Hirdetés
Hirdetés

Millióan kíváncsiak az azerbajdzsáni falusi házaspár receptjeire — nem véletlenül!

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2021. április 5.
Viszonylag kevesen ülünk le a YouTube elé azzal a szándékkal, hogy jöjjön egy azerbajdzsáni receptvideó, mondjuk egy töltött, sült pulykáról. Viszont az algoritmusoknak köszönhetően fel-feltűnik néhány érdekesség, nem várt kincs. Így jártunk mi is a Kənd Həyatı vlogfolyammal. Zavarbaejtően igazi!
Hirdetés

Barcelona szimmetrikus szerkezetű utcáin vagy a New York-i sugárútrendszer mellékutcáin is könnyű eltévedni, ám mivel ezek a kiváltságok most nehezen elérhetők, maradunk az interneten, ám ott is nyitott szemmel, újra éhesen. A reklámokkal nincs dolgunk, annál inkább az értékes tartalmakkal, melyek akár egy napunkat is feldobhatják. Minket most éppen az azerbajdzsáni Kənd Həyatı csatorna varázsolt el a maga valóságával és tisztaságával. Láthatólag nem csak bennünk hagyott mély nyomot, hiszen egyes videóik már pár hét alatt többmilliós látogatottságot hoznak. Ilyen például a pizzarecept, ami egy hónap után 3.9 milliónál tart.

Hirdetés

De mit tudnak ezek a negyedórás-félórás videók? Megmutatják az azerbajdzsáni vidéki mindennapokat, közben szép vágóképek is érkeznek a tájról, néha belefér egy fejés, egy kertlocsolás is. Ez nem vicc, a háztáji munkák sűrűn megjelennek a felvételeken, amitől közelebb kerülhetünk a főszereplőkhöz is.

Személyi kultusz nincs, bárgyú mosolygás sem, helyette a gazdaság tehenei, macskái tűnnek fel néha a kép sarkából. Azon senki sem lepődne meg, ha olasz nagymamák szépen fényelve tésztát gyúrnának vagy szponzortermékek között kacarászó vloggerek dobnák össze a 10 perces tökéletes vendégvárót, de a boronatárcsa segítségével szabadtűz fölött életre hívott, masírozó pulykák által szegélyezett lasagne bolognese azért csúcs szcenárió. Minden másodpercében benne van a valódiság és a tapasztalat!

Hirdetés

Csirke gyros, házias rakott gyöngytyúk, tradicionális marha kebab, sajtos-spenótos török burek, kaukázusi desszertkülönlegesség, grúz khinkali tésztabatyu, tökben sütött bárány, kerti baklava, cserépben sült fürj és burger is készül a szabadban lévő konyhában. Gyönyörűek az alapanyagok, öröm nézni az óriási tálakat, nemkülönben a házigazdáink zsigeri mozdulatait, elképesztő tapasztalatát. Biztosak lehetünk benne, hogy ilyen technikákkal és kézügyességgel nincs az a fogás, ami ne lenne ízletes a messzi kerti konyhából. A készítés és a fogyasztás örök szereplője a teáskancsó vagy a szamovár, melyben gyógynövényeket és virágzatokat forráznak .

Tényleg felemelő egy ennyire valóságos és hasznos videós tartalom. Természetesen a készítők is megérdemlik az elismerést, hogy megmutatják a világnak ezen szeletét is. Kikapcsolódáshoz, a kerti főzésre való ráhangolódáshoz vagy akár a boronatárcsa hatékonyabb használatához is ajánljuk a csatornát!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram