Melyik éttermek állnak a legközelebb hozzád?
Kertész Zsanett: Nagyon sok van hely van, ami közel áll a szívemhez és szívesen látogatnám őket még gyakrabban. A teljesség igénye nélkül, némileg eklektikus felhozatalban: ZEN Eatery, Goli, Arquitecto Pitpit, Salt, Bilanx, meki, Spago, Ultramarinos Martinez, David’s Kitchen, Artizán, Salt Bakery, Bake My Day. Bár nem a városban van, idén jártam először a Pajtában, ami fantasztikus élmény volt, a Vasüzlet pedig úgyszintén.
Király Márton: Egyértelműen a Modam Specialty Coffee a kedvenc helyem Szombathelyen. Itt nem csak nagyon jó kávéválaszték vár, de remek hangulat is, amint belépek, már készítik is a szokásos rendelésemet. A kávé mellé házi sütemények társulnak és komoly a natúrborkínálat is, a polcokon a kőszegi Unger Bormanufaktúra világverő kékfrankosai és Pálffy Attila P.A.N.K pét-natjai is ott vannak. Bátran ajánlom őket mindenkinek, aki a nyugati határ felé jár!
Kovács-Vass Réka: Nem gondoltam volna, hogy valaha is vegán fogás fog szerepelni a kedvenc ételeim között, de a Goli teljesen növényi alapú labneh-je és ezzel együtt az étterem is felkerült a toplistámra, amin az idei évtől kezdve szerepel az Alelí is, illetve hosszú évek óta tagja a Déryné és a Kiosk.
Ha vidéki helyek, akkor a Teyföl nagy favoritom, mert a finom ételek és kedves kiszolgálás mellett engem az is megfogott, hogy mennyire önazonos a kommunikációjuk: ha valaki kezdetben csak a social media felületekről ismeri a helyet, akkor a látogatásai alkalmával pontosan ugyanazt a közvetlen vendégszeretetet és magas minőséget fogja megtapasztalni. És persze nem maradhat le a listámról az Iszkor, mert még mindig elképesztőnek tartom, hogy rengeteg munkával milyen jó helyet és közösséget tudnak építeni a „világ végén”… ami egyébként nincs is olyan messze, simán megér egy kirándulást!
Mi a legörömtelibb nyitás számodra az évben, lett új kedvenc helyed? Ki az, akit búcsúztatsz?
Kertész Zsanett: Az év legizgalmasabb nyitása számomra a Fiktív, Tatai Márton és Kovács Orsolya étterme. Egyszer jártam náluk, nagyon szeretnék visszamenni minél hamarabb, nagyon izgalmas, amit csinálnak. Emellett mindig rossz látni, amikor a gazdasági helyzet, vagy mások ostobasága miatt tehetséges emberek álmai szabotálódnak. Idén a Lokal47 és az Enso zárása nagyon sokkoló volt számomra.
Király Márton: Több egység is főnixként tért vissza, leginkább ezeknek örülök. Újra várja vendégeit a Róka és Mackó, a szarvasi Barátkozó, de a Rutin Budaörs is folytatja működését, ezek nekem, és szerintem még sokaknak örömteli hírek. 2024-ben azonban jelenlegi formájában megszűnik a Noma, és ez nem csak azt jelenti, hogy egy elképesztő koppenhágai étterem alakul át, de egyben egy korszak lezárását is jelzi. Megkerülhetetlen egység, igazodási pont, a Noma átalakulása, úgy hiszem, jelzőkaró a gasztrotörténelemben.
Kovács-Vass Réka: Az Alelí mindenképpen örömteli, egyrészt az ételek, másrészt pedig a csodás enteriőr miatt. Bár a tavalyi év végén nyitott meg, de szinte már majdnem idén, a kedvenc pékségem, a Salt Bakery, ahol bármennyi kakaós csigát meg tudok enni.
Ki tudsz emelni egy olyan ételt, amit kifejezetten szeretsz – most az ünnepre specifikusan?
Kertész Zsanett: A férjem a nagymamája aranygaluska receptjét süti minden szenteste, ami egy több mint száz éves kuglóf formában készül. Az öccse készíti hozzá a vanília sodót, ez minden évben hagyomány. Nagyon várom!
Király Márton: Szakmaiatlan módon állást foglalok a Nagy Bejgliháborúban. Mákos bejgli mindörökké!
Kovács-Vass Réka: Én inkább azt mondanám, hogy bármilyen étel jöhet, ami az karácsonyhoz kapcsolódik. Egyébként is az ételek körül forog az életem, így én egy cseppet sem bánom, hogy ebben az időszakban folyamatosan enni „kell”. De ha nagyon muszáj egy valamit választani, akkor talán a töltött káposztát mondanám, de szigorúan a szabolcsi, paradicsomos verziót.
Szeretsz otthon sütni-főzni? Van olyan, amivel a szeretteidnek kedveskedsz idén?
Kertész Zsanett: Nagyon szeretek sütni és főzni, ha tehetném, folyton ezt csinálnám. Általában rengeteg mindent készítek, imádom túlvállalni magam, aztán a hajrában mindennel pont elkészülni az utolsó pillanatban. Sok ehető ajándékot készítek: bonbonokat, habcsókokat, baileys-t, csokilikőrt és narancslekvárt, az utóbbi kettőt egy-egy Mautner Zsófi recept alapján. Minden évben én készítem a vegetáriánus fogást szenteste, ami eddig egy húsmentes wellington volt, de idén valami új lesz. Tavaly nagyot ment Szántó István és a Spago sütőtökös pitéje, az egyik húgom berendelte idénre is, úgyhogy lehet felvesszük a kánonba.
Király Márton: Nagyon szeretek otthon főzni, a karácsonyi menüsor pedig számomra az év legfontosabb étkezési eseménye. Ha kell, időt-energiát-alapanyagot nem kímélve dolgozom napokig húsleveseken és demi-glace kísérleteken, minden évre jut egy alapanyag, projekt, aminek az elkészítéséhez az apropót az ünnepi vacsora adja. Nálunk nincs fix menüsor és hagyományos elemek, de minden évben valami izgalmas, és kulinárisan kihívást jelentő étel adja az ünnepi étkezés fénypontját. Az idei feladat a Wellington-bélszín, egy olyan recept, amit évek óta szerettem volna elkészíteni, de csak idénre állt össze a megfelelő alapanyag, elegendő idő és konyhai kalandvágy szentháromsága.
Kovács-Vass Réka: Nagyon szeretek sütni és főzni is, és általában hajlamos is vagyok ezekkel túlzásba esni. Ezért az idei évben úgy döntöttem, hogy inkább több helyről rendelek süteményeket, hogy ne teljesen fáradtan essek be a karácsonyi ajándékozásra. A La Téne-ből érkezik a pisztáciás bejgli, a Salt Bakery-ből málnás-brownie-s cookie és babka, a La Boutique By Meinhart-ból pedig zserbótorta. Az Iszkor mákos bejglije is szerepelt eredetileg a listán, de „sajnos” az már nem éri meg az ünnepeket (pedig elméletileg nem is szeretem…), úgyhogy helyette kénytelen leszek valószínűleg az Egy csipet tortából szerezni valamilyen plusz finomságot.
Van olyan karácsonyi szokás, ami igazán közel áll a szívedhez?
Kertész Zsanett: Nagyon sokfelé van a család, mindenhol más és más szokásaink vannak. Szeretem, amikor egész nap együtt főzünk, vagy amikor tele hassal nekiállunk társasozni, de alig tudjuk felfogni a szabályokat a kómától.
Király Márton: Klasszikus páros, az éjféli mise és közösen énekelt Mennyből az angyal. Ez utóbbinál nem árt a kézben tartott csillagszóró sem.
Kovács-Vass Réka: Most végiggondoltam életem összes karácsonyát, és egyetlen közös nevezőt találtam közöttük: a veszekedést. 🙂 Mondanám, hogy ez nem túl ünnepi dolog, de közben azt hiszem, ilyenkor már sokan annyira elfáradunk az egész éves hajtásban és stresszben, hogy ez tulajdonképpen normális. Óhatatlanul is összeugrunk olyan dolgokon, mint hogy mit mikor kellene megcsinálni, hogyan kellett volna egy ételt fűszerezni meg különben is korábban kellett volna megvenni a fát vagy az ajándékokat. Azonban a nap végére ez mind semmissé válik és közösen örülünk annak, hogy mind együtt lehetünk az ilyen jelentéktelen viták ellenére is – sőt, általában jót is nevetünk saját magunkon.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.