Hirdetés
Hirdetés

Mi újság a tanyán? Kurucz Attilát, a Homoki Lodge séfjét kérdeztük

2020. április 27.
Ha nem is nagy számban, de akadnak helyek, ahol könnyű tartani másoktól a távolságot, és közben élvezni az életet, a tavaszt, a természetet. A Dél-Alföldön működő luxustanya, a Homoki Lodge épp ilyen, a tulajdonosai pedig a szabályozások betartásával, de a nyitvatartás mellett döntöttek. A szálláshely éttermének séfjét, a 2019-ben a Dining Guide Év Innovatív Konyhája Díjat elnyerő Kurucz Attilát kérdeztük.
Hirdetés

Míg több, széles körben kedvelt vidéki szálláshely az időszakos bezárás mellett döntött, itthon nincsenek kötelezve erre a szállásadók. A szabályozás kissé nehézkessé teszi ugyan a működést, de a jó idő beköszöntével egyre többen döntöttek úgy, hogy a „maradj otthon!” felszólításnak a legközelebbi várostól és más emberektől távol, de egy természetközeli pihenőhelyen tesznek eleget.

Mióta megismertük és megszerettük a glamping fogalmát – nevezzük luxuskempingnek –, több hazai glamping is kult-szálláshellyé vált. A Homoki Lodge-ot is ide sorolnánk. Volt egyszer egy osztrák házaspár, Birgit és Oliver Christen, akik beleszerettek a mi szép nagy Alföldünkbe, és a Szeged melletti Ruzsán vásároltak birtokot. Négy év múlva megnyitották a kapuit a nagyközönség előtt is, és 2001 óta a lovastanyaként is működő szálláshely egyre több szolgáltatással vár. Idén figyeltünk fel gasztronómiai szempontból a tanyára, ugyanis Kurucz Attilát igazolták le az étterem konyhájára.

Hirdetés

A séf fővárosi éttermi múltját olyan helyek fémjeleznek, mint az Onyx vagy a már bezárt Laci!Konyha! és az Innio Borbár. A kiemelkedő Pest-belvárosi éttermekben töltött évek után hazatért Szegedre, és a Tiszavirág Hotel éttermében vitt emlékezetes konyhát. Teljesítményét 2019-ben a Dining Guide az Év Innovatív Konyhája Díjjal értékelte.

Az idei év első napjaiban adhattunk hírt arról, hogy a séf leköszönt a Tiszavirágból. A butikhotelként is címkézhető, stílusos és nagy múltú étteremben már eddig is különleges miliőben főzött, most pedig egy egészen új terepen próbálja meg magát. A Szegedtől 30 kilométerre, Ruzsán működő Homoki Lodge konyháját vette át – a nyitást pedig mondhatni nem a legideálisabb lélektani (és gazdasági) pillanatra tervezték. Előre nem látható módon.

A téli hónapok pihenője után március 13-a, péntekre hirdették ki a próbanyitást, március 15-től viszont folyamatosan csak szűkültek a lehetőségek – a korábbi foglalások 90%-át lemondták –, majd március 28-tól életbe lépett a kijárási korlátozás.

Kép forrása: www.homokilodge.com

Maradj otthon – vagy lazulj az idilli jurtádban!

A szálláshelyeken való időtöltés azonban továbbra is engedélyezett. Az éttermek vendégterében nem lehet huzamosabb időn át tartózkodni (ételt átvenni, elvinni viszont igen). A kissé abszurd helyzetben a szállásadók egy lehetősége a szobaszerviz: az elfoglalt szobában – vagy jurtában – a vendégek elfogyaszthatják a szálláshelyen készült ételeket. Persze csak a saját utastársaikkal.

Ha valahol, hát egy olyan pihenőhelyen, mint a Ruzsa Tanya, nem nagy művészet betartani a társas távolságtartást. Ahogy az a képeken is látszik, egymástól kellő távolságban elhelyezett jurtákban és régi parasztházban szállhatnak meg a vidéki idillre vágyók. Márpedig vannak, akik most is élnek a lehetőséggel.

Kép forrása: www.homokilodge.com

Mint Kurucz Attila elmesélte, az étkezések szobaszerviz keretében gond nélkül zajlanak, ők pedig kihasználva a szabad kapacitásukat szintén csatlakoztak a kiszállítást vállalókhoz. A megrendelőik természetesen főként Szegedről kerülnek ki.

Természetközeli topkonyha a szobában – vagy papírzacskókban kiszállítva

A Homoki Lodge étterme a saját profiljuknak megfelelő ételeket kínálja házhoz szállításra már egy jó hónapja, ami önmagában nem kis kihívás. A helyzetük pedig azért is egészen speciális, mert az újonnan leigazolt séf éppen most formálná meg a konyha arculatát – amit nyilvánvalóan a tanya rusztikus-elegáns éttermében képzeltek el, és nem papírzacskókban kiszállítva.

Kurucz Attila és csapata nem azon a vonalon indult el, amelyen több gourmet étterem. Inkább afféle „éléskamra” jelleggel szállítanak ki. Sütnek az étterem konyháján kovászos kenyeret, a mezőn szedett vadvirágokból készült – állítólag kiíváló! – pitypangszörp.

A séf progresszív konyhájához jól illik a skandináv (vagy épp régi magyar?) szellemiség,

a szabadban leszedni, amit a természet ad, közben saját veteményeskertet ápolni-gondozni, amiből az étterem konyhájára saját bioparadicsom, -bab, -padlizsán és friss fűszernövények kerülnek.

Az idilli képet kiszínezve: míg a kovásszal készülő kenyér pihen, a séf virágokat, kucsmagombát és medvehagymát gyűjt a birtokon.

@Facebook Homoki Lodge

A Kurucz Attila által „homoki csemegéknek” nevezett szállítható ételek között szerepel göngyölt mangalicafej, konfitált kacsacomb és mangalicaoldalas, amiket az étterem konyháján készítenek elő, otthon pedig tíz perc alatt lehet befejezni őket ­– így kerülhet frissen sült étel az asztalra.

Ezenkívül saját termékek, mint terrine, pástétom, rilette, medvehagymapesztó vagy épp az említett pitypangszörp bukkan fel a rendelhető tételek között.

Az egyik jurta belülről / Kép forrása: www.homokilodge.com

Ahogy beköszöntött a tavaszi jó idő, szivárognak azonban vissza a szállóvendégek. Tér van. Jó levegő van. Nyulak, fácánok, őzek rohangálnak a birtokon. Hatalmas területen fekszik lodge, a lovak, a juhok külön tágas territóriumot kapnak. Megfér egymás mellett a ridegtartású ősi magyar sertésfajta karámja, a mini magánnyaralóhelyként szolgáló luxusjurták és az úszómedence, a hozzá tartozó medenceparti bárral is.

Remélhetőleg hamarosan új élet költözhet az elmúlt hónapokban elnéptelenedő éttermekbe, bárokba és szálláshelyekre. A Dél-Alföldről jelentettük.

Olvasta már korábbi hírünket a témában?

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram