Mit együnk Nizzában?

SZERZŐ: Égető Eszter
2016. július 12.
Természetesen jellegzetes Côte d’Azur-i finomságokat: tapenade-ot, salade niçois-t, ratatouille-t, daube provençalt, pissaladière-t vagy pan-bagnat-t.

Nizzában egy aperitif tapenade nélkül olyan, mint egy nyári nap napsütés nélkül. Az olajbogyópástétom eleinte kicsit bonyolultabb volt, mint a mostani: Marseille-ben született 1880-ban, amikor egy Meynier nevű szakácsnak az az ötlete támadt, hogy a kemény tojás mellé fekete olajbogyó, kapribolyó, szardella, tonhal, konyak, olívaolaj és fűszerek keverékét szolgálja fel. Ekkor kezdődött a tapenade karrierje, majd a recept idővel egyszerűsödött: ma már csak olajbogyó (fekete vagy zöld), kapribogyó, szardella, olívaolaj és fokhagyma van benne. Aperitif mellé egyszerűen csak pirítósra kenve együk – a bátrabbak egyébként szárnyashús töltelékeként is hasznáják.
A tipikus nizzai vacsora nem kezdődhet mással, mint nizzai salátával (salade niçois): paradicsom, tojás, mogyoróhagyma, paprika, tonhal, szardella és olajbogyó. Igyunk mellé egy jó provence-i rozét vagy egy Bellet fehéret.
Utána jöhet a nizzai ratatouille (paprika, padlizsán, paradicsom, cukkini, hagyma, fokhagyma, olívaolaj és babérlevél), ami mellé grillezett aranydurbincs jár. A puristák talán egy provence-i daube-ot választanának (daube provençal), ami vörösborban és olívaolajban főtt borjú- vagy marhahús, répával, hagymával és szalonnával főzve, kakukkfűágakkal fűszerezve.
A pissaladière a pizza helyi változata: az alapja hagymás kenyértészta, arra jön a pissalat (szardíniás-szardellás krém) és egy pár fekete olajbogyó. Jó időben szervezhetünk magunknak egy jó kis pikniket pissaladière-rel és pan-bagnat-val (nizzai szendvics), aminek az alapja szintén a szardella, tojás, paradicsom, paprika és olajbogyó.
Akit érdekel az igazi nizzai konyhaművészet, keresse a Cuisine Nissarde címkét: ezt ki kell érdemelni, szóval ezeken a helyeken biztos, hogy autentikus nizzai fogásokkal találkozunk. Egy pár ilyen éttermet mi is ajánlunk:
Lou Balico
20 av Saint-Jean Baptiste
Le Safari
1 cours Saleya
La Gaité Nallino
72 av Cap de Croix
L'Escalinada
22 rue Pairolière
A Buteghinn'a
11 rue du Marché
Lou Pantail
107 av Saint-Lambert
 

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram