Hirdetés
Hirdetés

Milyen tejet használjunk tejhab készítéséhez?

SZERZŐ: DiningGuide
2017. október 4.
Kávélexikonunk cikkeiben szó esett már sok mindenről, a kávébaboktól a pörkölésig, az aromáktól a kávé-desszert párosításokig. De egy fontos hozzávalóról még nem beszéltünk, és ez pedig a tej. A tej teljesen alap hozzávaló a hazai kávéfogyasztók körében. Az MTI pénteken, a Kávé Világnapja alkalmából kiadott közleményében egy idei online felmérésre hivatkozik, amelyből kiderül, hogy a […]
Hirdetés

Kávélexikonunk cikkeiben szó esett már sok mindenről, a kávébaboktól a pörkölésig, az aromáktól a kávé-desszert párosításokig. De egy fontos hozzávalóról még nem beszéltünk, és ez pedig a tej.
A tej teljesen alap hozzávaló a hazai kávéfogyasztók körében. Az MTI pénteken, a Kávé Világnapja alkalmából kiadott közleményében egy idei online felmérésre hivatkozik, amelyből kiderül, hogy a trónról letaszíthatatlan eszpresszó után a cappuccino a legkedveltebb kávé a magyarok körében. Ráadásul az első öt helyezett között szerepel a caffe latte és a caffe macchiato is, azaz összesen háromféle tejes típus.

Először is fontos elmondani, hogy ahhoz, hogy a csészénkben harmonikusan jelenjen meg a tej nem csak a tej számít, hanem maga a kávé is. Hiszen egy rossz eszpresszóval bármilyen tejjel készült kávét el lehet rontani.

Nem is a zsír számít

Közkeletű vélekedés, miszerint a kávéba kerülő tej zsírossága határozza meg a habosíthatóságát. Pedig nem: a tejben lévő fehérje mennyisége. Ahhoz, hogy a barisa – vagy persze akár mi is – egy igazán jó textúrájú tejhabot kaphassunk 3,5-3,6 %-os fehérjetartalmú tej szükséges. Viszonyításképpen a tehéntejben átlagosan 3,5 gramm a fehérjetartalom, ami épp ideális a megfelelő állagú tejhab elkészítéséhez. Ez azt is jelenti, hogy bátran lehet csökkentett zsírtartalmú tejet használni a cappuccinónk elkészítéséhez. Arra persze számítsunk, hogy a csökkentett zsírtartalom ízében vizesebb kávét fog eredményezni.

Manapság megkerülhetetlen a téma a különböző növényi tejek használata. Ezek választását nem szabad afféle divatnak tekinteni, hiszen akár súlyos ételallergia, illetve intolerancia miatt is kereshet valaki speciális megoldást a tej pótlására.
Ma már növényi tejek széles skálája kapható az úgynevezett magtejektől (mandula-, kesudió-, diótej stb.), a gabonatejekig (elsősorban rizsből, árpából, zabból). Kávézókban leggyakrabban szójatejet választhatnak az alternatív tejre szavazók, és ez cappuccino szempontjából nagyon is ideális lehetőség. Ennek oka szintén a fehérjetartalomban rejlik. A szójatej fehérjetartalma ugyanis 3 gramm körül alakul (ugyancsak 100 ml tejben), vagyis: szinte azonos a tehéntejével. Míg például a kifejezetten "vékony levet" adó zabtej vagy rizstej egy sima tejeskávét is vizessé tehet, addig a szójatej még kifejezetten jó állagú tejhab készítésére is alkalmas.
Tehát ne a tejek zsír-, hanem a fehérjetartalmát nézzük, ha habról van szó!
Ha meghoztuk a kedvet tejes kávék fogyasztásához, akkor a Nespresso új, limitált kiadású kávéőrleményeivel életre kelthetjük a bennünk rejlő baristát.

Cappuccino Dolce

A limitált kiadású BARISTA Chiaro kávéőrleményt úgy kreálták meg a Nespresso szakértői, hogy édeskés, kényeztető cappuccino készülhessen belőle, amelynek selymességét, krémességét és kerek ízeit kivételesen finom kekszes jegyek gazdagítják. Cappuccino formában elkészítve a legélvezetesebb: 25 ml kávét koronázzunk meg 60 ml tejhabbal.

Espresso Macchiato

A gondosan megalkotott BARISTA Scuro kávéőrlemény intenzitása, gazdag ízvilága és testessége egy kis tejhabbal együtt bontakozik ki igazán. Espresso macchiato formában elkészítve ajánljuk, 40 ml espresso-ra kanalazzunk két kanál tejhabot, hogy maradéktalanul megőrizzük a kávé erőteljes karakterét.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram