Mik teremnek júliusban és augusztusban a kertben? Ezek közül mik azok, amiket aktívan használtok az étteremben és mik azok, amiket tartósítotok?
Az idei év elején nagy öröm volt számunkra, hogy becsatlakozott a farmunk a Tati életébe, mivel elindítottuk a komposztálónkat. Ezzel végre teljes mértékben újra tudjuk hasznosítani az összes zöldhulladékot, amit az étteremben termelünk. Ez nagyon fontos pont volt a Tati életében, mivel nem elég az, hogy magyar alapanyagokból főzünk, amiket magyar kistermelőktől szerzünk be, hanem ezzel vissza is adunk valamit a természetnek, amit már a farmon termesztett zöldségek, gyümölcsök fognak hasznosítani.

A kör pedig bezárult, mivel a fokhagymánk már betakarításra került. Ezen kívül a paradicsomot, különféle paprikákat, illetve fűszernövényeket is folyamatosan kapjuk a farmunkról.
Séfként nagy öröm számomra, ha a magyar kistermelőink portékáiból főzhetünk. Viszont az, hogy egy saját farmmal rendelkezünk, ahol a kertésszel folyamatosan kontaktban tudok lenni, hogy épp mik az igényeim, vagy mi az, amit be tudunk takarítani, az valami csodálatos. Ennek köszönhetően valósult meg, hogy készítettünk már szikkasztott koktélparadicsomot, savanyítottunk egrest, és gyűjtögettünk bodzát is a farm körül.

Milyen kerti munkálatok zajlanak ebben az időszakban, miket ültettek jelenleg?
Folyamatos kemény munka folyik a farmon: például küzdenünk kell az aszállyal. Szerencsére elkészült az öntözőrendszer, amit speciálisan kialakított kút lát el vízzel.
Mindent, ami a farmon terem, nagy odafigyeléssel gondozunk, hogy a lehető legjobb formájukban kerüljenek a Tatiba. A kertésszel gőzerővel tervezzük, hogy mi mindent tudunk még kihozni a farmból ebben az évben, illetve, hogy jövőre miket szeretnénk megvalósítani. Egy biztos, hogy nagyon izgalmas időszak előtt állunk.

Mi a kedvenc fogásotok a nyári szezonból és megosztanátok velünk a receptjét?
Kisgyerek koromban gyakori nyári fogás volt a nagymamám által készített savanyú burgonyaleves, ami nagy kedvencem volt jéghidegen, egyenesen a hűtőből.
Talán ennek köszönhetően most a vegán levesünket mondanám az egyik legnagyobb kedvencemnek. Paradicsomvízből és vegán tejszínből egy fehér paradicsomlevest készítünk, amit lehűtünk. Betétként kerül bele fehér balzsamecet és rózsalekvár, marinált kígyóuborka, szikkasztott koktélparadicsom, illetve zöldfűszer olaj. Ehhez adunk még a magyar Valoryz rizséből készített rizscsipszet, hogy teljes legyen a kép.
Igazi hűsítő nyári fogás, ami a vegán kóstolómenünkön is megtalálható. Épp az elmúlt napokban tért vissza egy tavalyi kedves vendégünk, aki már akkor is megkóstolta ezt a nyári levest és azóta is arra várt, hogy ismét ehessen belőle. Remélem még sok vendégünknek lesz ez a kedvence.
Ételfotók: Balogh Kata/ Socially
Soóky Gábor portré: Gaál Dani / Socially
Farm képek: Kiss Bálint/ Socially
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.