Hirdetés
Hirdetés

Miniatűr vidék a nagykörúton: FALU.

SZERZŐ: DiningGuide
2022. április 20.
A nagykörút Nyugati pályaudvar és Vígszínház közötti szakaszát egy üde színfolt tarkítja gyrososok, pékségek és pizzabárok szomszédságában. A Szent István körút 23-as szám alatt csupán egy ajtó választ el egy külön kis világtól, amely a hét minden napján nyitva áll előttünk. Az „igazi ételeket" nem megjátszott mosolyok kísérik a nagykörúton egy igazán rendhagyó miliőben. Egy kis kívánatos nyugi és lelalussulás akár csak egy kávé vagy vásárolgatás erejéig. A jelszó: FALU.
Hirdetés

„Nem vagyok celeb, és nem voltak tízmillióim az üzlet kialakítására. Én a szívemet és minden megtakarításomat tettem a Faluba. Hittem a magyar kistermelőkben, Tőletek pedig bizalmat kaptam, hogy van ránk igény!” (Kovács Ádám, a FALU. tulajdonosa)

A budapesti lakosság nagy része nem tősgyökeres fővárosi, hanem vidékről a nagyvárosba vándorolt közösség. Olyanok is akadnak azonban szép számmal, akik a nagyvárosban nőttek fel, de megtapasztalták a vidéki lét békéjét és atmoszféráját, így időről időre visszavágynak oda. Ez utóbbi csoportba tartozik Kovács Ádám is, a FALU. delikátesz tulajdonosa is, aki eltökélte, létrehoz egy falusi oázist a belvárosban, ahova bármikor betérhet az ember, ha egy kis nosztalgiára vágyik.

Fotó: FALU.

Ha belépünk a belpesti utcáról a 2019 novembere óta működő FALU. ajtaján olyan hangulat tárul elénk, mintha egy autentikus vidéki környezetbe érkeznénk meg. A berendezési tárgyak pedig valóban a nagymama padlásáról, vagy éppen vásárokról kerültek az üzletbe és váltak az enteriőr szerves részévé. A hangulatot még inkább elmélyíti a háttérben szóló ritmusos népzene. A nosztalgikus atmoszféra azonban valójában csak díszlet a vidéki kistermelők árucikkeit népszerűsítő koncepcióhoz. Jóllehet, először nem is volt annyira egyértelmű, még a tulajdonos, Kovács Ádám számára sem, hogy milyen vállalkozást fog indítani. Régóta szeretett volna már saját lábra állni, dolgozott vendéglátásban és kereskedelemben is, de sokáig nem volt kiforrott ötlete arra, hogy mi lenne az a saját üzlet, amit szívesen létrehozna. Étterem, panzió, bolt – szerteágazó ötletei voltak, amiket össze kellett fésülni ahhoz, hogy valóban meg is valósulhassanak a tervei.

Fotó: FALU.

„Végül sorsszerű módon talált rám a lehetőség. Az üzlethelyiség, amiben a bolt most működik már régóta a családom tulajdonában volt, de bérlő használta és egy teljesen más profillal üzemelő bolt működött benne harminc éven keresztül. A bérlő azonban felmondta a szerződést, így egyértelművé vált, hogy ez az ingatlan lesz a helyszíne a saját üzletemnek.”

Fotó: FALU.

Miután adott volt az üzlet helyszíne, már valahogy könnyebbé vált a konkrét vállalkozás tervének a megfogalmazása is: megjeleníteni a belpesti világban az értékes vidéki termékeket és világszemléletet. Először Balaton-felvidéki termelőket kerestek fel, de mostanra már elmondható, hogy szinte az ország minden tájékáról vannak beszállítóik. Az a közös bennük, hogy ezek mind kis családi vállalkozások, a szó legnemesebb értelmében manufaktúrák, amelyek termékeit nem forgalmazzák nagy kereskedelmi bolthálózatok, így csak termelői piacokon vagy a FALU.-hoz hasonló delikáteszekben találkozhatunk velük.

Fotó: FALU.

„Sokáig éltem a Balaton-felvidéken, és a szívem az ott maradt a Káli-medencében. Ott ismerkedtem meg rengeteg kistermelővel, manufaktúrával és pici családi vállalkozással.

Felfigyeltem rá, hogy mennyire nehéz ezeknek a vállalkozásoknak megküzdeni azzal, hogy amellett, hogy kézműves termelést folytatna, jusson idejük még forgalmazni is a termékeiket.

Leginkább talán a hétvégi termelői piacok biztosítanak lehetőséget számukra arra, hogy kereskedjenek, azonban azt szerettem volna, hogy adott legyen számukra egy olyan lehetőség, helyszín, ahol egész héten elérhetőkké válnak a termékeik.”

A tulajdonos baráti kapcsolatot ápol a beszállítóival, itt nem csak a szállítólevél aláírása és az udvarias formalitások zajlanak le, amikor friss áru érkezik. Igazán jó kapcsolat alakult ki köztük, amiben igyekeznek egymást segíteni. Ádám jelzi, hogy a vevők mely termékekre nyitottabbak, min érdemes változtatni, a termelői pedig megbízható minőséget és gördülékeny áruutánpótlást biztosítanak a bolt számára.

Fotó: FALU.

„Budapesten születtem, de már kamasz koromban egyre több időt töltöttem a Balaton mellett különböző munkák kapcsán. Dolgoztam például a Pannonhalmi Főapátságnak üzletkötőként, innen is a kereskedői tapasztalatom. Ezt követően jött a saját vállalkozás ötlete, amelyben végül ez előbbit és a vendéglátós tapasztalatimat kamatoztattam. A FALU. egy kistermelői árukat forgalmazó bolt, de emellett van egy hidegpultunk is, amelyben különböző kencék vannak és szendvicseket is készítünk. Nem titkoljuk, később szeretnénk terjeszkedni ebbe az irányba, és nyitni a bisztró vonal felé.”

A boltnak Ádám elmondása szerint bőven vannak még kiaknázatlan adottságai, így logikus döntésnek tűnik idővel bővíteni az üzleti struktúrát. Bár a bisztró még a jövő zenéje, de annyit elárult a tulajdonos, hogy ezene a területen is maradnának a klasszikus magyaros vonalon. Azokból a termékekből készülnének az ételek, melyek egyébként is kaphatók náluk, így a friss áruk tekintetében kiváló megoldást találnának az esetleges árufelesleg kiaknázására.

Fotó: FALU.

Amíg ennek a tervnek a megvalósulása várat magára, addig sem szabad megfeledkeznünk a FALU. üzenetéről: hisznek abban, hogy ami itthon megterem, azt felesleges külföldről importálni. A másik, különlegesség pedig náluk az, hogy minden terméknek története van, amit át is adnak a vevőknek, ezzel egy személyes vásárlói élményt nyújtva.

Fotó: FALU.

Ennek jegyében a FALU.-ban érdemes lehet körülnézni az italok terén, mivel jelentős borkínálatot állítottak össze ősmagyar fajtákból. Azonban nem érdemes megfeledkezni a hidegpult kínálatáról sem, a „Falu-krémek” olyan egyszerű, de nagyszerű magyar kencék, mint a körözött, a tojás- vagy a padlizsánkrém. Ezek mellett pedig házi sajtokat találunk Etyekről, illetve Pusztazámorról. A pult másik felében pedig sonkákat, kolbászokat és mangalica termékeket fedezhetünk fel. A krémek fogyasztásához péktermékeket is találunk, amelyek egy része egy zalai pékségből, míg a másik része – szellemes módon – a Másik pékségből érkezik. A Másik Bolt és a FALU. egyébként a péktermékeken túl is szervez közös megmozdulásokat, melyek közül a legközelebbire nyáron számíthatunk.

Fotó: FALU.

Ha pedig nem az élelmiszerek vagy az innivalók terén keresgélünk, akkor találhatunk akár a vidéki életet megörökítő fotó könyvet Mohos Zsófiától, vagy akár a népmesék hangulatát idéző grafikákkal díszített konyharuhákat és kenyeres zsákokat, melyek az Igazgyöngy Alapítvány jóvoltából érkeznek az üzletbe.

„Nálunk az ételkínálatot nagyban alakítja az idény. Nem szégyelljük azt mondani, hogy valami elfogyott, vagy bizonyos évszakokban kapható csak, hiszen ez a szezonális jelleg a biztosítéka a minőségi termékeknek. Számomra hiányzik a fővárosban az a lassú, természetközeli élet, amikor reagálunk a környeztünk változásaira és hagyjuk, hogy ez befolyásolja az étrendünket. Ahogy Garcia Lorca is írta: A vidéki tájban a szegénység sugallatát láttam, és én minden másnál jobban szeretem a szegénységet, - nem a szennyes és éhező nyomort, hanem az áldott szegénységet, mely szerény és egyszerű, akár a fekete kenyér.”

A FALU. pedig pontosan ezt a tisztaságot közvetíti a közönsége felé: azt, hogy nem csak a sztereotípiákról szól a magyar gasztronómia. Ennek köszönhetik, hogy kialakult törzsközönségük van, és hogy az évek alatt már presztízsé vált termelőként felkerülni a polcaikra.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram