„Sokan kérdezték, hogy ha ilyen jól működik a Kistücsök, miért nem nyitunk több helyet is. De én abban hiszek, hogy megéri egy étterembe fektetni időt és energiát, ezt fejleszteni, miközben az ember hű marad saját magához.
A Kistücsök egy családi vállalkozás, itt dolgozik a feleségem, a fiam Bence, a húgom,a húgom férje, Jahni László, a húgom nagyobbik fia, Bálint, a nyáron már a másik fia, Ákos is, és természetesen sok más remek kolléga a fiatalabb és középkorú generációból, akik a ‘szélesebb’ értelemben vett családot képviselik. Minden egyes nap imádjuk, amit csinálunk, és abban bízunk, hogy ez látszik is. Figyeljük az idők változásait, az igények alakulását, tudjuk, hogy milyen korszakban élünk most, és minek kell megfelelni ahhoz, hogy a vendégeink vissza-vissza járjanak hozzánk” – meséli Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa.

A Séfszobáról
A Kistücsöknél kevesebb biztos pont van a Balatonon – télen-nyáron nyitva van, ebéd és vacsora időben lényegében telt házzal megy. Az étlapon mindig megtalálhatjuk a klasszikusokat, ami mellé aktuális szezonális ajánlatok is érkeznek. A két éve útjára indított Séfszoba függetlenül működik az étteremtől, meghitt, egyszeri és megismételhetetlen estéket kínálva. Fogásai érzékenyen reagálnak a gasztronómia alakulására, a körülbelül két havonta változó menü zöldség hangsúlyos, és arra fókuszál, hogy a séfek megmutassák és kihangsúlyozzák egy-egy alapanyag kevésbé ismert oldalát.
Május utolsó hétvégéjén a Séfszoba aktuális menüjéhez a Radovin készített italsort, amin a borok mellett helyett kapott a reneszánszát élő vermut, és a Budaprés egyik cider különlegessége is. A vacsorát személyes történetek, kóstoló-tippek kísérik, az ételek közül kiemelkednek a szezonális zöldségeket felvonultató fogások. Csapody Balázs arról is mesélt, milyenek a tapasztalataik az indulás óta, és hogy hogyan formálódott a Séfszoba koncepciója a kezdetektől.
„A Kistücsöknek nagyon erős a törzsközönsége, akik minden évszakban ellátogatnak hozzánk. Sok vendéget érdekli mélyebben a helyi gasztronómia és vágynak arra, hogy még behatóbban ismerjék meg a helyi ízeket – erre az igényre jött létre ez a 20-25 fő befogadására alkalmas helyiség. A Kistücsök séfszobája elsősorban arra szolgál, hogy a vendégek egy meghitt közegben tölthessenek el két-három órát egy degusztációs menüt végigkóstolva, ami a régió ízeit mutatja be. Az ételek itt aprólékosabbak és kidolgozottabbak, mint a Bib Gourmand étteremben, tudatosan követik egymást a fogások, és folyamatosan kapcsolatban lehetünk a séfekkel. Itt lehetőség van átfogó, szakmai, de közben teljesen kötetlen beszélgetésekre, különleges kóstolókra, hiszen mindenki ugyanazért van itt – hogy még többet tudjon meg a gasztronómiáról.”

A balatoni vendéglátás helyzetéről, kihívásokról
A beszélgetés során Csapody Balázst arról is kérdeztük, hogyan látja jelenleg a Balaton gasztronómiai és vendéglátóipari helyzetét, mi jelenti a hosszú távon is fenntartható, stabil működés alapját, és hogyan formálódik, fejlődik a térség kulináris színtere – legyen szó szezonról, újonnan nyíló helyekről, a vendégek igényeinek változásáról.
„A Balaton pezseg, a zárások helyére pedig folyamatosan érkeznek új belépők. Azt gondolom, hogy az egész éves nyitvatartás kulcsa valahol a stabil minőség is, emellett pedig az is elengedhetetlen, hogy az ember őszinte szeretettel és szenvedéllyel végezze a munkáját. A klasszikus értelemben vett vendéglátás, a vendégek teljes szívvel történő fogadása, a figyelem az első pillanattól az utolsóig olyan alapvető dolgok, amik minden egységben nélkülözhetetlenek.”
„Panaszkodni mindig tudna az ember, de azért nem érdemes, mert ez a mentalitás és hangulat azonnal átragad a vendégekre is, akik ha ezt érzékelik, nem szívesen mennek vissza egy adott helyre. Bármi is történik a világban, nehézségek és problémák lesznek, és azért vannak, hogy megoldjuk őket. A Balaton szerintem jobb, mint valaha. Sok magas minőségű új hely nyílik, megéri lejönni Budapestről vagy az ország bármely részéről akár csak egy ebédre, vacsorára és egy sétára.”
Egy térség változatosságáról
„A Balaton mindig más arcát mutatja, vannak vendégek, akik például kifejezetten a téli időszakot kedvelik. Nagyon erős a hangulata ilyenkor a tájnak, egyrészt gyönyörű, másrészt invitál egyfajta elvonulásra, békére, lelassulásra. A nyári időszak továbbra is nagyon nyüzsög, rengeteg vendégünk van, nagyon népszerű a szállásunk is. Azt gondolom, hogy a Balatonnak továbbra is megvan a maga közönsége, nem szeretem, amikor összehasonlítgatják például a horvát tengerparttal, akár ár, akár időtöltés szempontjából. Ez a két hely nagyon különböző igényeknek tesz eleget, a Balaton egyedi hangulatot testesít meg, amit Horvátország nem fog tudni visszaadni, az mást nyújt.”

A világkiállításról
A Kistücsök vezetése mellett Csapody Balázs rengeteget utazik, folyamatosan járva a világot. Nemrég Olaszországban járt gasztrotúrán, illetve előtte Oszakában, ahol ő felel a Világkiállítás magyar pavilonjának gasztronómiai koncepciójáért.
A Világkiállítás (World Expo) egy nagy léptékű, időszakosan megrendezett nemzetközi esemény, célja, hogy a részt vevő országok bemutassák technológiai, ipari, tudományos és kulturális fejlesztéseiket egy központi téma mentén. Az első világkiállítást 1851-ben rendezték Londonban, a Kristálypalotában. A világkiállításokat ötévente tartják, jellemzően hat hónapos időtartammal, a köztes években pedig kisebb, tematikus (Specialized Expo) rendezvények valósulnak meg. A helyszínt a BIE tagállamai szavazással választják ki. A világkiállítások jelentős szerepet játszanak új technológiák, találmányok (pl a telefon), rendkívüli épületek (Eiffel-torony) prezentálásában, valamint elősegítik a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok építését. Emellett komoly városfejlesztési és infrastrukturális beruházásokat is ösztönöznek a rendező országban.
„Több mint két éve kezdtük el szervezni a magyar pavilont, ahol a magyar zene,a kultúra mellett a gasztronómia kapja a legnagyobb fókuszt. Oszaka rendkívüli város, nagyon kíváncsiak és nyitottak az emberek, hatalmas, de fantasztikus feladat volt a szervezés.”
A világkiállítás hat hónapon keresztül tart, és a világ minden tájáról vonzza az érdeklődőket, idén erre 28 millió látogatót várnak. Az idei világkiállítás étterme, a Miska Kitchen & Bar, tradicionális magyar ételeket prezentál kifinomult tálalásban: többek között kacsamáj, töltött paprika, gulyás, hortobágyi töltött palacsinta, csirkepaprikás, vadas, a desszertek között pedig túrógombóc és somlói sorakoznak a menün. Az ételek mellett pedig a magyar borok is helyet kapnak a pavilonban.
„Az étterem, amit megterveztünk és jelenleg üzemelünk, harminc fős személyzettel, 50 férőhellyel rendelkezik. Két-háromszor annyi vendég érkezik nap mint nap, mint amennyivel korábban számoltunk, kígyóznak a sorok a bejáratnál, ami nagyon jó érzés. Nagyon megmozgatja a helyieket, és a környező országokból érkezőket a rendezvény, és hatalmas az érdeklődés a magyar ételek iránt. Nagyon jól mennek a levesek, a húsok, Vidák Zoltán séf, Virág Norbert F & B vezető és csapata rengeteget dolgoznak. Nagyon büszke vagyok a magyar gasztronómiára, arra, hogy ez alkalommal nem csak itthon mutathatjuk meg ennek színe-javát az étteremben, hanem az egész világnak is.”
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.
