Hirdetés

Mit kezdjünk a maradék sonkával? – Séftippek Nagy Szabolcstól húsvét utánra

SZERZŐ: DG
2025. április 19.
Mit kezdjünk a húsvét után megmaradt sonkával? Nagy Szabolcs, az N28 Wine & Kitchen séfje kreatív és praktikus ötleteket ad ahhoz, hogyan hasznosítsuk újra ezt a sokoldalú alapanyagot – reggelitől a tésztán át a salátáig. A Dining Guide 2024-es ranglistáján az N28 Wine & Kitchen a 32. helyen szerepelt.
Hirdetés

„A sonka rendkívül sokoldalúan felhasználható, nem érdemes hagyni, hogy kárba vesszen. Egy kis kreativitással új és izgalmas ételeket varázsolhatunk belőle” – mondja Nagy Szabolcs.

Az egyik legegyszerűbb megoldás a reggelik felfrissítése:

„A sonkás tojásos szendvics az egyik legegyszerűbb verzió például, hiszen a reggelit könnyedén feldobhatjuk, ha a klasszikus tojáskrémes vagy rántottás szendvics tetejére apróra vágott sonkát szórunk. Így extra ízt és textúrát adhatunk az ételnek.”

A tavaszi szezon egyik slágere a medvehagyma, amely szintén jól társítható a leeső sonkával:

„A sonkás-medvehagymás pogácsa a másik nagy kedvencem, hiszen a puha, omlós pogácsa tésztájába remekül illik a maradék sonka. Apróra vágva és a sajttal együtt a tésztába dolgozva ízgazdag, szaftos végeredményt kapunk.”

Góra Ricsi, húspályás szakács az N28 konyhájából.

Aki inkább főételben gondolkodik, annak a séf egy olasz klasszikus újragondolását ajánlja:
a carbonara szalonna helyett sonkával is működik – tejszínnel, tojássárgájával és parmezánnal egy igazán krémes és gazdag tésztaételt kapunk.

A klasszikus magyar ízek kedvelőinek is van egy tippje: a rakott krumpli sonkával felturbózva még tartalmasabb lesz, és remek maradékmentő fogás a húsvéti időszak után.

Aki könnyebb, frissítőbb ételt keres, annak a saláták világa is kínál lehetőségeket:

„A sonkából remek majonézes salátát készíthetünk, amelyet friss uborkával, főtt tojással és egy kevés mustárral keverve érdemes ízesíteni. Pirítóssal vagy friss baguette-tel mennyei.”

És végül egy merészebb, de meglepően jól működő kombináció:

„Keverjük össze az apróra vágott sonkát friss ananásszal, korianderrel, lime-lével és egy kevés chilivel – tökéletes kísérője lehet grillezett húsoknak vagy halaknak, de taco tölteléknek is kiváló.”

Extra tipp a séftől:
A sonkából ropogós snacket is készíthetünk:
szeleteljük vékonyra, majd süssük ropogósra serpenyőben vagy sütőben – kiváló levesbetét, salátatopping vagy sós ropogtatnivaló.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram