüredi "small plate" koncepciójú étteremnek már komoly jártassága van abban, hogy lehet kis tányérokon csodát művelni. A Farm2Fork-os Horváth Boldizsár zöldségeivel dolgoznak, és a disznósajttal sem viccelnek, bundában kirántják, és Granny Smith almából készült pürével, savanyított medvehagymaterméssel és medvehagymabimbóval körítik.

Mór24: Sült káposzta sajttal

Ha valaki pedig unalmas alapanyagnak gondolná a káposztát, ledöntheti előítéleteit a 76-os standnál. Grillezve, Café de Paris vajjal megkenve, végül Tekeresvölgyi Matuzsálem-sajttal megszórva kínálják.

A zárónapon is 11 órától 23 óráig várja vendégeit a fesztivál a Millenáris Park területén.

LUA Resort: Anyám tyúkja (25-ös ház)

Ugyancsak Balatonfüredről érkezett a LUA csapata, akik csupán hét héttel ezelőtt nyitottak meg. Felér egy geggel, hogy az északi part első 5 csillagos luxusszállodája prezentálja az „Anyám tyúkját”, ami persze olyan extrákat rejt, mint a mazsola, a pisztácia és a curry.

„Anyám tyúkja” / Fotó: LUA Resort

Nézzen körül a fesztiváltérképen!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram