Hirdetés
Hirdetés

Miért zöld ez a bejgli?! Bocsánatos szentségtörés: NEM mákos és diós bejgliket ajánlunk

2020. december 14.
Ha már unjuk a mákos és diós felhozatalt. Ha egyik töltelékkel sem ízlik igazán. Vagy egyszerűen csak ínyenckednénk a nagy karácsonyi klasszikussal: bejglik újító ízekben.
Hirdetés
Fotó: Erdős és fiai Cukrászda

A képen az Erdős és fiai Cukrászda bejglifotói szerepelnek.

Bejgli. Mára a karácsony egyik szinonimája, pedig alig több mint száz éve terjedt el a magyar családok körében ünnepi süteményként. A sziléziai lengyeleknek köszönhetjük ezt a kalácsfélét, ami egy osztrák „kanyarral" került Magyarországra. Sokan az évben egyetlen alkalommal esznek bejglit, és akkor is ragaszkodnak a két klasszikus töltelékhez, a mákoshoz és a dióshoz. A karácsony szépsége éppen a hagyományokban rejlik, de kisebb meghekkelésekkel tehetjük izgalmasabbá.

Tömény jó: gesztenyés bejgli (és bejglitorta!) a Mónisütitől

Kövérné Kalmár Mónika bloggerként kezdte, otthon készített süteményeit beszállította Balaton-környéki helyekre ma pedig már saját cukrászdáját viszi Gyenesdiáson. (Hetente egyszer szállít Budapestre is, karácsony előtt utoljára jövő héten, december 23-án, szerdán.) Móni még ezen a héten megmutatja olvasóinknak, hogyan készül közönségkedvenc téli tortája, a Gesztenyepüré torta. Az pedig egyértelmű, hogy a cukrásznak ugyancsak kézre áll a gesztenye mint desszertalapanyag. A karamellás gesztenye- és a Gesztenye revolúció tortán kívül bejglibe is kerül gesztenye, ez az ízét tekintve egyébként szintén megosztó héjas gyümölcs.

A Mónisüti kínálata egyébként rugelachból is sokszínű, a hanukára készített zsidó ünnepi süteménybe a mákos, diós, szilvás és barackos tölteléken kívül mogyorókrém, sőt füstölt sajt és szarvasgomba is kerül.

Árak: 0,5 kg 2800 Ft-tól
Rendelési információk itt.

Fotó: Mónisüti

Az Erdős és fiai Cukrászda lehengerel: eddig a pisztáciás volt a csúcs, idén több a trónkövetelő

Az Erdős és fiai elsőre akár ügyvédi vagy könyvelőiroda is lehetne, de nem. Egy kiváló cukrászda, amelynek fagylaltos pultja előtt a nyári hónapokban sor kígyózik, nem indokolatlanul. A Kelenföld, Etele téri környék festőinek nem mondható, de az Erdős ugyancsak megéri a kitérőt, akár egy hangulatos négyes metrózással egybekötve.

A cukrászda kirakata advent idején / Fotó: Erdős és fiai Cukrászda #VarghaMiklósPhotography

Ünnepekkor a gazdag sütemény- és tortaválasztékon kívül színes bejglisorral várnak. Ahogyan fagylaltízekben is rendkívül kreatívak, úgy a bejglik terén is. A hazai felhozatalból a legizgalmasabb ízeket náluk találtuk – az alapanyagot pedig közismerten nem "felejtik ki" az édességeikből. A pisztáciás bejglijük volt az eddig kóstoltak közül a legerősebb szereplő, idén pedig forraltboros – diós – vörösáfonyás, mandulás-almás, szilvalekváros-diós és citromos is készült az eddigi csokoládés-marcipános és rumos-gesztenyés mellé.

Árak: 0,5 kg 2500 Ft-tól
Rendelési információk itt.

Adventi hangulat Kelenföldről / Fotó: Erdős és fiai Cukrászda #VarghaMiklósPhotography

Teljes hedonizmus: nutellás-törökmogyorós és pekándiós a La Téne Badacsonytól

Nem mondhatni, hogy már ükanyáink is Nutelláért álltak sorba advent idején. A nutellás-törökmogyorós bejgli a modern karácsonyok süteménye, az ízek töménységében és kalóriaszámban is verhetetlen. Háziasnak nem mondható, hiszen egy bolti tömegtermék kerül a tésztatekercsekbe, Nutellarajongóknak azonban zseniális meglepetés a nagy karácsonyi klasszikus ötvözete a világhíres mogyorókrémmel.

A badacsonyi La Téne azonban éppen a kézműves süteményeiről, pékáruiról, fagylaltjairól és remek kávéjukról nevezetes, ötletességük pedig bejglifronton is megmutatkozik. Olyan szokatlan töltelékek is kerülnek itt a tésztatekercsekbe, mint a fehér kesudió és az ínyenckedvenc pekándió.

Árak: 0,5 kg 2500 Ft-tól
Rendelési információk itt.

Szabi, a pék fokozza: málnás-pisztáciás kovászos bejgli teljes kiőrlésű lisztből

Szabadfi Szabolcs pékismereteihez eddig sem fért kétség, de új üzlete, Budán, az I. kerületben nyitott Panificio il Basilico már kisebb lisztszaküzletként is funkcionál, magyar és olaszt lisztkínálattal. Szabi soha nem fordult a „mentesnek" nevezett pékáruk irányába, habár a nemzetközi pizzabajnokságokon indult gluténmentes kategóriában is. A kovászos pék bejglikülönlegessége azonban megszólíthatja az ínyenceken kívül az egészségtudatosan élőket is: ugyanis kovászos eljárással, teljes őrlésű lisztből készült bejglik is sülnek a Bazsalikom Pékségben, málnás-pisztáciás töltelékkel.

Rendelési információk itt.

Decemberi tortaajánlónkat se hagyja ki!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram