Hirdetés
Hirdetés

Mikor mivel koccintott az emberiség? Sörrel folyó középkortól a pink pezsgőig

SZERZŐ: DiningGuide
2018. június 26.
A nagyvilág italtrendjei épp úgy változnak, mint a divat. Azaz folyamatosan, és néha nem teljesen következetesen. Lássuk, mit ivott az emberiség előszeretettel a régmúltban és napjainkban.
Hirdetés

 

http://pezsgoakademia.hu/i-love-rose/

Bort a történészek szerint több, mint 7000 éve készítünk, míg a sör egyes teóriák szerint egyidős a mezőgazdasággal, ami viszont már tízezer éves múltra tekint vissza. Mondhatjuk tehát, hogy az emberiség alkoholos italok iránti elkötelezettsége a sörrel kezdődött, majd a borral folytatódott, a történet azonban az évszázadok alatt meglehetősen kiszínesedett. Az, hogy milyen ital van éppen divatban, igencsak nemzetfüggő is, hiszen a szesz olyannyira része az emberi történelemnek, hogy megannyi kulturális különbözőség is befolyásolja, melyik lesz népszerű.

Sőrfőző mester

Gyerekpezsgő helyett gyereksör

Ha már a sörrel és a borral kezdtük a történetet, folytassuk is ezekkel, hiszen ezek azok az italok, amelyek végigkísérték a történelem sokszor rettenetes viharait, és évszázadokon át stabilan uralták a piacot. Európa legnagyobb részén a 16. századig ez a két ital uralkodott. A bor inkább a gazdagabbak kiváltsága volt, a sör pedig sokszor nem élvezeti cikk volt, hanem akár víz helyett is fogyasztották – bizonyos helyeken a bort is –, mert alkoholtartalma ellenére tisztaságát tekintve még mindig biztonságosabb italnak számított, mint az ivóvíz (akár gyerekek számára is, persze igen alacsony alkoholszázalékkal).

Borkóstolás

A nagy boom

A 17. században aztán végre megszülettek azok az italok, amelyek a mai napig határtalan népszerűségnek örvendenek. Megérkezett a rum a Karibi-térségből, és elkészült az első gin Hollandiában. Ugyancsak ebben az időszakban születtek meg az első pezsgők, sőt, ekkoriban már kávéházak is működtek, hiszen az Etiópiából érkezett kávé is megszilárdult a köztudatban. A 18. század újabb nagy kedvenceket hozott: elkészültek az első vermutok Itáliában, és 1789-ben pohárba kerülhetett az első Bourbon whisky is. Ugyancsak ekkoriban érkeztünk új mérföldkőhöz is: Joseph Priestley feltalálta a szódát, így a szénsavas italok is elterjedhettek. A 19. században és a 20. század elején számtalan újítás történt a világ italgyártásában. Megszülettek a ma is ismert, legnagyobb múltú üdítők, és olyan palackozási és csomagolási technológiák jöttek létre, amelyek lehetővé tették az italok szállítását és tartósítását.

Ma már némivel egyszerűbben készül a szóda

Koktél reggelire!

A huszadik században elkezdődött az igazi koktélkultusz. Minden érának megvoltak a nagy kedvencei. A dekadens századelőn bejöttek az Old Fashioned koktélok, amelyek egyébként ma igazi reneszánszukat élik, és a koktélfogyasztók örömmel fedezik fel újra ezeket a "nehézsúlyú" kedvenceket.

Old Fashioned a Kollázs Bárból

De ne szaladjunk ennyire előre az időben. A harmincas években megszületett a Bloody Mary, egyes feltevések szerint a New Yorki-i 21 barban, és bármennyire is furcsán hangzik, akkoriban ez volt a reggeli ital (nem véletlen, hogy ma is nagy brunch kedvenc). A negyvenes-ötvenes években divatba jött a Daiquiri és a Martini, a nyolcvanas években pedig a Pina Colada, majd a Long Island Ice Tea.

Viszlát, VBK!

Magyarországon persze volt némi fáziskésés, és jó nagy a lemaradás a sokat emlegetett "átkos" miatt, azonban a 90-es és a 2000-es években a hazai koktélpultok jó ideig rendíthetetlenül roskadoztak a Pina Coladák és Long Islandek alatt. Ez utóbbi nyilvánvalóan annak köszönhette osztatlan sikerét, hogy mivel egyszerre ötféle szeszt tartalmaz, gyors és jó ár-érték arányos berúgást ígért a rendszerváltás utáni idők ikonikus budapesti és balatoni diszkóiban. (Nem mellesleg vendéglátós szemmel is jó üzlet volt, hiszen a csalási lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen volt a Long Island esetében.)
Szerencsére ezeknek az időknek vége, és a hazai szeszesital-ízlés is egyre kifinomultabb. A Szex és New York sorozatnak köszönhető Cosmopolitan-koktél láz végével itthon is a gin-tonic és az Aperol Spritz lett az abszolút kedvenc.

A VBK, azaz a vörösboros kóla nevű rettenetet is felváltotta a fröccskultusz.

A fröccs egykor a gyengébb minőségű, higítandó minőséget képviselte, mára viszont olyan létjogosultságot szerzett, hogy nem is kérdés, hogy minőségi borból készüljön-e a fröccs, és tipikus kocsmalöttyből menő nyári itallá avanzsált.

A Kollázs rosépezsgős Aperolja

Napjaink egyik nagy kedvence a rosé pezsgő, amely most ugyanúgy reneszánszát éli, mint nagyjából tíz évvel ezelőtt a rosé bor. Imádják a fogyasztók, mert sikkes, könnyed, és nem mellesleg jól is mutat. Világviszonylatban ma a rosé pezsgő mintegy egytizedét uralja a piacnak, és a bártenderek is nagyon kedvelik. (Múlt héten jártunk a Kollázsban, ahol a "leköszönő" nagy kedvenc, az Aperol Spritz szintén rosé pezsgővel készül). Igazi nyári választás, népszerűsége azonban valószínűleg nem egynyári lesz.
A cikk a Törley Pezsgőpincészet támogatásával jött létre.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram