Hirdetés
Hirdetés

Mit együnk Szardínián?

SZERZŐ: Égető Eszter
2016. augusztus 9.
  Hogy sziget mivoltából fakad-e vagy a történelméből, nem tudjuk biztosan, de az tény, hogy Szardínia gasztronómiája nagyon erős, nagyon jellegzetes, és évszázados hagyományokat tükröz. Tele van tipikus helyi termékkel, de sajtban a legerősebb, elsősorban juhsajtban, azaz pecorinóban: itt készül a legtöbb juhsajt Európában, hála a helyi juhok nagy számának. De a sajtokon kívül van itt még más helyi jellegzetesség is, amit nem szabad kihagyni, ha arra jár az ember.
Hirdetés

Sajtok
A Fiore Sardo teljes juhtejből hat hónapon keresztül érlelt kemény sajt. A héja sötétsárga vagy kicsit barnás, ízre pedig – érleléstől függően – pikáns. A Cagliu Szardínia egyik legrégebbi sajtja, a kecskegida bendőjéből készül, amit az állat levágása után feltöltenek az anyaállat tejével. A Pecorino Sardo eredete szintén régre nyúlik vissza, állítólag 1700-ra. Több variációja létezik, de a DOP minőséget kell keresni, ami rengeteg előírásnak felel meg, elsőként annak, hogy csak helyi juh tejét lehet hozzá felhasználni. A Casu Martzu, a férges sajt a legelszántabb rajongóknak való: a kecskesajtba sajtlegyet eresztenek, ami belepetézik. Ebből lesznek a lárvák, amik magával a sajttal táplálkoznak. Amikor a krém:lárva arány eléri a 2:1-et, akkor lehet fogyasztani, természetesen a lárvákkal együtt.
Képernyőfotó 2016-08-09 - 18.58.08
Pardulas
A ricottával vagy sajttal töltött kis párnácskákat elsősorban húsvétkor szeretik, de annyira helyi jellegzetesség, hogy talán máskor is hozzá lehet jutni. A szigeten belül is előfordulnak kisebb variációi.
 
Képernyőfotó 2016-08-09 - 19.03.53
Abbamele
Szardínia egyik legrégebbi kincse: tulajdonképpen méz- és virágporfőzet, amit elég bonyolult eljárással készítenek. A végtermék méz sűrűségű, de már messze van a sima méztől. Fantasztikus ízkombinációkat lehet kreálni vele, például sajtokkal (elsősorban ricottával), zöldségekkel, salátával, kenyérrel, édességbe téve.
 
Képernyőfotó 2016-08-09 - 19.04.59
Presuttu ‘e Brebei
Hívhatjuk juh-prosciuttónak, ami szigorúan a szárd juhok combjából készül, végső formájában hosszított körte alakú. Igen ízes, az utóízében van valami édes.
 
Képernyőfotó 2016-08-09 - 19.06.20
Pane carasau
Szardínia leghíresebb lepénye egyszerű hozzávalókkal készül: élesztő, só, víz és durumliszt. Kétszer kell lisztezni, a sütési ideje pedig ízlés szerint variálható. Változata a Pistoccu, ami egy kicsit vastagabb.
Képernyőfotó 2016-08-09 - 19.07.34
Coccoi a Pitzus 
Díszes kenyértészta, ami régebben csak esküvők és más jelesebb alkalmakkor került az asztalra, de ma már bármikor megtalálhatjuk. Aranyszínű héját késsel és derelyevágóval díszítik.
Képernyőfotó 2016-08-09 - 19.09.03
 
Szardíniai tüskés articsóka
A normál articsókánál hosszúkásabb, és erősen lilás színű. Testes íze kicsit édeskésebb. Szardínián elsősorban salátával és báránnyal eszik.
Pompia
A sziget citrusféléjét elsősorban édességekhez és likőrökbe használják, ezenkívül egy hagyományos esküvői édességhez, aminek az elkészítési ideje nagyon hosszú.
 
Képernyőfotó 2016-08-09 - 19.10.51
Szárított pérhal-kaviár
Egyben vagy reszelve árusítják: a pérhal petéjét sózzák és szárítják, így készül. Nyersen, szeletekre vágva vagy tésztára, illetve más ételre reszelve fogyasztják. Helyi neve bottarga di muggine.
 
Képernyőfotó 2016-08-09 - 19.12.09
Malloreddus
Ezeket a kis csíkos kagylócskákat szárd gnocchinak is hívhatjuk. Általában kolbászból, paradicsomból és juhsajtból készülő, elég ütős szósszal tálalják, a fogás teljes neve malloreddus alla campidanese.
 
Képernyőfotó 2016-08-09 - 19.13.17
 
 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram