Hirdetés
Hirdetés

Mi lehet a hiba, ha nem ízlik a kávé?

SZERZŐ: DiningGuide
2017. május 16.
Talán nincs is élvezetesebb pillanat, mint amikor először kortyolunk bele a frissen elkészített kávéba. És nincs annál nagyobb csalódás, mint amikor a várva várt kávé egyszerűen nem finom. Az egész napi hangulatunkat is befolyásolhatja, hogy milyen a reggeli indulás, de az ebéd utáni kávézás is ugyanilyen fontos, hogy kerek legyen a világ. Vajon mi lehet […]
Hirdetés

Talán nincs is élvezetesebb pillanat, mint amikor először kortyolunk bele a frissen elkészített kávéba. És nincs annál nagyobb csalódás, mint amikor a várva várt kávé egyszerűen nem finom. Az egész napi hangulatunkat is befolyásolhatja, hogy milyen a reggeli indulás, de az ebéd utáni kávézás is ugyanilyen fontos, hogy kerek legyen a világ.
Vajon mi lehet az oka annak, hogy akár ugyanazzal a módszerrel, látszólag ugyanazokból az alapanyagokból egyszer jól, máskor pedig gyalázatosan rosszul sikerül elkészíteni a kávét? Meglepő, de a legtöbbször bizony nem véletlen, hogy a várakozásokon aluli az az espresso vagy latte. Íme, pár gyakori hiba, amit érdemes elkerülni, ha a tökéletes kávét szeretnénk elkészíteni.
Nem jó a víz
A kávé legnagyobb része víz, érthető tehát, hogy rossz ízű vízből nem készül jó kávé. Alapszabály, hogy csak olyan vizet használjunk a kávéhoz, amit önmagában is meginnánk. A túl kemény, túl klóros vagy túl magas vastartalmú csapvíz szinte biztosan elrontja az ízeket. Érdemes ezért szűrt csapvizet vagy alacsony ásványianyag-tartalmú palackozott vizet használni.

Oxidálódott a kávé
Pörkölés után légmentesen kell tárolni a kávét, mivel oxigén hatására hamar állott ízű lesz. Ez a bab- és az őrölt kávéra egyaránt igaz. A legjobb, ha szagmentes, légmentesen zárható dobozban tároljuk, hűvös és száraz helyen – de nem a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban.
Amennyiben darált kávét használunk, a friss illat elengedhetetlen a jó kávéhoz. Kerüljük az oxidálódott kávét, melynek jellegzetes dohos, poshadt, égetett illata van.

Nem volt megfelelő a pörkölés
Ha túl keserű vagy égett ízű a kávé, akkor szinte biztos, hogy pörkölési hiba áll a háttérben. Az olasz stílusú kávék az erősebb pörkölésről híresek. Nem sok választja el egymástól a „pont jó” és az „ez már túl sok” szinteket, nem hiába mondják, hogy a kávépörkölés igazi művészet. Az alulpörkölt kávé talán ritkább, de ugyanolyan kellemetlen tud lenni, hiszen így nem jönnek elő az legjobb aromaanyagok.

Nem volt megfelelően kitisztítva a kávéfőző
Mindegy, milyen módszerrel készítjük a kávét, az aeropress-től a kotyogósig mindenre igaz, hogy csak tiszta eszközzel lehet igazán finomat főzni. Ha benn ragad a kéthetes zacc, ha hagymás kézzel rakjuk össze a kávéfőzőt, ne csodálkozzunk, ha nem lesz tökéletes a végeredmény.
Nem megfelelő hőmérséklet
A kávé aromái nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, és akár kis ingadozások is befolyásolhatják, hogy mennyire tudjuk élvezni az ízeket és az illatokat. A túl forró vagy nem elég meleg vízzel készített kávé szinte biztosan problémás lesz. De talán a leggyakoribb hiba, hogy nem melegítjük elő a csészét. Egy gyors átöblítés forró vízzel, és máris biztosíthatjuk, hogy ne hűljön ki azonnal a finom kávé.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram