Hirdetés
Hirdetés

Miért nem fogad el most sok ukrajnai menekült bármilyen ételt? Úgy segíteni, hogy a másiknak is jó legyen

2022. március 7.
Ha lehetőségünk van rá, soha semmilyen nehézségben ne úgy segítsünk, hogy a saját döntéseinket, elképzeléseinket erőltetjük rá a másik emberre. Idehaza ezt most sokan talán nem értik, de északkeleti szomszédaink nagyobbik része pravoszláv, azaz ortodox vallású. Egy olyan írást szeretnénk idézni, amely egy másik nézőpontot is ad, és fontos lehet az elkövetkezendő hetekben.
Hirdetés

Forrás: Segítségnyújtás (Ukrajna,Kárpátalja) Допомога українцям Facebook-csoport, az eredeti bejegyzés forrása ismeretlen.

„Miért nem fogadják el az ételt az érkező ukránok – egy magyarázat:

Ukrajna több mint 60%-a pravoszláv, azaz ortodox vallású. A pravoszlávok évente közel 200 napot is böjtölnek a három nagy ünnepük idején. Az ortodoxiában a nagyböjt 48 napig tart: hétfőn, hét héttel húsvét előtt kezdődik és szombaton, közvetlenül húsvét előtt ér véget. Az ortodox naptár szerint idén április 22-én van Nagypéntek, tehát az ortodox nagyböjt március 7-én kezdődik. Az ortodox népek kevésbé szekularizált társadalom, mint a kereszténység többi felekezete, ezért sokkal többen tartják be a böjti előírásokat, kiváltképp baj esetén.

A böjtölés nem csak megtisztulást, hanem könyörgést is jelent, tehát háború idején sem feltétlenül az a logika működik, hogy bármit megesznek. Az ukrán ortodox nagyböjt az önmegtagadás és az absztinencia ideje minden hústól, baromfitól és azok melléktermékeitől, de tilos a tojás, a sajt, a tej, a vaj és a hal. Sokan már elkezdték a böjtre való felkészülést, tehát nem csak azok utasítják vissza a szalámis szendvicset, akik vegetáriánusok, hanem azok is, akik már böjtölnek.

Nagyböjt idején minden állati eredetű étel tilos. A nagyböjt első hetét különlegesen szigorúan tartják.

A böjt első napján, hétfőn teljes tartózkodást élveznek az ételtől. Keddtől péntekig száraz étkezés megengedett (ihat vizet, fogyaszthat kenyeret, sót, diót, mézet, nyers gyümölcsöt és zöldséget, szárított gyümölcsöt). Szombaton és vasárnap meleg ételt fogyaszthat.
A nagyböjt második és hatodik hetétől a száraz étkezést hétfőn, szerdán és pénteken írják elő. Olaj nélküli meleg étel kedden és csütörtökön, szombaton és vasárnap pedig olajjal történő meleg étel megengedett. A nagyböjt utolsó hetében (nagyhét) száraz étkezést tartanak: pénteken nem lehet enni.
Tudom, hogy most a mentés a legfontosabb feladat, de nem árt, ha ismerjük a hozzánk beáramló menekültek kultúráját is, hiszen így mi is könnyebben tudunk segíteni, gyorsabban megértjük reakcióikat."

Tovább olvasok:

https://diningguide.hu/hogyan-segitsunk-jol-a-haboru-elol-menekulteknek-adomanyozasi-kisokos/?sponsor=samsung
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram