Hirdetés
Hirdetés

Mindent az olívabogyóról

2024. május 23.
Zöld, piros, lila fekete – több mint ezer féle olívabogyót különböztethetünk meg érési fázistól és területtől függően. Kisokosunkban utánajárunk annak, hogy mi is pontosan az olívabogyó, szedés után milyen érlelési eljárásokkal változtatják az ízét és színét, illetve azt is megtudhatjuk, hogy a mediterrán gyümölcs meddig őrzi meg a szavatosságát.
Hirdetés

Mi is pontosan az olíva?

Kezdteknek érdemes tisztázni, hogy az olajbogyó egy csonthéjasok családjába tartozó gyümölcs, hasonlóan a mangóhoz, a barackhoz és a pisztáciához. Számos olajbogyó fajta létezik: egyes típusok vajasabbak és lágyabbak (mint például a Castelvetrano), míg mások markánsabb, füstös és gyümölcsös ízzel rendelkeznek.

Az olajbogyó színe a gyümölcs érettségét jelzi; a zöld olajbogyókat általában a szezon elején szedik, míg a lila-fekete olajbogyók a fán érnek meg. Az olajbogyó érlelése egy második lehetőséget kínál a szín megváltoztatására: az olajbogyók sötétednek, amikor oxigénnel és egy ferrogukonát nevű stabilizátorral érintkeznek.

A világ legtöbb olajfája, ami Olea europaea-ként ismert.

Érlelési folyamatok

A frissen szedett olajbogyók keserűek és kemények tapintásra. Az olajbogyók érlelési folyamata segít a héj puhításában és az oleuropein nevű vegyület által okozott erős keserű íz csökkentésében. Az olajbogyókat sós lében vagy lúgos vízben érlelik, napon szárítják és olívaolajban tárolják, de előfordul,, hogy egyszerűen csak sóval borítják be. Ezután üvegekbe vagy konzervdobozokba teszik őket – olívaolajjal vagy további sóoldattal – néhány hónapra.

A világ legtöbb olajfája, ami Olea europaea-ként ismert, a mediterrán térségben nő, ahol a növekedési és fejlődési szezon alatt meleg van,  télen pedig mérsékelten hideg. Legalább 6000 éves múltra visszatekintve,  az olajfák kiállták idő próbáját (beleértve a természeti katasztrófákat és erdőtüzeket is).

Ha az olíváról elfogy a sóoldat, készítsünk egy rész só, tíz rész víz arányban oldatot, és öntsük fel.

Meddig őrzi meg az olíva a szavatosságát?

A bontatlan, üveges olajbogyók akár két évig is jók maradnak, és nem igényelnek hűtést. Még a felbontás után is, megfelelően lezárva és hűtve tárolva, 12-18 hónapig fogyaszthatóak maradnak. Ha kimérve vásároljuk az olívákat, ügyeljünk arra, hogy legyen rajtuk sóoldat, azonban ezek körülbelül így is maximum három hétig állnak el. Ha az olíváról elfogy a sóoldat, készítsünk egy rész só, tíz rész víz arányban oldatot, és öntsük fel.

Néhány olajbogyó csomagolása, a különböző feldolgozási módszerek miatt, rövidebb eltarthatósági időre figyelmeztethet. Ezeket az utasításokat sosem érdemes figyelmen kívül hagyni. Amennyiben akár kis méretű penészt találunk egy szem olíván, ne csak azt az egy darabot, hanem az egész üveggel dobjuk ki!

Ha elfogyasztottuk az olívákat, érdemes felhasználni a kissé sós, ízes level, amiben áztak.

Mit készíthetünk az áztató vízből?

Ha elfogyasztottuk az olívákat, érdemes felhasználni a kissé sós, ízes level, amiben áztak. A kovászos uborka levéhez hasonlóan készíthetünk belőle különböző koktélokat, például dirty vodka martinit. A levet emellett elhasználhatjuk levesekhez, szószokhoz és vinaigrette-hez is. 

Forrás: epicurious.com

Fotók: Epicurious | Unsplash

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram