Hirdetés
Hirdetés

Mit gondol, felfértek a magyarok a leggyakrabban lerészegedő népek közé?

SZERZŐ: DiningGuide
2021. december 22.
A nagy berúgás barométer.
Hirdetés

Az óév-újév találkozásánál mindig sűrűsödnek a komoly és komolytalan statisztikák publikációi. A Global Drug Survey kimutatása 2020-ra pillant vissza, az előző év alkoholfogyasztási kedvét vizsgálta nemzetekre lebontva.

A Global Drug Survey nem csak az illegális szerek használatát kutatja és méri fel világszerte, egyik friss kutatásuk most a – függőséget szintén okozni képes – alkoholra irányult. A londoni székhelyű független szervezet a pandémia betörése évének alkoholfogyasztási szokásait vizsgálta, az eredményeket pedig mint mindig, top 10-es lista koronázza meg.

A kutatásban a nyugati berendezkedésű államok 22 országa szerepelt, így a szláv és belső-ázsiai népek például nem szerepeltek a felmérésben.

Ahogy az lenni szokott, az olvasóban ilyenkor felmerülnek a nemzetekkel kapcsolatos tapasztalatok és sztereotípiák, azonnal beugranak a legendásan részeges népek, de mit mondanak a szociológus kutatók?

A fő felvetés tehát nem a kis mennyiségű italozás gyakorisága, hanem a lerészegedésé volt. Az országos átlagokat annak rendje és módja szerint a különböző államok lakosságára arányosan levetítve kapták meg. Így lehetséges, hogy az alkoholt rendszeresen túlzásba vivő ivók számára csak megmosolyogtató az éves számadat (amennyiben a saját, egyéni ivási szokásaikkal hasonlítják össze, és nem az össztársadalom számaival).

    • A "világelső" ausztrálok közel kétszer annyi alkalommal itták magukat részegségig, mint a világátlag.
    • Meglepő módon az ausztrál nők gyakrabban fogyasztottak alkoholt, mint a férfiak.
    • Van magyarázat a (kétes) ausztrál győzelemre, mégpedig a bárok, kocsmák és egyéb vendéglátóhelyek megszokott működése 2020-ban is.
    • A 22 nemzet közül legnagyobb arányban az ausztrálok bánták meg a túlivást, a részegeskedők mintegy 24%-a.

 

Cartoon Vector illustration of a pint of beer and a glass of red wine looking down upon a shot glass full of green liquor

A 2020-as világátlag 14,6 volt, vagyis egy fő átlagosan ennyi alkalommal részegedett le a sokkoló tavalyi év alatt. Így alakultak a Zoomos online kocsmázások és a négy fal között koccintós esztendő berúgás statisztikái – és egyébként is, ha jól megnézzük a rangsort, tulajdonképpen ki is szorult Magyarország a top 10-ből.

1. Ausztrália: 26,7 alkalommal

2. Dánia és Finnország: 23,8 alkalommal

3. Amerikai Egyesült Állmok: 23,1 alkalommal

4. Egyesült Királyság: 22,5 alkalommal

5. Kanada: 22 alkalommal

6. Írország: 20 alkalommal

7. Franciaország: 17,5 alkalommal

8. Svédország: 16 alkalommal

9. Hollandia: 15,7 alkalommal

10. Magyarország: 15,1 alkalommal

Források: 1, 2, 3

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram