Hirdetés
Hirdetés

Minden fok számít! Profi tippek borkedvelőknek a bor tárolására és kínálására

SZERZŐ: Lami Juli
2018. július 12.
Ha van egy (vagy több) palack kiváló minőségű borunk, még közel sem garantált, hogy kiváló minőségű bor is fog a poharunkba, majd a szánkba kerülni. Hogy is lehet ez? Egy bor élvezeti értékét nagyon erősen meghatározza az, hogy milyen hőfokon tároljuk és kínáljuk. Az ideális tárolási és fogyasztási hőmérséklet titkairól Fogarasi Jánost, a St. Andrea Borbár sommelier-jét kérdeztük.
Hirdetés

„Minden bornak megvan az a hőmérséklete, amelyen felszolgálva a legjobb élvezeti értéket nyújtja – mondja szakértőnk. – Kóstoltunk már mi is tételt úgy, hogy az a megfelelő hőfokon volt tartva, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, és ugyanabból kóstoltunk olyat is, amit direkt melegebben tartottak. Hatalmas különbség volt a kettő között. Az a vörösbor, amelyik melegben volt tartva, az érlelés sokkal előrehaladottabb állapotában tartott.

El volt öregedve, tulajdonképpen élvezhetetlen volt.

Ezért nagyon fontos, hogy a borokat megfelelő hőmérsékleten tároljuk. Nálunk is előfordul olyan, hogy megveszünk egy bort, de tudjuk, hogy még egy ideig nem szeretnénk kínálni. Van olyan tételünk, amiről úgy gondoljuk, hogy öt-tíz év múlva lesz a legnagyobb az élvezeti értéke, és ezeket mindenképpen úgy kell tárolnunk, hogy öt-tíz év múlva ez be is igazolódjon” – meséli János.

Egy borhűtő egy étterem életében is nagyon sarkalatos tényező. A St. Andrea Wine & Gourmet Barban például van egy fehérborhűtő, ami 8-9 Celsius fokra van hűtve, picit alacsonyabbra, mint ahogyan a bort fogyasztani érdemes. Persze vannak olyan fehérborok, amelyeket még jobban lehűtenek, és az is meglehet, hogy egy-egy vörösbor is ebbe a hidegebb szekcióba kerül.

A vörösborhűtő 15-16 Celsius fok közötti hőmérsékletre van hűtve, és van egy „megosztott” hűtő is. A hűtőbe alulról jön be a hideg, és mivel a hő felfele száll, felülre kerülnek a teltebb tételek, mert itt akár 1-2 fokkal magasabb is lehet a hőmérséklet.
A pezsgőt jóval alacsonyabb hőfokon, mindössze 2 Celcius fokon tárolják, ez a könnyű ital ugyanis igazán hidegen mutatja legszebb arcát, különösen nyáron.


A sommelier-k egyébként folyamatosan kóstolják boraikat, hogy a lehető legjobb hőfokon kínálhassák őket. Ahogyan telik az idő, az is változik, hogy egy adott bor milyen hőmérsékleten a legfinomabb, és ezt a szakértőknek mindig tudniuk kell. Van olyan, hogy szellőztetni kell a bort, vagy amikor kitöltik a pohárba, egy picit még melegszik, amíg kiér az asztalhoz. Ezeket egy sommelier-nek mindig bele kell kalkulálni, hiszen az a lényeg, hogy amíg a bort el nem fogyasztják, addig a lehető legideálisabb hőmérsékletű legyen. Így például azokat a borokat, amelyeket tudják, hogy dekantálni kell, kicsit alacsonyabb hőmérsékleten tartják, de ez csak egy abból a rengeteg szempontból, amelyet egy étteremben szem előtt kell(ene) tartani.


Mi történik, ha nem ideális hőmérsékleten fogyasztjuk a bort? Röviden és egyszerűen nem lesz olyan jó, mint amit elvárhatunk tőle.
Más aroma- és illatjegyeket fog mutatni, mint amelyeket szeretne, hogy mutasson az, aki termelte vagy kínálja.

Egy melegebb borból például sokkal jobban kiérződik az alkohol, és kilógnak belőle olyan aromák,

amelyek az ideális hőfokon sokkal harmonikusabban lennének. Ha tehát nem jó hőmérsékleten kínálunk egy bort, legnagyobb értékétől, a harmóniájától fosztjuk meg. A bort is, és magunkat is.

A Dining Guide tippjei otthoni borszervírozáshoz

 • Ha kétségei vannak, inkább egy kicsit alacsonyabb hőmérsékleten kínálja a bort. Ebből az állapotból ugyanis még fel tud melegedni ideálisra, fordítva azonban nem működik a dolog. A gazdag és erőteljes aromák a hőmérséklet emelkedésével utat törnek maguknak, és ezt a bor fogyasztója is érezni fogja.
 • A dekantálás segít szellőzni a bornak, és így egy fokkal gyorsabban is melegszik.
 • A nem szénsavas bort mindig a pohár közepébe öntsük.
 • A habzóbort és a pezsgőt viszont a pohár fala felé öntsük, így megmaradnak a buborékok.
 • Nincs olyan bor, amit 20 Celsius felett érdemes szervírozni.
 • A pohár formája nagyon sarkalatos pont. Nem véletlenül léteznek vörösboros és fehérboros poharak, és azokon belül is megannyi változat. Otthoni használatra nyilván nem kell a legszigorúbb szabályokat követni, de azért háromféle boros és/vagy pezsgőspohár minden háztartásban javasolt.
 • Ha otthoni borvacsorára adjuk a fejünket, fontos, hogy tudatosan tervezzük meg a borok sorrendjét. A sor elejére kerüljenek a könnyedebb tételek, és ezeket kövessék a testesebb borok. Ami a hőmérsékletet illeti, szintén elöl legyenek a jobban lehűtött borok, és utána jöhetnek a magasabb hőmérsékleten élvezhető tételek.
 • Ha van olyan palack, amelyik nem fogy el, nagyon fontos, hogy hogyan tesszük el. Létezik úgynevezett

  borpajzs, borpumpa, nagyon jó zárókupakok vannak, de forgalomban van már okos dugóhúzó is.

  Nem árt beruházni egy-egy ilyen eszközbe, mert hosszútávon pénzt spórolhatunk vele, hogy nem kell kiönteni a jó borokat.

 • Legyen otthon minimum két darab, nagyon jó minőségű dugóhúzó.
 • Ha igazán minőségi élményt szeretne kínálni, és előszeretettel, valamint gyakran fogyaszt vagy kínál borokat, szerezzen be egy borhűtőt otthonra. Így sokkal kevesebb fejtörést fog okozni az ideális fogyasztási hőmérséklet, és borai a lehető leghosszabb ideig megőrzik minőségüket.

A tartalom a Miele Magyarország támogatásával jött létre. 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram