Hirdetés
Hirdetés

„Minden a szexről szól. Kivéve a szex. A szex a hatalomról” – interjú a Főzni szexi szerzőjével

SZERZŐ: Igor
2015. december 7.
Az Üzlet rovat
támogatója a
Csomó jó szakácskönyv jelent meg az utóbbi időben és még jönni is fog pár. A bőséges termésből mi most egy olyat emeltünk ki, melynek a szerzője az első „gasztro bloggerina” nemzedék (tagjai többek között Mautner - Chili & Vanilia - Zsófia, Vrábel - Dolce Vita - Kriszta, Havas - Lila Füge - Dóra, Libor - Limara Péksége – Mária) egyik oszlopos tagjához, Déri - Házisáfrány - Szilviához kapcsolódik, aki (szerencsére) nem hazudtolja meg önmagát. Már könyvének borítójával sem. Lehet, hogy egy gasztro oldalhoz képest a kelleténél többet beszélünk majd a szexről, de hát…azt is kell.
Hirdetés

Szakácskönyvhöz képest, pláne hazai viszonylatban, viszonylag merésznek látjuk a borítót!
Amikor nekiálltunk ötletelni, hogy milyen legyen, még egyáltalán nem volt konkrét elképzelésem, csak azt tudtam, mit nem akarok. Biztos voltam benne hogy nem szeretnék egy lenni a több ezer klisé-borító közül, ahol a szuperboldog háziasszony, 10000 karátos mosollyal bámul a kamerába a tökéletesen fazonírozott zöldséges kertjéből vagy az agyondizájnolt konyhájából. Dögunalom. De tényleg. És van, aki azt egyáltalán elhiszi???
Bizonytalanok vagyunk abban, hogy az-e a lényeg, hogy elhiszi-e vagy se. Talán mindegy is.
Szingli lány vagyok. Nem szeretem ezt az állapotot, de meggyőződésem, hogy a kevésbé jó élethelyzeteket humorral lehet a legjobban átvészelni. Sokat randizom, mindenféle emberekkel összesodor az élet. Ha akarom, ha nem, bajba kerülök. E gyakran pikánsan alakuló történetek egy részét beleírtam a könyve. Sokkal izgalmasabb és hatékonyabb, mint egy pszichoanalízis, nem gondolod? Ha pedig másokat még szórakoztat is, az dupla haszon.

fotó: Kövesdi Réka

fotó: Kövesdi Réka


Ha jól tudjuk, neked ez sem lett volna elég, a rendezői változat szexről beszélt, legalábbis a címben. Képben is merészebb akartál lenni, ne adj isten egy (kézműves) sörrel lelocsolt póló, mellen végigcsorgó jus, ilyesmi? 🙂
Elmúltam 40. Ebben a korban ez a maximum, amit a jó ízlés határain belül mutatni lehet szerintem. Néha belegondolok, milyen cuccokat mertem felvenni a húszas éveimben, uramisten, de ahogy azt már említettem, nem vagyok gyerek és ez mégis csak egy szakácskönyv.
Szürkülő fantáziánk most végre kibontakozhat. Tovább képzelve az előbbi képet, miért nem lehet egy hazai szakácskönyv olyasmi, mint a meztelen időjárás jelentő műsor? 🙂 Arra is volt egy időben igény, mégha persze az eső vagy a fagy (jelen esetben az étel) senkit sem érdekelt.
Imádok főzni, és úgy gondolom, tudok is. A Főzni szexi egy színvonalas szakácskönyv, letisztult tematikával, menő receptekkel és pikáns sztorikkal, nem egy bulvár-ponyva használhatatlan fogásokkal. Bár nagyon szórakoztató, mégis csak az ételé benne a főszerep. Nekem a főzés a szenvedélyem, az életem meghatározó része, az ételnek pedig mindig megadom a neki járó tiszteletet. Én azt szeretem, ha valami vicces és szórakoztató, de nem vulgáris. Most őszintén: szerinted van olyan, aki az időjárás jelentésre figyel, amikor egy meztelen időjóst bámul? De a kérdésedben benne volt a válasz is.
Még lenne persze ötletünk, ha nem tudnánk, hogy nagyon kezdünk elkanyarodni. De ha már, amikor fantáziálsz, milyen - maradjunk szigorúan - szakácskönyvet/gasztrokönyvet - nevezzük akárminek - vizionálsz? 
Maximalista vagyok. A végtelenségig részletezett szakácskönyveket szeretem, ahol még a kémiáját is elmagyarázzák az összes folyamatnak, hogy átláthassam, mi miért történik úgy, ahogy. Az emberek nagy része azonban nem ilyen szakbarbár. Könnyen elkészíthető, finom, és korszerű ételekre vágynak. Szép fotókra. Instant szórakozást keresnek. Olyan ételeket preferálnak, melyek miatt nem kell napokra letáborozni a konyhában.
fotó: Kövesdi Réka

fotó: Kövesdi Réka


Látjuk is a hipemarketeket, hogy a szakácskönyvre vadászó családok közül vagy a férj pakolja be enyhe utalásféleképpen vagy a feleség egyfajta életműtanácsadót lát bele a műbe, a gasztro Zimány Lindáját és stikában lapozgatja majd, a gyereket persze odébb tolva. Emlegeted a szingliséget, a barátnőd is szingli szakácskönyvnek nevezi a kötetet. Jó meglátás. Mesélj típusokról, akik meglátásod szerint a zsömle és a margarin mellé teszik majd be a könyvet!
Van, aki azért vesz szakácskönyvet, mert jól néz ki. Jól mutat a könyvespolcon és legalább az anyós is látja, hogy neki olyan van. Szerencsére azonban egyre többen szeretnek főzni. Ha egyetlen embert meg tudtál győzni arról, felejtse el az üveges pasta szószt és tanulja meg 5 perc alatt összedobni a sajátját, már nem éltél hiába!
Hessegessük el Zimány Lindát, mi is inkább Bridget Jones-t vagy Szex és New Yorkot emlegetnénk veled kapcsolatban. Egyelőre még nem tudjuk eldönteni, hogy melyik. 
Bolondokházában élek, ahogy mindenki. Vagy becsukom a szemem és úgy csinálok, mintha minden normális lenne körülöttem, vagy megpróbálom ezt a szürreális házibulit egészében megélni. Humorral. A szingli csajok randizgatnak. Nem minden randi sikerül jól. Ilyenkor van két lehetőség. Vagy besavanyodsz, vagy nevetsz az egészen és azt mondod: Nu. Kérem a következőt. …Ugye nem kérdés, melyiket választom inkább?
A szingliség kevés előnye közül az egyik, hogy nem kell korán kelni. Azt ugyanis utálom. Dolgozom, aztán estére szervezek magamnak valami programot. Mindig vannak nálam barátok. Én etetem az egész környéket. Imádom.
fotó: Kövesdi Réka

fotó: Kövesdi Réka


Nyilván egyféle megközelítésben értjük a ráfeszülős pólót, a kihívó(nak) szánt tekintetet, meg a falra festett ördögöt, de hogy is fogalmazzunk, szemlesütve, elpirulva, mit gondolsz, mindez hogyan korrelál a főzéssel magával?
Olyan nő vagyok, aki mindenről gondolkodás nélkül elmondja a véleményét. Nem mindig jó ez, de én már csak ilyen maradok. Az a mázlim, hogy remek a humorom, és akik ismernek, tudják, hogy a legritkább esetben vezérel rossz szándék, így rengeteg barátom van. A borítókép pont olyan, mint én. Szemtelen, provokatív, de szórakoztató. Ez vonatkozik a könyvben található történetekre is, és ez az amitől ez a könyv más mint a többi.
Arra akarunk kilyukadni, dadogva itt össze-vissza, hogy főzni mennyiben szexi?
Erre csak egy példát tudok mondani. Feri barátomnak sosem tetszettem. Kicsit sem. Barátok vagyunk ezer éve. A múltkor pitát sütöttem neki. Egy ponton feltűnt, hogy egy ideje nem beszél. Felnéztem, és láttam, hogy bámul. Amikor megkérdeztem, mi az ördög van, csak annyit mondott: Semmi. Csak annyira szexi az, amit csinálsz!
És ha főzni szexi, akkor nyilván kell lennie szexi, meg szexibb és legszexibb ételnek!
Egyszer egy séf haverom azt mondta, még a legegyszerűbb rántott csirkét is el lehet készíteni művészien. Bármilyen étel lehet tehát szexi, ha odafigyeléssel és jó alapanyagokból készítjük. Persze, ha ugyan ezt a kérdést egy férfinak tennéd fel, nagy valószínűséggel azt válaszolná, minden étel szexi, ha csinos lány készíti egyszál kötényt viselve. Nem tudom. Ezt ki-ki döntse el saját maga.
fotó: Kövesdi Réka

fotó: Kövesdi Réka


Aztán biztos van szezonálisan szexi is! 🙂
Nyáron tényleg minden sokkal szexibb. Szebbek a fények, nagyobb a meleg, érnek a lédús gyümölcsök és az illatos zöldségek. Az emberek vidámabbak, így az ételeket is nagyobb kedvvel készítik el. És ha már itt tartunk. Le vannak sülve, sehol egy karika a szem alatt, mindenki jobban néz ki.
Nemrég helyzetjelentésnek is beillő mondatokat olvashattunk egy kollégától, aki arról beszélt, hogy anno lehetett játszani a „menőpistit” azzal, hogy a tojás feltörés is ciki, ma pedig, idézzük: „képben kell lenni, hogy hol lehet enni egy jó pho levest, hol a legjobb a hamburger, és szerintem ma már tudni kell főzni, ez gyakorlatilag kezd az általános műveltség része lenni.”
Nem hiszem, hogy lehetne általánosítani. Van, akinek fontos a jó étel, és van, akinek kevésbé. Sok embernél azonban ez továbbra sem preferencia sőt, számos ismerősöm gondolja „okoskodásnak” azt, amikor egy helyet elkezdek a darabjaira szedni. A legjobb barátnőm, aki nem definiálja magát gourmetnak például már évek óta nem jár velem étterembe mondván, ott az élettől is elveszem a kedvét.
fotó: Kövesdi Réka

fotó: Kövesdi Réka


Neked ez fontos, egy férfi vad vágyakat ébreszt akkor benned, ha az ő általános műveltségének a része a gasztronómiai tudás?
Engem el lehet kápráztatni azzal, ha valaki rendes étterembe visz, ne adj’ Isten főz nekem valami különlegeset, és látom rajta, hogy még releváns véleménye is van az adott ételről/helyről. Akinek a főzés a gyengéje, annak természetes, hogy imponál, ha valaki ért a gasztronómiához, de egy kapcsolathoz ez bőven kevés. Tettem már halva született kísérletet arra, hogy randizzak egy menő séffel, aki csodásan főzött, ám a köztünk tátongó intellektuális szakadék okán a románcunk nem tudott két-három találkozáson túlmutatni. Életem szerelme pedig nem volt gourmet, sőt, mégis nagyon boldogok voltunk.
Meddig terjedjen ez a tudás? Rossz/ciki, ha mondjuk még egy spagettivel azonos szinten vagytok, de már az ő kecskesajt espumája tökéletesebb?
Nem vagyok séf, soha nem is próbáltam többnek mutatni a tudásomat, mint ami. Házias konyhát viszek, bárki által elérhető technikákkal főzök. Természetes, hogy fontos számomra a tökéletes alapanyag és az is, hogy folyamatosan képzem magam, de eszembe sem jut egy komolyabb tudású valakivel versenyezni. Előfordult már, hogy egy séf kikérte valamiben a véleményem és azt imádtam is, de a lényeg mégis az, hogy tisztában légy a tudásoddal és amellett a korlátaiddal is. Ha konkurálsz valakivel, aki jobb, csak frusztrálódni fogsz a végén.
Fordítva hogyan van ez, az általad ismert férfiak a 21. századi nő leírásakor a főzésben magasan iskolázott nőstény ördögöt akarnak a mennybe juttatni?
Nem feltétlenül van így, sőt. Ahogy az emberek elkezdtek érteni a gasztronómiához, máris beütött a csóresz a fogyókúrázó, paleózó-smaleózó, hatutánnemevő, mindentmindevacakkalhelyettesítő férfiak képében. Lassan ott tartunk, hogy cukrot tenni a teádba, uram bocsá’ meginni egy bögre kakaót egy szelet vajas kenyér kíséretében egyesek szerint az ördögtől való. Pedig az étel élvezeti forrás, és ez a mesterségesen kreált alapanyaghiszti csak rontja az életminőséget. Volt már olyan férfi, akivel végül azért nem randiztam, mert annyira más elképzelésünk volt arról, hogy mit ehet és nem ehet az ember, hogy egy ponton úgy döntöttem, ne erőltessük a dolgot.
dériszilvi3Érezzük ám a szexista egyoldalúságunkat, de hát szóljon mentségünkre, hogy a könyv hozta ezt ki belőlünk, az provokált. De most itt a lehetőség, hogy szigorúan 3-4 mondatban direktbe promózd a belbecset.
A könyv elsősorban azoknak szól, akik nem csak főzni, de szórakozni is szeretnek. A vagány, rohanósaknak, olyanoknak, akik nem ragadtak le a pörköltnél, és nem kapnak frászt attól, ha egy receptben szerepel a római kömény vagy a cayenne-bors. Akik szeretik a vidám, érthető, gyors és hatásvadász fogásokat. A tematika a reggelikkel kezdődik. Aztán folytatódik ebédekkel, csupa gyors, egészséges, könnyű irodába szállítható étellel. Salátákkal, melyektől még egy férfi is jóllakik, és amelyek simán beillenek főételnek. Villám vacsorákkal, mert ki akarja az egész estét a konyhában tölteni? Aztán, mint hab a tortán, következnek a gyors bulifogások, és végül a randi menüsorok.
És hát minek mentegetjük itt magunkat, közben eszünkbe jutott a Buja Disznók. Meg amit Bíró Lajos mondott: étel és szex. A két legfontosabb.
Van az a mondás, ami valahogy úgy hangzik: Minden a szexről szól. Kivéve a szex. A szex a hatalom.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram