Hirdetés
Hirdetés

„Mindenki azt hitte, hogy három hónap múlva visszamegyek Budapestre” – Pesti István kitartásról és fontos apróságokról

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. május 23.
A Michelin első vidéki vendéglátóhelyként rögtön 2 csillaggal jutalmazta tavaly novemberben Pesti István fine dining étterme, a tatai Platán Gourmet munkáját, a május 22-i a Várkert Bazárban megrendezett Audi-Dining Guide Év Étterme díjátadón pedig az Év Étterme díjat nyerte.
Hirdetés

Ezek az elismerések a hosszú és kitartó, alázatos és kemény munka eredményei, és bizonyítékai annak, hogy színvonalas és magas minőségű vendéglátás nem csak Budapesten létezik. Pesti István a tökéletes példája annak, hogy lépésről lépésre milyen messzire el lehet ma jutni a magyar gasztronómiában. 

Pesti István / Fotó: Schumy Csaba

Milyen üzenetet hordoz ez a díj a Budapesten kívüli vendéglátás számára?

A legfontosabb üzenet, amit már jó pár éve fontosnak gondolok, hogy Magyarországon a vidéknek fel kell nőnie a budapesti gasztronómia színvonalához, mert így lesz teljes a magyar vendéglátás. Nyolc éve, amikor átvettem az akkor még Platán Étterem konyhájának vezetését, az ismeretségi körömben mindenki azt gondolta, hogy eszement ötlet vidékre menni, nincs semmi értelme. Mára pedig beigazolódott, hogy valós értéket tudunk létrehozni.

És ez a legfontosabb, el kell hinnünk, hogy képesek vagyunk rá. Ha nem ijedünk meg az első kudarcoktól, akkor nagyon messzire el lehet jutni.

Hitet kell adnunk másoknak, hogy érdemes belekezdeni, hogy a mi történetünk nem egyedi. De azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez az eredmény sok ember napi munkájának köszönhető.

Fotó: Schumy Csaba

Annak az eszmének, hogy új szemlélettel érdemes Budapesten kívül is éttermet nyitni, már voltak előfutárjai, hiszen az encsi Anyukám mondta vagy a balatonszemesi Kistücsök Food & Room szépen megalapozták a lehetőséget színvonalas vidéki étterem nyitására. Abba azonban korábban senki nem mert belegondolni, hogy el lehet jutni egészen magas szintre is, sőt vidéken ezt a típusú fine diningot is érdemes vinni. Ezt még rajtunk kívül senki nem merte megtenni. 

De nem is feltétlen a fine dining, hanem a magas minőség a lényeg, és az, hogy ez a hely nem konkurenciája más éttermeknek, hanem épp ellenkezőleg, erősíti a bizalmat a vendéglátás iránt, arra ösztönzi az embereket, hogy gyakrabban járjanak vidéki étterembe. Ez egy többszintű üzenet, azzal a szándékkal is, hogy a fejekben helyretegye a gasztronómiát, hogy az ne legyen fejnehéz, Budapest központú. 

Pesti Istvánnak mit jelent ez a mostani elismerés?

Minden díj visszajelzés, megerősítés abban, hogy jó úton, jó irányban haladunk, és ezen kell továbbmenni, és ami fontos, hogy még mindig nem érkeztünk meg.

Mit tanácsol azoknak, akik vidéken szeretnének éttermet nyitni? 

Ha az emberben van kellő alázat, kitartás és ambíció, és tudja, hogy végig fogja csinálni, csak akkor vágjon bele. Én nem vagyok semmiben sem jobb bárkinél, csak van bennem kitartás és vágy, hogy akkor is megcsinálom, hogy senki nem hisz benne, sőt lehet, hogy arra gondoltam, hogy ezt nem meg lehet, hanem meg kell csinálni. 

Fotó: Platán Facebook

Milyen tanácsnak örült volna az induláskor?

Az elejétől fogva tudtam, hogy mit és hogyan szerettem volna csinálni, inkább azzal kellett megküzdenem, hogy senki nem hitte el, hogy meg is lehet valósítani. Mindenki azt hitte, hogy három hónap múlva vissza fogok menni Budapestre. Nekem abban is erősnek kellett lennem, hogy meggyőzzem a kétkedőket, mert én biztos voltam benne, hogy meg tudom csinálni. Ha mindenkit meg tudtam volna győzni hamarabb, és biztosítani arról, hogy mivel jár, akkor talán elhiszik, amit mondok, és akkor lehet, hogy hamarabb eljutottunk volna oda, ahol most tartunk.

Milyen tervei vannak még?

Nincsenek óriási céljaim, inkább azt szeretném, hogy minden szegmensünk felnőjön a konyha színvonalához. Vagyok olyan őszinte saját magammal, hogy látom a saját hibáinkat, és tudom, hogy van még min dolgoznunk. Ezt nem csak a konyhára értem, hanem komplexen látom a feladatokat, nem csak az étel minőségében, hanem komplett éttermi élményben gondolkozom. Az ide látogató vendég kapjon egységes képet rólunk. 

Pesti István / Fotó: Schumy Csaba

Mivel készülnek az év hátralévő részében? 

Mindentől függetlenül folyamatosan fejlesztünk, próbálunk előre tervezni, hogy mi az, amitől még izgalmasabbá válik az élmény a vendégnek. Folyamatosan frissítjük az étlapot, és sok olyan látszólag apróságot, amely akár eszközben, akár vendégélményben jobbá teheti a nálunk töltött időt. Bőven van még mit tennünk.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram