Az Under kétértelmű név norvég nyelven: éppúgy 'alatta' jelentésű, mint angol nyelven, de egy másik értelemben 'csodát' is jelent.
Hívogatónak éppen nem nevezhető a táj (persze kinek milyen vonzalma van). Ilyen vészjósló kép is készült a tavasszal nyíló étteremről: a Norvégia déli partjainál fekvő szigetnél rendszeresek a tengert felkorbácsoló viharok.
Båly határában, Lindesnes község közelében járunk, de ezeknél talán informatívabb helymeghatározás, hogy az étterem 5 méterrel a tengerszint alatt fogadja majd a vendégeit. A tengeri élőlények például ezt láthatják majd kívülről, ha elúsznak az étterem mellett.
Már olyannyira beindult az asztalfoglalás a kontinens első és a világ legnagyobb víz alatti éttermébe, hogy az első tavaszi hónapokra el is kezdtek betelni a helyek. A 600 négyzetméteres étteremben egyszerre 80-100 vendéget tudnak majd fogadni.
A Snøhetta nevű építészeti cég az egyik tervrajzot is megosztotta weboldalán a nagyérdeművel. Az éttermet két éven át építik több más cég bevonásával, köztük tengerbiológusokat is felkértek, akik többek között a víz alatti részek természetbarát kialakításában segédkeztek. Azért lesz például érdes az étterem fala, hogy a telepes tengeri élőlények megkapaszkodhassanak rajta.
Az öböl és az összesen háromemeletes étterem felülnézetből.
Egy viszonylag szokatlan kép egy épülő étterem kapcsán: térdig vízben, hínárral a kézben.
Elöljáróban egy ételfotó, amelyből következtethetünk is a kifinomult fogásokra. Ahhoz sem kell túl nagy fantázia, hogy megjósoljuk, a tenger gyümölcsei és Norvégia vadai vezető szerepet kapnak majd a tányérokon.
És még egy utolsó kép a vízből kibukkanó cetre (is) emlékeztető épületről.
A skandináv konyha eltökélt követői itt foglalhatnak asztalt.