Olyan összefüggésekben olvashatjuk a nevét, mint a "legmagasabb antioxidáns tartalmú étel", amely "kiváló méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással bír". Egy szóval: csodafűszer. És ami ennél is csodásabb, hogy a hype ellenére nem szokott az egekbe az ára, pedig a szuperételek esetében nem ezt szoktuk meg.
A kurkuma íze nem markáns, részben ebből is származik az előnye, hiszen a színe annál inkább karakteres (még gumicukor színezésére is használják). De vajon tényleg olyan szuper, mint mondják?
Ajurvédikus csodaszer a modern mindennapokban
A kurkumáról azt tartják, hogy képes hatással lenni a krónikus gyulladásokra, a cukorbetegségre, a várcukorszintre, a szívbetegségekre, sőt a rákra is. Bátor kijelentések...
Vizsgálatok szerint a kurkumában lévő sárga pigment csökkenti azokat a sejtekből érkező fehérjéket, amelyek gyulladást okozhatnak. Kutatások során az is felmerült, hogy a kurkuma hasonlóan
csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat, mint az ibuprofén, de egyértelmű bizonyítékok erre sincsenek.
A vércukorszintre gyakorolt hatása is megkérdőjelezhető, ugyanis a pozitív hatásokat egyelőre kizárólag állatkísérletekben bizonyították, tehát egyelőre merjük állítani, hogy egyelőre távol vannak azok az idők, amikor az inzulint leválthatja egy kis kurkuma. És bár a rákkutatásban is voltak haloványan biztató eredményei a kurkumának, amelyet elsősorban mellrákban szenvedő nők kiegészítő kezelésében vetettek be, az eredmények egyelőre nem adnak okot arra, hogy hátradőljünk. Többek között azért sem, mert a kurkumát nagyon nehezen építi be a szervezet, mindenképpen rá kell segíteni erre a folyamatra némi zsírral vagy a borsban található piperinnel.
Először is fontos megjegyezni, hogy a friss kurkuma nem sárga, hanem narancsszínű. Ez a mélyebb árnyalat a jele, hogy magasabb az olajtartalma és frissen van előállítva, nem áll hónapok óta felhasználásra várva. Viszont úgy tűnik, hogy semmiféle jótékony hatása nincs, ha frisset veszünk a por helyett, a receptek ennek megfelelően általában nem is tesznek különbséget.
Ha a kedves olvasó nem elég hipszter ahhoz, hogy kurkumás lattét fogyasszon, egy thai curry is megteszi, hogy kiélvezze ennek a fűszernek az összetéveszthetetlen színét, nem túl markáns ízét és feltételezett élettani hatásait. Mostanában a közel-keleti konyhák diadalmenetével igen divatos sült karfiollal is fogyasztani.
Egy azonban biztos, tehát ismételjük csak el: az egészségre gyakorolt, nem teljesen bizonyított jótékony hatásait borssal és zsírral párosítva fejti ki igazán. Talán nincs benne annyi, mint amennyit a PR-ja feltételez, de így is érdemes rendszeresen fogyasztani. És talán az ókori Indiában is már tudtak valamit...
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.