Hirdetés
Hirdetés

Miről ismerünk fel egy séfet?

SZERZŐ: DiningGuide
2016. január 19.
Azon kívül, hogy ő felügyeli a konyha működését, kreatív munkát végez, étlapot ír és új ételeket talál ki, a Daily Meal szerint a ruhájuk alapján is felismerhetőek.
Hirdetés

A cikk szerint a séfek és a szakácsok öltözékében a legnagyobb különbség, hogy míg a szakácsok kötényben és kabátban, a séfek hófehér kabátban (ami rendezettséget és tisztaságot sugároz) és a rangot jelző fehér sapkában (touqes blanches vagy csak touqes) dolgoznak. A hagyomány szerint, minél magasabb a sapka, annál nagyobb tekintélyű a séf, aki viseli.
Ez a hagyomány mondjuk főleg a francia konyhákban jellemző, Magyarországon alig látni olyan séfet, aki hivatalos szereplésen kívül (mondjuk egy szakácsverseny zsűrizésekor) felvenné. Persze a szakácsruházat a balesetvédelem miatt iszonyú fontos, de a kabát tisztasága is jelzi, mennyire komoly szakember, aki viseli - úgy tartják, minél koszosabb, foltosabb egy kabát, annál trehányabb és figyelmetlenebb a viselője. Feltűnőbb, hogy a séf az, aki ha belép a konyhára, mindenki elhallgat, az ő szavait isszák a szakácsok, ő az, aki ha belekóstol valamibe és megrázza a fejét, akkor elölről minden.
Ha már uniformis, fontosabb, hogy a felszolgálók és a pincérek viseljenek egységes öltözetet. Miért?
Másképp honnét tudnánk, hogy ki dolgozik az étteremben és ki a vendég?
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram