Spanyolország Extremadura tartományában rengeteg paradicsomot termelnek. Miajadas város környékén található ezek közül is a legízletesebb, legjobb minőségű. A talaj és az időjárási viszonyok itt járulnak hozzá a legkedvezőbben a zöldség minőségéhez. (Itt most nem megyünk bele az évtizedes vitába, miszerint a paradicsom zöldség vagy gyümölcs. Csak annyit említenénk, hogy a növénytan nem ismer olyan kategóriát, hogy gyümölcs, ám a nyelvhasználatot nem az általános botanikai ismeretek, hanem a gyakorlati tapasztalat formálja.) Miajadas a paradicsom fővárosa, ahol a kisváros közvetlen határáig húzódnak a hatalmas termőterületek.
Mivel a spanyol gazdák rájöttek, hogy a feldolgozott árut nagyobb haszonnal lehet értékesíteni, több lábon áll a miajadasi paradicsombiznisz. Paradicsomlevet, sűrítményt, aszalt paradicsomot is készítenek a népszerű miajadasi termésből. A mezőgazdaság több száz embernek ad közvetlenül és még többnek közvetve munkát, a kisváros él és virul különösebb gazdasági problémák nélkül, ami Spanyolország középső területein komoly dolognak számít.
Hogy a jólét alapját jelentő paradicsomnak nyomatékot adjanak, a helyiek felkérték Miguel Ángel Martin Gallardo malagai szobrászművészt, hogy a város határába álmodjon nekik valamit. Gallardo nem bízta a véletlenre a dolgot, egy 12 méteres póznán álló, hatalmas, 5,5 méteres átmérőjű paradicsom tudatja az autópálya megfelelő lehajtójánál egy ideje, hogy megérkeztünk a paradicsomfővárosba.
Miajadas gasztronómiai hagyományainak fontos eleme a paradicsom. Évente rendeznek fesztivált kóstolókkal, szakmai programokkal, hagyományos receptek alapján készült paradicsomos ételekkel. Követendő példának sem utolsó...
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.