Thaiföld gasztronómiája
Thaiföld gasztronómiája az egyik legváltozatosabb és legizgalmasabb a világon, ahol a konyhaművészet az ízek harmóniájára épül. Az édes, sós, savanyú és csípős egyensúlyát magas szinten kombinálják, legyen szó egy egyszerű utcai fogásról vagy egy elegáns fine dining fogásról. A thai konyha egyik fő erőssége a friss alapanyagok használata: kókusztej, citromfű, kaffir lime levél, galanga gyökér és friss chili elengedhetetlen összetevők.

Az ország egyes régióinak saját specialitásaik vannak. Északon a lágyabb, kevésbé csípős ételek dominálnak, mint a Khao Soi, egy krémes kókusztejes tésztaleves ropogós és puha tésztadarabokkal. Keleten a laoszi hatásúként ismert fűszeres és fermentált hozzávalókkal készülő ételek jellemzőek, mint a Som Tam (csípős papaya saláta). Délen, ahol a muszlim konyha befolyása is érezhető, gazdag, fűszeres curryk és tenger gyümölcsei alapú fogások a legnépszerűbbek.
Ezek a jellegzetességek a Fehér Lótusz 3. évadában is visszaköszönnek, hiszen a sorozat hű maradt a thai kulináris hagyományokhoz. A szereplők számos ételkülönlegességet kóstolnak, bemutatunk párat ezek közül.

Tom Kati Talay
Egy kis thai nyelvlecke: Tom = forralás, kati = kókusztej, talay = a tenger. A Koh étterem egyik legizgalmasabb fogása egy tengeri herkentyűs leves. Az étel jellegzetes ízét a kaffir lime levelek, a citromfű és a chili adják, amelyeket halszósszal és lime-lével egészítenek ki, hogy a thaiföldi konyhára jellemző édes, sós, savanyú és csípős ízek tökéletes harmóniába kerüljenek. A leves selymesen krémes textúrája a kókusztejnek köszönhető, míg a friss fűszerek és a tengeri hozzávalók együtt egy egzotikus, mégis kiegyensúlyozott fogást alkotnak. A Tom Kati Talay nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem könnyed és tápláló étel is, amelyet gyakran friss korianderrel és egy szelet lime-mal tálalnak.
Gaeng Poo Bai Cha Plu
A Gaeng Poo Bai Cha Plu egy gazdag és aromás thaiföldi curry, amelynek fő összetevői a rák (Poo) és a cha plu levelek (Bai Cha Plu). Ez egy dél-thaiföldi specialitás, amelyet selymes kókusztejes alap és fűszeres curry paszta tesz különlegessé.
A fogás alapja egy intenzív ízű, vöröses árnyalatú curry, amelyet gyakran friss rákból vagy rákhúsból készítenek. Az étel különleges karakterét a Bai Cha Plu levelek adják – ez egy enyhén borsos, illatos zöld levél, amely mélyebb, földes ízt kölcsönöz a currynek. A kókusztej lágyítja a fűszerek erejét, így a curry egyszerre lesz krémes, csípős és gazdag ízvilágú.

A Gaeng Poo Bai Cha Plu gyakran tálalják rizzsel vagy khanom jeen-nel (thai rizstésztával), amely remekül felszívja a fűszeres, kókusztejes szaftot. Egyes változatokban üvegtészta is kerül bele, hogy még tartalmasabbá tegyék az ételt. Azoknak ajánlott, akik szeretik a thai konyha markáns, mégis kiegyensúlyozott ízeit, és nyitottak egy kevésbé ismert, autentikus thai curry kipróbálására.
A sorozatban gyakran láthatjuk a Four Seasons Resort Koh Samui reggelijét, ami bővelkedik az olyan egzotikus gyümölcsökben, mint a sárkánygyümölcs. A reggeli egyik különlegessége még a cold brew kávé, amit Chiang Mai régiójában található kávébabból készül.

Bar a CocoRum
A szálloda tengerparti bárja a sorozatban átalakult The White Lotus Bar-rá, ahol privát kabinok, medence parti falatok és a 3. évad inspirálta koktélok várják a vendégeket. Az étlapon olyan vibráló thai ízek szerepelnek, mint a Yam Som-O (rákos-pomelós rizskeksz), valamint wagyu-marhás tostadák és grillezett tigrisrákos tacók.
Az italokról a Four Seasons Bangkok neves mixerei gondoskodtak, köztük Philip Bischoff és Chunyanuch “Ning” Yodsuwan, akik a BKK Social Club csapatát is erősítik. Különleges koktélt készítettek minden egyes The White Lotus évadhoz, melyek egészen 2025. május 16-ig elérhetők Thaiföld összes Four Seasons szállodájában.
Forrás: forbes.com
Fotók: fourseasons.com/kohsamui/
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.