Hirdetés
Hirdetés

Mit esznek a szerkesztők? | 2. rész

SZERZŐ: DG
2024. december 23.
A Mit esznek a séfek rovatból ihletet merítve, annak karácsonyi folytatásaként ezúttal – és egyben először meginterjúvoltuk egymást is. Kovács Nicolett főszerkesztőt, valamint Ihász Nórát és Nagy Kamillát, a szerkesztőség újságíróit is arról kérdeztük, hogy mely helyek a legkedvesebbek számukra a hazai vendéglátás egységei közül, milyen karácsonyi szokások mentén töltik az ünnepeket és mik kerülnek idén az asztalra.
Hirdetés

Melyik éttermek állnak a legközelebb hozzád?

Kovács Nicolett: A Pajta számomra az egyik legkedvesebb étterem és egyben úticél, de nagyon szeretek különböző szűrők mentén éttermeket ajánlani – az én fejemben is így vannak elkülönítve a top helyeim. Például ha soul food, akkor a 101 Tigris csípős szezámleveséből nem tudom, hogy idén hány litert fogyasztottam már helyben és hazarendelve együttesen, de ha közös étkezésről van szó, akkor a hotpot (InTown és az Aranytál – ez utóbbi főleg a szerviz miatt nagyon jó élményt hagyott legutóbb) lett az idei év kedvenc időtöltése. Ha családi ünneplésről van szó, a Szaletlyt és a Rosensteint előszeretettel választjuk.

Ihász Nóra: A kedvenc éttermem helyett az idei év top három legemlékezetesebb ízélményét emelném ki – egyet Budapestről, egyet vidékről és egyet külföldről, sorrend nélkül. Az egyik a Babel őz, vörösáfonya, gomba fogása, a másik a kétútközi Graefl Major rántott patisszonja kimchivel, a harmadik pedig a Xiringuito Miramar (Barcelonától nem messze, Vilanovában található, tengerparti étterem) paellája.

Hirdetés

Nagy Kamilla: Nehéz lenne egyet is kiemelni, de megpróbálom! Az InTown Hotpot számomra az első helyen áll, ha autentikus kínai vacsoraélményről van szó. Sosem csalódtam még benne és méltán kerülhetett fel a Condé Nast Traveller listájára is. Aki járt már valaha Kínában, tudja, hogy olyan élményt nyújt: mintha hirtelen 10.000 kilométert utaztunk volna. Illetve kedves helyszín számomra a Four Seasons Hotel Budapest Gresham Palace is. A hangulat mindig olyan, mintha hazaérkeznék, hiszen az a fajta kedvesség és vendégszeretet, elegancia és minőség, amely itt fogad - legyen szó akár a Kollázsról, akár a Múzsáról - egyedülálló. 

Mi a legörömtelibb nyitás számodra az évben, lett új kedvenc helyed?

Kovács Nicolett: Mindig felkapom a fejem, ha nyitásról beszélnek a városban és érdekel, hogy kik és milyen új helyszínt álmodtak meg. Számomra az Alelí és a Fiktív olyan idén nyitott helyek, amik hiánypótlók – jó ár-érték arány, magas minőségű szerviz és jó hangulatú terek jellemzik őket és szívesen ajánlom másoknak. 

Ihász Nóra: Nagyon örültem a Giulia nyitásának, hiszen az olasz gasztronómia egy olyan szeletét teszik szívvel-lélekkel a tányérra, ami a magyar közönség előtt eddig talán kevésbé vált ismertté. Már várom, hogy legközelebb a focacciájukat is megkóstoljam.

Hirdetés

Nagy Kamilla: Nyitások tekintetében a legkellemesebb meglepetés a Hachi volt számomra. Mindig jó érzéssel tölt el olyan vendéglátóhelyekre látogatni, ahol a szervizen, az ételeken és a koncepción keresztül is visszatükröződik a kortárs, lendületes és profi hozzáállás. Illetve a másik emlékezetes alkalom számomra a BiBo Budapest megnyitója volt. Mind az enteriőr designban, mind az ételekben új kategóriát teremt Budapesten. 

Ki tudsz emelni egy olyan ételt, amit kifejezetten szeretsz – most az ünnepre specifikusan?

Kovács Nicolett: Sok olyan étel készül ilyenkor otthon, aminek én egyedül sajnos sosem állok neki, így nekem a rántotthús is egy fénypontja a karácsonynak és általában ezt is szoktam kérni. De amit mindig a legjobban várok, az a frissen sült kiskifli, sós vajjal, amit szintén anyukám készít nekem.

Ihász Nóra: Nehéz egyetlen ünnepi fogást kiemelni, például a halételeket, a töltött káposztát és a vadast is nagyon szoktam várni. A legjobb talán az, hogy nálunk – a különböző nemzetiségű családtagok miatt – egyszerre köszönnek vissza a magyar, a német és a francia ízek, szokások. Bajorországból érkeznek a legfinomabb, házi készítésű mézeskalácsok és karácsonyi Stollenek (a nővérem férje ebben profi!), Franciaországból pedig a finom sajtok és olyan különlegességek, mint például a suprême d’escargots, amit kisebb toastokra kenünk mint amuse bouche. Régi és új ízek teszik tehát kerekké az ünnepi időszakot, amit szilveszterkor általában raclettezéssel zárunk.

Nagy Kamilla: Édesszájú vagyok, ezért az ünnep fénypontja számomra mindig a desszertek és a sütemények. Nagymamám szinte minden évben süt mézes-krémest az ünnepekre, amit nem tudok és nem is lehet megunni. 

Szeretsz otthon sütni-főzni? Mi a legjobb fogásod, van olyan, amivel a szeretteidnek kedveskedsz idén?

Kovács Nicolett: Nagyon szeretek, de idén úgy alakult, hogy nem viszem túlzásba a konyhai készülődést. Régen a bonbon készítés szerves része volt az ünnepi előkészületeknek és ajándékozásnak, ez kicsit hiányzik – lehet, hogy majd jövőre visszatérek hozzá.

Ihász Nóra: Legyen szó ünnepről vagy hétköznapról, mindig élvezem a sütés-főzés folyamatát, nem csak az ízek, illatok és a gondoskodás miatt, hanem azért is, mert segít megélni a jelen pillanatot. Szeretem, hogy ilyenkor a laptop billentyűzete helyett teljesen mással foglalom le a kezeimet – újságíróként erre abszolút szükségem van. A mediterrán konyha nagyon közel áll hozzám, mert fél évig egy dél-francia kisvárosban éltem, idén pedig egy katalán faluban töltöttem néhány hetet. Ott, L’Arboçarban tanultam meg például a helyi aszalt szilvás csirke (pollo rustido con ciruelas pasas) elkészítését – ezt azóta is sokan dicsérik és most, az ünnepi időszakban is megfőzöm a családomnak.

Ami pedig az édességeket illeti: sok-sok emlékkel felelevenítem a nagymamám hólabda receptjét (sőt, gluténmentes, vegán verzióban is megsütöm), és a provence-i 13 desszert is biztosan helyet kap az asztalon (​​pompe à l'huile, datolya, dió, füge, mazsola, mandula, fehér és fekete nugát, calisson, valamint friss, aszalt és kandírozott gyümölcsök).

Nagy Kamilla: Ha a karácsonyi vacsoráról van szó, akkor édesanyámnak szoktam segíteni az aktuális menü megtervezésében, az előkészítésben és a tálalásban is. De nincs kizárva, ha megihlet egy recept, akkor azt elkészítem a családomnak karácsonykor.  

Van olyan karácsonyi szokás, ami igazán közel áll a szívedhez?

Kovács Nicolett: A közös filmezés és társasozás a családdal szenteste. Az utóbbi években igyekszünk több időt fordítani a közös étterem látogatásnak és új helyek felfedezésének, ezért inkább a meghittebb otthoni pillanatok azok, amik miatt a karácsony igazán különleges ebben az időszakban számomra. 

Ihász Nóra: Van egy apró csengettyű, amivel gyerekkorunkban édesanyám minden szenteste csengetett, jelezve, hogy „megérkezett a kis Jézus”, üljünk le a fa mellett, mert most valamiféle csodás dolgok fognak következni! Pár éve újra előkerült ez a pici csengő, már a keresztlányomnak csilingel minden karácsonykor. Azért is szeretem ezt a szokást, mert azzal a hanggal egy pillanatra megáll az idő, és azok is teletöltik a szívemet, akik ott vannak, és azok is, akik sajnos már nem lehetnek velünk.

Nagy Kamilla: A kedvenc karácsonyi szokásom az, amikor körbeüljük az asztalt és elfogyasztjuk a vacsorát 24-én este. Az adventi időszak minden évben kifejezetten stresszes és zaklatott szokott lenni, az emberek idegesek és türelmetlenek. De mire eljön az ünnep és megérkezünk a szeretteink körébe, lenyugszanak a dolgok. A közös étkezés teremti meg számomra az ünnepi hangulatot – na és persze valamilyen hangulatos aláfestő zene! Emellett az is nagy öröm számomra, amikor az év közben ritkábban látott családtagokat látogatjuk meg és eltöltünk közösen időt. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram