Hirdetés
Hirdetés

Míg a Kispipa és Seress Rezső öröksége pihen, itt a Wine Story a Rózsadomb Centerben

SZERZŐ: diningguide
2021. március 25.
Fiatalok, találékonyak és akkor sem csüggednek, ha a vírus a legszerencsétlenebb módon húzta keresztbe a számításaikat: frissen elkészült a Kispipa Bar & Food, hogy méltó legyen régi híréhez, de valójában csak pár hónapot üzemelhetett. Harsányi Gábor – a Kispipa társtulajdonosa – úgy határozott, nem várnak a szebb napokra, és családi vállalkozásként egy borboltba oltott mini delikáteszt nyitottak a II. kerületben.
Hirdetés

Nem győzzük mondani, hogy nagyon fontos most a reziliencia. Az általunk ismert világban még sosem kellett egész iparágaknak ennyi találékonyságot és rugalmasságot tanúsítaniuk. Vállalkozások alakulnak át egyik napról a másikra, így lehet most a felszínen maradni.

A Wine Story névre keresztelt borszaküzletben és gourmet boltban beszélgetünk Harsányi Gáborral, aki hosszú évek óta dolgozik a vendéglátásban. Minden az Aperollal kezdődött — a vibráló narancsszín nagyon olasz aperitív szeretete sarkallta őket, hogy belevágjanak a Citroën HY veterán furgonok átalakításába és a fesztiválozásba. A három Aperol-tematikájú mozgó bárt kedvelte a közönség, és igazán jól jött a hűsítő spritzek perfect serve kivitelezése a főleg fröccsökre és sörre centralizálódott kültéri bulikon, rendezvényeken.

A következő lépés egy szintén erre a topikra támaszkodó hely lett, a 2017-ben a Gozsdu Udvarban nyitott Spritz Bar. A bár kedvelt találkozóhellyé vált, magyar törzsközönséggel is, mellette pedig maradtak a Citroën furgonos kitelepülések.

Fotó: Spritz Bar

Gábor és üzlettársai 2019-ben tettek még egy lépést a VII. kerületi emeltebb bárélet felé, amikor átvették az egykori legendás helyet, a Kispipát. Igen, azt az Akácfa utcai helyet, ami az ‘50-es években indult meg a világhír felé.

Budapest belvárosának emblematikus bárja/kisvendéglője volt, ahol megfordult Louis Armstrong, Marcello Mastroianni is, csak hogy megkóstolják a házias ízeket és meghallgassák Seress Rezső zongorajátékát.

A tragikus sorsú zenész nem kevésbé tragikus Szomorú vasárnap című dala az egész világon ismert, több mint 100 nyelvre fordították le, játszotta a Portishead és Björk is, de itt, a Kispipában mutatkozott be.

Fotó: Kispipa

Az apró termetű zongorista-zeneszerző tehetsége vonzotta ide a jó zenét kedvelő hírességeket, de a mai napig is fotózkodnak itt amerikai turisták, akik a New York-i Blue Note jazzbár 30 éves történelme mellett régi legendákra vadásznak. A Kispipától pár háztömbnyire lakó Seress emlékét nemcsak a 2019-ben installált Kolodko Mihály miniszobor őrzi, hanem a falak is, amelyek az elmúlt néhány évtizedben többször teltek meg élettel — hol hosszabb, hol rövidebb időre.

A konyhát a ‘80-as évek végéig például Rosenstein Tibor vezette, ekkoriban is egy legendás korszakot tudhatott magáénak.

Fotó: Kispipa

Az elmúlt 10 évben leginkább tipikus étlappal, egyáltalán nem csalogató étteremként, kézműves sörfőzde taproomjaként és gasztrokocsmaként is üzemelt, 2019-ben pedig új gazdákra talált, hogy újra emlékezetes ételekkel, színvonalas bárélettel, programokkal idézzék meg a hely legjobb éráit — persze teljesen a korra hangolva, kortárs enteriőrrel, széles italszelekcióval, jó konyhával.

Még egy retró 1964-es étlapot is újragyúrtak: rántott velőrózsákkal, rántott gombákkal, persze modern köntösben. Minden elkészült, de egyelőre hiába. A világjárvány jött, és Gáborék kispipás álmait is tovapöccintette. A nyár egészen máshogy alakult a bulinegyedben, ráadásul teraszt helyhiány miatt nem tudnak üzemeltetni. Szeptemberben már egy nyugodtabb és reménytelibb hangulatban tudtak megnyitni, de ez csak novemberig tarthatott. Bezárt mind a Spritz Bár, mind a Kispipa.

Egy koktél a Kispipa kínálatából

2021 márciusának elején viszont megérkezett a Wine Story családi vállalkozásként. Az üzlet a Rózsadomb Center középső szintjén kapott helyet: impozáns kirakata azonnal kitűnik a kisebb bevásárlóközpont üzletei közül. Távolról még csak a boros és pezsgőspalackok látszanak, beljebb lépve viszont a csemegetermékekkel teli hűtő, a prémium édességekkel megpakolt asztalok és a delikát polc is.

A Wine Story üzelte

A borok és pezsgők között találunk kötelezőket is, de komoly olasz és francia szelekciót tartanak, nagyon sok olyan tétellel, amit máshonnan egykönnyen nem lehet beszerezni. Abszolút rugalmasak a választékot illetően, és örömmel ajánlanak. Champagne-ból és pezsgőből is, mert ezen a téren sincs szégyenkeznivalójuk: Taittinger, Pol Roger, Louis Roederer, Charles Heidsieck, Dom Perignon, Cristal, Comtes de Champagne palackok sorakoznak elegáns sorokban, időnként díszdobozokban, limitált vagy évjáratos (vintage) kiadásokkal is.

Spiritek tekintetében a ginek felé mentek, melyekhez ízesített tonikvariációkat is árulnak.

A delikát sarokban prémium olívaolajokat, lekvárokat, tésztákat, szószokat, chutney-kat találunk, de például Maldon-sóért vagy a húsvétkor kedvelt olasz süteményért, a colombáért is be lehet ugrani. Aperol persze itt is van, és rengetegféle prosecco is választható hozzá. A Wine Storyban az otthon töltött csendesebb estékre könnyedén beszerezhetjük a nyalánkságokat és a pohárbavalót is.

Wine Story - Bor & Delikát

Cím: 1025 Budapest, Törökvész út 87-91.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram