Hirdetés
Hirdetés

Michelin-csillagot kapott a Costes

SZERZŐ: DiningGuide
2010. március 16.
Eddig csak reménykedni lehetett benne, március 16-tól viszont tény: a Costes étteremnek köszönhetően megvan az első magyar Michelin-csillag.
Hirdetés

Eddig csak reménykedni lehetett benne, március 16-tól viszont tény: a Costes étteremnek köszönhetően megvan az első magyar Michelin-csillag.
Az év elején – amikor a nol.hu lehozta, hogy a Michelin Guide inspektorai tavaly ősszel több budapesti éttermet, egyebek között a Costest, a Tigrist, a Bockot tesztelték és jó tapasztalatokat szereztek – még csak bízni lehetett benne, hogy a Gault Millau után világ legrangosabb gasztronómiai kalauza a Michelin Main Cities Europe idei kiadványában szerepeltetni fog hazai éttermet is – Michelin-csillaggal.
Március 16-ig kellett várni, hogy kiderüljön, az Év Étterme 2009 díjat is kiérdemelt Ráday utcai Costes a második olyan étterem az egykori szocialista blokk országaiban működő helyek közül (első a 3 évvel ezelőtt egy Michelin-csillaggal elismert prágai Four Seasons szálloda Allegro étterme), amelynek sikerül megszereznie a Michelin-csillagot.
A hírről egyébként az étterem tulajdonosa, Gerendai Károly is csak a sajtóból értesült. Tudta, hogy a Michelin inspektorok többször is tesztelték a Costest (már a Miguel Rocha Vieirát az év elején váltó Nicolas Rafael Delgado alatt is), de nem gondolta volna, hogy a séfváltás miatt tényleg esélyes lehet a díjra. Ha januárban aktuálisak voltak az egyébként kultúraszervezői munkájáért március 15-e alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Gerendai szavai, akkor a Michelin-díj után ez hatványozottan érvényes: „Mi a legelején azt nagyon komolyan vettük és az volt a szlogenünk is, hogy „csúcsgasztronómiát akarunk kompromisszumok nélkül” megvalósítani. Ezt csak így lehet. A nehézségek ellenére ebben kell továbbra is kitartónak és következetesnek lennünk. Az igazi célom, hogy ez ne egy egyszeri fellángolás legyen és utána majd szépen ’belesatnyulunk’ az átlagba, hanem mi igenis vigyük a zászlót és próbáljunk éllovasai lenni ennek az egész megújulásnak. Az pedig megint egy másik kérdés, hogy ezt ki-mire értékeli.”

A Bloomberg beszámolója szerint idén a Michelin szakemberei húsz magyar éttermet teszteltek. A kiemelkedő ár-érték arányért járó Bib Gourmand minősítést a 21, az Arcade, a Bock Bisztró és a Csalogány 26 érdemelte ki.
A Main Cities Europe-ban idén egy új 3 Michelin-csillagos (Alain Ducasse at The Dorcester - London), öt 2 csillagos (egy Franciaországban, 2 Spanyolországban, egy Svédországban és egy Nagy-Britanniában) és 41 egycsillagos szerepel.
Hogy mit kell tudni a Micheliről, arról itt írtunk.
A teljes lista itt található.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram