Hirdetés
Hirdetés

Mindennapi kenyerünket… | Nagy kézművespékség-körkép 2. rész

2025. április 8.
A jó kenyérhez papíron nem kell más, mint liszt, víz és só – a valóságban viszont elengedhetetlen hozzá a szaktudás, a lelkesedés és az elhivatottság is. Az elmúlt évtizedben gombamód szaporodtak a kiváló kézműves pékségek Budapesten és szerte az országban, így szinte vétek lenne kihagyni a kívül ropogós, belül puha kenyereket, vagy a vajas-, leveles- és kelttésztás finomságokat. De merre induljon az ember, ha igazán jó pékséget keres? Nagy pékségkörképünk második része ebben segít eligazodni.
Hirdetés

Bazsalikomos Kert

6000 Kecskemét Budai utca 12. 

@bazsalikomoskert

Beh Mariann bár végzettségét tekintve kertészmérnök, tíz évvel ezelőtt hobbiként kezdett el fűszer- és gyógynövényeket termeszteni, majd ezekből teákat készíteni. A szerelemprojektből idővel vállalkozás lett, majd workshopok és könyvek, tavaly pedig Kecskeméten megnyitott a Bazsalikomos Kert és Pékség, amely mára a város egyik kedvenc találkozópontjává vált. Ehhez nemcsak a teák, a péksütemények adottak, hanem gyakran várják workshopok is az érdeklődőket. 

Panificio Il Basilico Szentendre

2000 Szentendre Paprikabíró utca 20. 

@panificioilbasilico

Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi a Pék pékségei országszerte ismertek, a legnagyobb egységük Szentendrén található, ahol látványkonyha, pékség, étterem, sőt, még egy olyan pajta is várja a vendégeket, ahol workshopok és oktatások szervezésére egyaránt sor kerül. Azoknak kifejezetten érdemes Szentendrére zarándokolni, akiknek a reggeli a kedvenc étkezésük, ugyanis a brunch-kínálatból reggeltől estig válogathatnak. 

Már Vártalak 

8000 Székesfehérvár Király sor 66. 

@marvartalakpekseg

A Már vártalak egyszerre pékség, kávézó, könyv- és játékbolt, de közösségi tér és barátkozó-helyszín is Székesfehérváron. Csabai Dóra és Csabai Attila tulajdonosok többek között kovászos kenyeret, croissant-t és kalácsot sütnek a vendégeiknek, legfontosabb elvük pedig, hogy olyan minőségben prezentálják a termékeiket, ahogyan ők is szívesen megkapnák azokat. A péksüteményeken túl a klasszikus, franciás stílusú süteményekre került a hangsúly, de a kínálatban elérhető Rákóczi túrós és máglyarakás is.

Fotó: Búzalelke Pékség, Facebook

Búzalelke Pékség

8284 Kisapáti Bem apó utca 11. 

@buzalelke

A Szent György-hegy keleti lábánál megbúvó Búzalelke Pékségben a kenyérkészítés igazi szerelem projekt. Kovács Bea, az alapító, korábban kórusvezető volt, ma viszont kovászban és ízekben alkot maradandót. Kenyereibe gyakran kerülnek magok, zöldségek, gyümölcsök – a 2019-es Kenyérlelke Fesztiválon díjazott félbarna például helyi rajnai rizling mustjával készül. A kenyerek mellett a hely is különleges: csendes, lelassulós… Pont olyan, mint amit egy jó falat megérdemel.

Kiskovász Kézműves Pékség

1065 Budapest Nagymező utca 35. 

A Nagymező utcai Kiskovász pékség igazi belváros kincsesbánya azoknak, akik a valódi kenyér ízét keresik. Itt minden a minőségről és az odafigyelésről szól: a pultban sorakozó kenyerek és péksütemények adalékanyagoktól mentesen, kiváló alapanyagokból, Király Roland tulajdonos saját fejlesztésű prémium lisztjéből készülnek. A választék bőséges és sokféle ízlést kiszolgál: a klasszikus fehér, félbarna és burgonyás kenyerektől a teljes kiőrlésű, rozs-, búza- és tönköly változatokon át egészen a két kilós szuperkenyérig terjed a kínálat. Aki pedig a péksüteményeket kedveli, szintén nem távozik üres kézzel – a friss, ropogós falatok mellett kistermelői tejtermékek is helyet kaptak a pultban.

Magvető Pékség

8230 Balatonfüred Fürdő utca 34. 

@magvetopekseg 

A balatonfüredi Magvető Pékség nemcsak a kenyerek és péksütemények miatt különleges, hanem az alapító története miatt is. Tóth Márton közgazdászból lett pék, miután Franciaországban igazi pékmesterek mellett sajátította el a szakma fortélyait – nemcsak a tökéletes croissant és kenyér elkészítését, hanem a pékség üzemeltetés gazdasági hátterét is alaposan kitanulta. Ezt követően két társával a fővárosban nyitotta meg a Pipacsot, majd  2023 decemberében nyitotta meg saját helyét a füredi Tesco parkolója mellett, ezzel tudatosan kívül helyezve magát a nyári szezonalitáson – és bebizonyítva, hogy minőségi pékségre egész évben szükség van.

Borítókép: Balogh Kata fotója a Bazsalikomos Kertből

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram