Hirdetés
Hirdetés

Miért is fizetünk többet az Angusért?

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. október 25.
Angus marha... Hamburgerezők tábláin megkülönböztető jelzőként szerepel, és első látásra csak annyit jelent: ez lesz a drágábbik fajta. A legismertebb láncoktól a kézműves helyekig mindenhol ez lett a pozitív megkülönböztetés eszköze. Az Angus minőséget sugall – és azt ugye meg kell fizetni. 
Hirdetés

Az Angus eredete Skóciában keresendő. Teljes, polgári nevén Aberdeen Angusnak hívják azt a robusztus, strapabíró fajtát, ami a nem túl kellemes skót teleket is vidáman vészeli át, kimondottan izmos testfelépítésének köszönhetően. Hiányzik a szarvuk, erről könnyen fel lehet ismerni őket. 

Ausztráliába az 1800-as években kerültek, ahol nagyon népszerűvé váltak. Közepes méretűek, általában fekete, esetleg barna a szőrzetük. A legeltetés mellett kiegészülhet táplálásuk takarmányozással is, egy bizonyos időszakban kapnak kukoricát és/vagy búzát, ami hozzájárul a húsuk márványozottságához, gazdagabb ízéhez. 

Külföldön az Angus önmagában nem mindig vált ki ájult lelkesedést, ha nincs az a kifejezés mellé írva, hogy „grass feed”, vagyis legeltetett, természetes táplálékon nevelt. Mostanában az a divat, hogy a tenyészetet és a tenyésztőt is megnevezik, teljesen átláthatóvá téve a folyamatot, ahogyan a hús a tányérra kerül.

Bizalmat építő dolog ez, el fogunk jutni oda, hogy a gazda gumicsizmájának mérete is ismert adat lesz – mondhatnánk némi malíciával, holott örülünk ennek a folyamatnak. Mert minél nyíltabb és egyenesebb az út, annál inkább biztonságban van a (tudatos) vásárló. A marhák esetében is igaz a mondás: az vagy, amit megeszel. És ha a mi tányérunkra kerül a szték, ugyanez érvényes lesz ránk is: a legelőig és az egészséges termőföldig visszavezetve a sort. 

Az Angus-húsok egyik legnépszerűbb jellemzője a márványozottságuk. Ami hozzájárul, hogy például a szték sütés közben ne száradjon ki, megtartsa a hús a nedvességtartalma jó részét és ne váljon belőle cipőtalp (itt most nemhogy nem beszélünk arról, aki „very well done” eszi a sztéket, sőt, még gondolni sem merünk ilyesmire...) A márványozottság a biztosítéka annak, hogy a grillen a hús zamatos és kellően szaftos marad. (Mert annak KELL maradnia, kedves very well done rajongók.)

Magasröptű gasztronómia ide vagy oda, hatalma a tömegeknek van. Ezt bizonyítandó mindenhonnan egyöntetűen beszámolnak, hogy az Angus ismertsége akkor kezdett nyilvánvalóvá válni, amikor a McDonald’s felvette a menüi közé. Mert mit látott a nép? Van egy drágább hamburger, Angus, oké – ez jobb lehet, mint a sima. Kóstoljuk meg!

Erőlködhettek a népneveléssel a menő éttermek és bisztrók, az Angust a Meki hozta be a szélesebben vett köztudatba. Ez van. 

Az Angusról szép lassan kialakult a kép: ha valami jobbat szeretnél a zsömlédbe, válaszd ezt. Lehet, hogy a fenti eszmefuttatás a legelőkön való szabad állattartásról nem jut eszébe senkinek, amikor megrendeli a menüjét, de aki kíváncsi, utánanézhet, miért fizet többet. Az információ ingyenes. 

Bár a Wagyu még nincs fent a gyorséttermek ajánlatai között, sokszor együtt emlegetik az Angus-szal. Mindkettő a magas minőség jelzője, és mindkettőt az erőteljes márványozottság jellemzi. A japán eredetű szó nem fajtabesorolás, a wagyu minősítésű húsok származhatnak többfajta szarmasmarhától. A szakértők markáns különbségekről számolnak be az ízüket illetően.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram