Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz veletek, hazai topéttermek? Várható nyitások, búcsúzások és nyári kényszerpihenők

SZERZŐ: DiningGuide
2021. április 8.
Különös, több tekintetben fordított helyzet alakult ki a főváros és vidék között. Míg Budapesten nagyobb elánnal vágtak bele az éttermek a házhoz szállításba akár saját futárokkal, akár a rendelkezésre álló kiszállítócégekkel, vidéken ez már problémásabb, több jeles étterem nem is forszírozza (mint a gyöngyösi Bori Mami vagy a balatonszemesi Kistücsök). Vidéken azonban a jelek szerint sokkal nagyobb arányban maradnak talpon a legjobbak, és alig várják, hogy eldördüljön a startpisztoly az újranyitáshoz. Budapesten a külföldi turisták eltűnésével természetszerűen megszűnt a kereslet az éttermek egy jelentős részére. Látványos, hogy mely étterem képes megszólítani a hűséges vendégeit, vagy éppen teljesen új oldalát megmutatnia a pandémia óta. Minden újítás és akklimatizáció ellenére azonban a topéttermek vendégszeretetét helyben és személyesen szeretjük kiélvezni – lassacskán körvonalazódik, melyikük tud újranyitni azonnal, amint lehet; melyikük térhet vissza a nyári szezon leköszöntével; és kiktől kell búcsúznunk.
Hirdetés

Az élet megy tovább: 2021-es új nyitások

Vannak olyan évek óta előkészület alatt álló projektek, amelyek már csak a nyitás lehetőségére várnak. Ilyen a korábban már beharangozott Rumour by Rácz Jenő, Gerendai Károllyal együttműködésben. A Duna-parthoz közeli belvárosi étterem éppen abban a ligában indul, amely a legnehezebben vészeli át a Covid-időszakot: séfközpontú, kis létszám fogadására képes, degusztációs menüvel váró fine dining szentély. A Rumour egyértelműen Michelin-csillag aspiráns mind Rácz Jenő szakmai múltja, mind Gerendai Károly éttermi porfóliója révén.

A Pesti István neve fémjelezte Platán a magyar vidéki vendéglátás egyik kiválósága. Étteremkalauzként úgy is fogalmazhatnánk, hogy megér egy tatai kitérőt. A Platánban különvált a bisztró (és a külön felhúzott kioszk), valamint az Udvarházhoz kapcsolódó fine dining étterem. A budapesti Tantiban egykor Michelin-csillagot szerzett séf ragyogtathatja tudását a kisebb étteremben, és szélesen közönséget fogadhatnak a bisztróban a Tatai-tó partján, impozáns környezetben.

Hirdetés

Nyitásra készülődik Budapesten a Matild Palace. A Klotild-palotával átellenben magasodó történelmi épületet déli Klotild-palotaként is hívják, és 2015-ben került új tulajdonosi körhöz, akik The Luxury Collection-kötelékében nyitják újra a szállodát. A legmagasabb színvonalú gasztronómiát ígér a Matildban megnyitásra váró étterem.

Gundel Étterem a magyar vendéglátás egyik jelképes intézménye, nagy múltú, ám régóta hányattatott sorsú. Új időszak kezdődhet a városligeti étteremlegenda életében az új üzemeltetéssel, Wolf Andrással az executive chef pozícióban.

A Balatonon több izgalmas projekt felbukkanására számítunk a nyári szezonban. A legnagyobb név, aki némi szünet után a Balatonon fog feltűnni, Palágyi Eszter, akinek a neve korábban egybeforrt a Michelin-csillagos Costesével. Az északi part badacsonyi részén, a Szigliget Várudvar Étterem séfjeként tér vissza egy éttermi konyha élére.

Hirdetés

Michelin-csillag mustra

A két Michelin-csillagos Onyx egy teljesen egyedi történet ma Budapesten. 2018-ban elsőként nyerték el Magyarországon – sőt ekkor az egész közép-európai régióban a két Michelin-csillagos minősítést. Tavaly március közepe óta zárva tart az étterem, és ugyancsak tavasszal derült ki, hogy Mészáros Ádám séf már korábban, 2019 decemberében megegyezett a tulajdonosokkal a felmondásáról. Új séfről azóta sem tudunk az étterem élén, és ez szándékos is az étterem részéről, ugyanis nem az eddig megszokott, hagyományos keretek között képzelik el az étterem jövőjét. A nagy sajtóvisszhangot kapott novemberi Utolsó vacsora nevű eseményt egy fokozatos rekonstrukció fogja követni, az Onyxtól az eddigi formájában pedig elbúcsúztunk a tavalyi eseményen.

Egy ikonikus tárgy év végéről – Onyx Utolsó vacsora 2020 filmforgatás

A Ráday utcai Costes étterem visszatérésére információink szerint egyelőre nem számíthatunk. Az V. kerületi Prestige Hotelben található Costes Downtown viszont újra fog nyitni, és a street food irányt vett kiszállítás, valamint a házhoz érkező séf szolgáltatáson túl, valódi mivoltában, a Costes Group és Magyarország számára 2010-ben Michelin-csillagot megszerzett portugál séf, Miguel Rocha Vieira irányítása alatt.

A Costes Downtown kiszállítás idején

A Borkonyha, a Stand és a Babel étterem is pihen. A Borkonyha visszatérésére ugyancsak számíthatunk. Tavaly elsőként a Textúra nyitott meg kiülős asztalokkal, majd a beltérrel is, és később csatlakozott hozzá a Michelin-csillagos étterem is a Sas utca két oldalán. Az étterem konyhája jelenleg cukrászfeladatokat lát el, és egész biztosan visszatér idén Budapest éttermi vérkeringésébe.

Kalocsai Zoltán tulajdonos, a konyhafőnökké előlépő Puskás Csaba, Horváth Tamás tulajdonos és Sárközi Ákos executive chef a Borkonyha ajtajában

A Stand étterem a VI. kerület Székely Mihály utcai helyszínén nem rendelkezik terasszal vagy kerttel, így a feloldások várható első lépése nem fogja érinteni a csillagos éttermet. A Stand csapata Szulló Szabina és Széll Tamás séfekkel a konyha élén várhatóan azonnal nyitni fog, amint ismét engedélyezett lesz a beltéri vendéglátás.

A Babel helyzete már bonyolultabb, hiszen nagy meglepetésre Veres István, az étterem reményteljes fiatal séfje – aki jelenleg a Bocuse d'Or őszre halasztott lyoni világdöntőjére edz – tavaly nyáron felmondott. Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos, a Babel megálmodója 19-re lapot húzott, és az étterem által képviselt kortárs skandináv stílusnak megfelelően egy észak-európai ország két Michelin-csillagos séfjét hívja el Magyarországra chef consultant pozícióra. (Márciusi hírünk a bejelentésről.)

Babel logó

A legjobb gourmet éttermek nyomában

Nyitásra készen áll az elvitelben és kiszállításban is jeleskedő budai Stand25; az egyik legrégebbi hazai fine dining étterem, az Arany Kaviár; az egyik legelőremutatóbb stílust képviselő SALT étterem Tóth Szilárddal a konyha élén; a Bajcsy-Zsilinszky úti Pasztell Restaurant, valamint a „kifőzde" koncepcióval szintén működő progresszív konyhát vivő VII. kerületi Olimpia étterem és a tabáni Czakó Kert, míg a Laurel egyedi megoldással jelentezett Illúzió néven.

Arany Kaviár

Tiago Sabarigo portugál ihletettségű fine dining étterme, a Sas utcai Essência Restaurant helyt áll az elviteles időkben is, és rajtra készen várja az újranyitást, akárcsak a Kollázs Brasserie & Bar, a Párisi Passage Café & Brasserie és az ÉS Bisztró az V. kerületben, amelyek ötcsillagos luxusszállók éttermeiként jelenleg is működnek (hiszen a szállodák fogadnak üzleti utazókat).

A Michelin Guide jelenleg egyetlen magyar éttermet ajánl Bib Gourmand-minősítéssel, ferencvárosi Petrust. Feke Zoltán francia konyhának szentelt konyhája jelenleg várja a jobb időket Budapesten, de nyitásra készen áll.

Feke Zoltán séf-tulajonos a Petrus Étteremben

Az ugyancsak a top kategóriát erősítő Fricska Gastropub idén leállította az elvitelt és házhoz szállítást, de épp úgy hiányzó éttermi szereplő a fővárosban a városligeti Robinson Étterem és a Nyugati téri St. Andrea Restaurant. A szuterénhelyiségben működő Fricskával szemben a St. Andreának nagy előnye, hogy a Vörösmarty téri St. Andrea skybarral ki tudnak nyitni, amíg előnyt élveznek a teraszos helyek és nem utolsósorban amíg stabilizálódik a budapesti belvárosi éttermi helyzet.

St. Andrea skybar

A MÁK Bisztró újranyitásának időpontja kérdéses, de – ha számíthatunk ezen a nyáron is a Balatonnál a MÁK pop-up kitelepülésére – legkésőbb ősszel minden bizonnyal visszatér. Ugyanígy kérdéses a terasszal, kerttel szintén nem rendelkező Dohány utcai Esca, a nagykörúti Bock Bisztró, a Mérleg utcai Tigris étterem és a legendás Alabárdos étterem újranyitásának dátuma, valamint a Nyugati téri Nebuta japán étteremé és az V. kerületi Hercegprímás utcában található Zeller Bisztró is.



Információink szerint a New York Palace épületében működtetett Salon Étterem nem színesíti tovább a hazai fine dining térképét. Tavalyi leköszönő ebben az éttermi kategóriában az V. kerületi Baraka volt. Tavaly búcsúzott a belvárosi steakétterem, a KNRDY, a Flórián téri Aum étterem és a Hajós utcai Aum Natural.

Olvassa el kapcsolódó írásunkat is tavalyról!

Ne hagyja ki a Gerendai Károllyal készült interjúnkat sem!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram