Milyen éttermekbe szoktál járni? Vannak kedvenc helyeid?
Bicsár Attila: Amikor a hét eleji bevásárló körutamon vagyok Budapesten, a törököknél az Eker-ben egy dürüm és sült rizspuding, a Coyote-ban meg kávé.
Éttermet inkább kíváncsiság alapján választok, szeretem felfedezni az új helyeket.
Szelei Pisti Viszonylag sokat járunk étterembe Vinivel együtt, kicsit ez ilyen piackutatás is: tudnunk kell ki mit kínál, hogyan és mennyiért. A kíváncsiság mellett nekünk üzletileg is fontosak ezek a látogatások. Nagy hobbink a smashburger evés, amint nyílik egy új hely, azonnal megyünk felfedezni. Nagyon szeretjük őket. Buddy’s, Smashy, Simon’s, mindenhol jártunk már. A Smashy a nagy kedvencünk.
Luu Trong Vinh: Nagyon sok séf nem jár el éttermekbe, de mi azt gondoljuk, hogy erre nagyon fontos időt szánni, és hogy a munkánk része. Ráadásul a gasztronómia folyamatosan változik, újabb és újabb helyek nyitnak, muszáj megnézni, hogy mi történik körülöttünk ahhoz, hogy mi is folyamatosan fejlődni tudjunk. Persze, tudjuk, hogy ez egy plusz energia, de nagyon fontos inspiráció szempontjából is, és egyébként is nagyon érdekel minket, hogy ki mit csinál.

Ki tudsz emelni egy olyan ételt, amit kifejezetten szeretsz?
Bicsár Attila: Otthon egy jó burgonya- vagy kelkáposztafőzelék fasírttal. Ha nincs sok időm, de főtt ételre vágyom, akkor pho leves. És a rántott hús, bármikor! 🙂
Luu Trong Vinh: A KFC-t szerintem életem végéig tudnám enni. Szerintem a Pisti chili con carnéja zseniális. Eszpresszót, barna sört és koriandert tesz bele, nagyon finom. Imádom édesanyám főztjét is, és édesapám is jól főz.
Szelei Pisti: Nekem a sushi egy olyan étel, hogy bármikor, bármelyik napszakban meg tudnám enni. Nagyon szeretem a Little Geisha Can Cook nevű helyet, ami egyébként pont a Smashy mellett van.

Amikor étterembe mész, mennyire tudod elengedni magad? Szakmai szemmel nézed az ételeket, a helyet és a kiszolgálást?
Bicsár Attila: Ha szakmai szempontból választok éttermet, akkor minden apró részletet megnézek, a tányéron lévő dolgoktól egészen a berendezésig. Amikor családi programként megyünk el egy helyre, megpróbálom teljesen kikapcsolni a vendéglátós énemet. De mivel ebben élek több, mint 35 éve, ez általában nem szokott összejönni! 🙂
Luu Trong Vinh: Korábban azt hittem magamról, hogy nem vagyok kritikus, de igazából nagyon az vagyok. Próbálok nem az lenni, mert szeretném élvezni az ételek ízét, de ha van valami, ami nem tetszik, akkor nehezen tartom magamban, és ha kérdezik, el szoktam mondani őszintén a véleményemet. Másoktól is azt várom, hogy elmondják nekem, hogy amit készítek az jó, vagy nem. Szerintem felesleges elfedni az igazságot, mert csak így tud fejlődni az ember.
Szelei Pisti: Én nehezen mondok kritikát másoknak, de nem is tudom figyelmen kívül hagyni, ha azt érzem, valami nem működik. Vannak néha olyan helyek, ételek, amikkel kapcsolatban az embernek nagyok lesznek az elvárásai a körülöttük lévő hype miatt és rossz érzés, ha csalódunk bennük.
Így, hogy ez a hivatásod, mennyire szeretsz és szoktál otthon főzni, sütni?
Bicsár Attila: Szeretek főzni a családomnak! Nem terhel meg, hogy otthon is konyhában töltsek valamennyi időt. Jó érzés főtt étellel várni haza a lányokat.
Luu Trong Vinh: A feleségemnek sokszor szoktam ételt készíteni, imádja a cézár salátát, és mindig felturbózom neki új hozzávalókkal. Ha engedi az időm, szoktam vietnámi ételeket is csinálni.
Szelei Pisti: Nekem a reggeli és a brunch a kedvenc dolgom a világon, ezért mindig próbálok rá időt szánni. Nagyon szeretem a ‘cheese toast’-ot.

Mesélnél egy kicsit az étkezési szokásaidról? Mennyire van időd napközben kiegyensúlyozottan étkezni?
Bicsár Attila: Sajnos sok rendszeresség nincs a napi étkezésemben. Talán csak a reggeli és a délutáni kávé. Na meg a sok péksütemény és szendvics, amit a vezetés közben eszem. Munka közben inkább kóstolgatok, nem szeretek tele hassal dolgozni.
Luu Trong Vinh: Nagyon figyelünk arra, hogy jól együnk, és a személyzeti ebédet is a lehető legváltozatosabban készítjük el. Hol Pisti, hol én csinálom az ebédet, de legtöbbször az enyém lesz a feladat. Ma épp Dubarry készült.
Szelei Pisti: Emellett életvitel szinten nekünk a testmozgás is nagyon fontos, zárás után nem kocsmázni járunk, hanem csapatostul megyünk az edzőterembe. Próbálom tartani az intermittent fastingot, de ez nem mindig sikerül, elég nagy kihívás. Igyekszem tudatosan enni, és a zöldséget, illetve a halat előtérbe helyezni.
Mi volt a legutóbbi meghatározó gasztronómiai élményed?
Bicsár Attila: Hétvégén, a feleségem húslevese és rakott krumplija!
Luu Trong Vinh: Minden hétfőn együtt megyünk enni Pistivel, ez a ‘randi napunk’, ilyenkor intézzük a bevásárlásokat, és töltünk időt egymással az éttermen kívül. Nagyon fontos számunkra, hogy ne hanyagoljuk el a barátságunkat, és aranyszabály, hogy mindig máshol beszéljük meg a ZEN Eatery-vel kapcsolatos döntéseket is, ne bent az üzletben.
Szelei Pisti: Szeretjük megnézni az új helyeket, jártunk nemrég a Hachiban, és Keve Márton új éttermében, a TODO-ban is, ahol isteni a rizottó. Rendszeresen járunk a Kőbányai piacra, ahol szerintünk a világ legjobb hallevesét lehet kapni halfasírttal. Az egyik új ételünk fontos inspirációja volt ez a leves.
Fotók:
TODO | Erdőháti Áron
123 RF | Unsplash
Little Geisha Can Cook Facebook
Smashy Club Instagram
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.