Bazsalikomos Kert
6000 Kecskemét Budai utca 12.
Beh Mariann bár végzettségét tekintve kertészmérnök, tíz évvel ezelőtt hobbiként kezdett el fűszer- és gyógynövényeket termeszteni, majd ezekből teákat készíteni. A szerelemprojektből idővel vállalkozás lett, majd workshopok és könyvek, tavaly pedig Kecskeméten megnyitott a Bazsalikomos Kert és Pékség, amely mára a város egyik kedvenc találkozópontjává vált. Ehhez nemcsak a teák, a péksütemények adottak, hanem gyakran várják workshopok is az érdeklődőket.
Panificio Il Basilico Szentendre
2000 Szentendre Paprikabíró utca 20.
Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi a Pék pékségei országszerte ismertek, a legnagyobb egységük Szentendrén található, ahol látványkonyha, pékség, étterem, sőt, még egy olyan pajta is várja a vendégeket, ahol workshopok és oktatások szervezésére egyaránt sor kerül. Azoknak kifejezetten érdemes Szentendrére zarándokolni, akiknek a reggeli a kedvenc étkezésük, ugyanis a brunch-kínálatból reggeltől estig válogathatnak.
Már Vártalak
8000 Székesfehérvár Király sor 66.
A Már vártalak egyszerre pékség, kávézó, könyv- és játékbolt, de közösségi tér és barátkozó-helyszín is Székesfehérváron. Csabai Dóra és Csabai Attila tulajdonosok többek között kovászos kenyeret, croissant-t és kalácsot sütnek a vendégeiknek, legfontosabb elvük pedig, hogy olyan minőségben prezentálják a termékeiket, ahogyan ők is szívesen megkapnák azokat. A péksüteményeken túl a klasszikus, franciás stílusú süteményekre került a hangsúly, de a kínálatban elérhető Rákóczi túrós és máglyarakás is.

Búzalelke Pékség
8284 Kisapáti Bem apó utca 11.
A Szent György-hegy keleti lábánál megbúvó Búzalelke Pékségben a kenyérkészítés igazi szerelem projekt. Kovács Bea, az alapító, korábban kórusvezető volt, ma viszont kovászban és ízekben alkot maradandót. Kenyereibe gyakran kerülnek magok, zöldségek, gyümölcsök – a 2019-es Kenyérlelke Fesztiválon díjazott félbarna például helyi rajnai rizling mustjával készül. A kenyerek mellett a hely is különleges: csendes, lelassulós… Pont olyan, mint amit egy jó falat megérdemel.
Kiskovász Kézműves Pékség
1065 Budapest Nagymező utca 35.
A Nagymező utcai Kiskovász pékség igazi belváros kincsesbánya azoknak, akik a valódi kenyér ízét keresik. Itt minden a minőségről és az odafigyelésről szól: a pultban sorakozó kenyerek és péksütemények adalékanyagoktól mentesen, kiváló alapanyagokból, Király Roland tulajdonos saját fejlesztésű prémium lisztjéből készülnek. A választék bőséges és sokféle ízlést kiszolgál: a klasszikus fehér, félbarna és burgonyás kenyerektől a teljes kiőrlésű, rozs-, búza- és tönköly változatokon át egészen a két kilós szuperkenyérig terjed a kínálat. Aki pedig a péksüteményeket kedveli, szintén nem távozik üres kézzel – a friss, ropogós falatok mellett kistermelői tejtermékek is helyet kaptak a pultban.
Magvető Pékség
8230 Balatonfüred Fürdő utca 34.
A balatonfüredi Magvető Pékség nemcsak a kenyerek és péksütemények miatt különleges, hanem az alapító története miatt is. Tóth Márton közgazdászból lett pék, miután Franciaországban igazi pékmesterek mellett sajátította el a szakma fortélyait – nemcsak a tökéletes croissant és kenyér elkészítését, hanem a pékség üzemeltetés gazdasági hátterét is alaposan kitanulta. Ezt követően két társával a fővárosban nyitotta meg a Pipacsot, majd 2023 decemberében nyitotta meg saját helyét a füredi Tesco parkolója mellett, ezzel tudatosan kívül helyezve magát a nyári szezonalitáson – és bebizonyítva, hogy minőségi pékségre egész évben szükség van.
Borítókép: Balogh Kata fotója a Bazsalikomos Kertből
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.