Egy hete még Guy Savoy éttermének történelmi csillagvesztésének hírétől volt hangos a francia sajtó, hétfőn azonban már az új csillagok ragyogásáé a főszerep.
A tegnapi nap folyamán megtörtént az, amire egy hete várakozott a fine dining világ. Elzászban, a strasbourgi Palais de la Musique et des Congrès rendezvényközpontban nyilvánosságra hozták a Michelin Guide France 2023 teljes névsorát.
A díjazottak között egy új, három Michelin-csillagos étterem, négy új, két Michelin-csillagos étterem, 39 újdonsült egycsillagos étterem szerepel. Nyolc konyha örülhetett a fenntarthatóságért kiosztott Zöld Csillagnak.
Kijelenthető, hogy Franciaország egén, dacára a múltheti halványodásnak, továbbra is fényesen ragyognak a konstellációk.
Franciaország Vörös Kalauzának 2023-as étteremválasztéka összesen 630 Michelin-csillagos éttermet tartalmaz: 29 háromcsillagos, 75 két Michelin-csillagos és 526 egycsillagos éttermet találhatunk országszerte.
"A 2023-as válogatás megerősíti, hogy a francia gasztronómia világában bőven van kiválóság, kreativitás és elkötelezettség" - mondta Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója. "A franciaországi gasztronómia vezető séfei különleges kulináris élményeket nyújtanak a vendégeiknek ez elősegíti a gazdaságot, és ápolja az emberi és kulturális kapcsolatokat is."
Az új háromcsillagos La Marine a francia konyha egyik kevésbé ismert arcát mutatja be, értékeléséből is látható, hogy a legmagasabb szinten. Alexandre Couillon séf konyhaművészete az óceán adta kincsekre és az ehető tengerparti növényekre épül.
"A La Marine 'megéri a kitérőt' – idézi fel Poullenec a legmagasabb kategória Michelin-körökben használt definícióját. „A menü magával ragadja a vendéget Noirmoutier szigetére, ahonnan az élmények hatására örökre megváltozva térünk vissza."
Az étterem korábban már kiérdemelte a Zöld Csillagot, 2023-ban pedig sikerült bebizonyítania, hogy helye van a gasztronómia legfelső ligájában.
A környezettudatos és felelősségteljes gondolkodást, a „farm-to-table” koncepciót egyre többen képviselik a csúcskategóriában is, a 2023-ban kiosztott nyolc új Zöld Csillag is erről tanúskodik.
"Az újonnan díjazott éttermek a fenntarthatóbb gasztronómiát népszerűsítő mozgalom élvonalába tartoznak. Inspirál munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a Franciaország, Európa és végső soron az egész világ konyhaművészetének jövőjéhez " - mondja Poullennec.
A Michelin Guide díjazottjai között a feltörekvő ifjú nemzedékkel is találkozhatunk. A mindössze 26 éves Mallory Gabsi, aki Yves Mattagne séf keze alatt tanulta a szakmát, 2022-ben nyitotta meg saját éttermét. A gasztronómiai határokat feszegető, lazán értelmező konyhát képviselő Gabsi étterme 2023-ban megkapta első csillagát.
A Michelin Guide France 2023 teljes névsora az alábbi linken olvasható.
Forrásunk volt:
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.