Hirdetés
Hirdetés

Mi a pho titka? Egy kultikus leves "receptje"

SZERZŐ: DiningGuide
2019. január 25.
Félelmetes ütemben hódítják meg a világot a vietnami éttermek és utcai ételek. Sikerükről gondoskodnak az olyan népszerű fogások, mint a banh mi szendvics vagy az üvegtészta-saláta, de náluk is jobban ismert és kedvelt étel a nálunk is népszerű pho leves. De miért pont a pho? A kultikus leves sikerének receptjére voltunk kíváncsiak.
Hirdetés

Az örök kérdés: hogyan kell egyáltalán mondani?

Az elterjedt kiejtési formulákkal ellentétben nem fó, nem isa megfejtés. Ha azt mondjuk, fa', kicsit palócosan, az a és az á hangzók között, akkor közel járunk. Azért szögezzük le, a palócleves és a pho még távoli rokonságban sincsenek.

A Vietnamból hódító útjára indult leves nem vietnami, de még csak nem is délkelet-ázsiai.

Eredetileg a franciák vitték Vietnamba az alapötletet a 19. században, majd az idők folyamán addig alakult ott a recept, míg a ma ismert gazdagon megpakolt rizstésztás leves ki nem forrt, és amit ma csirke- vagy marhahússal gazdagítanak. A többi hozzávalót – zöldfűszereket, babcsírát, koriandert, újhagymát, csilipaprikát – külön tálalják a leveshez. Szószokat és ízesítőszereket is használnak, Dél-Vietnamban például hoisin szósszal készítik.

A gazdag levesek iránti elfogultságunk

A hatalmas tál, tésztával rendesen megrakott levesek egész Ázsiában fellelhetők. A kínaiak évszázadok óta falják a tésztaleveseket, és az ő változataikban is a ho fun (széles rizsmetélt) úszik, akárcsak a vietnamiban. Az európai japán éttermek – látva a legújabb trendet – egy időben ráerősítettek a japán tésztaleves, a rámen készítésére.

De ha ez a levesféle ilyen közkeletű, mégis mi okozza a „pho-jelenséget?” Miért nem vagyunk annyira oda a consomméért például?

A gazdag levesek iránti elfogultságunk a szegénységben edződött: természetes ösztönünk volt, hogy a legdúsabb, leglaktatóbb és tápanyagokban leggazdagabb levesek utáni vágy. Mindezt a szupermarketek levespolcai is megerősítik. De meddig? Nos, a jelenlegi trendek szerint már inkább pho-t ennénk.

A pho népszerűségét tehát tézisünk szerint a gazdag levesek jótékony hatásai iránti nosztalgia kelthette életre. Amerikában már rég megértették az ilyen típusú levesek lényegét. Ott az egyik legkelendőbb kommersz leves a Campbell's csirkés tésztalevese, ami gyakorlatilag egy konzervhúsleves. De az ikonikus leves mögött mégis egy időtlen recept, a zsidó konyha egyik alappillére, az aranyló csirkehúsleves áll. Ez a leves gyógyító hatásáról volt nevezetes, s bár ezen hatások erősen kérdőjelesek, ahhoz kétség sem fér, hogy ez a csirkeleves egy igen elismert és kedvelt darab. Sőt, talán az első soul food lehetett!

Phót enni olyan, mint meginni egy csésze jó teát: nem csak a szomjunkat oltja, de kicsit fel is pörget, visszaadja az életerőt.

A pho "veleje"

A phoszakértők készséggel magyarázzák el, hogy a legjobb levesek a marhacsontok lassú tűzön való – akár 72 órán át tartó főzésével – érnek össze. Ez idő alatt a csontból minden fontos tápanyag átvándorol a lébe, amitől ízes, zselatinos, egyszóval különösen tartalmas lesz a leves. Ahogy egy viatnami szakács fogalmaz, itt minden az ízek végső megalkotásáról szól. De nem úgy, hogy mindent beledobálunk a levesbe, hanem az számít, hogyan válogatjuk meg az összetevőket, majd várjuk ki türelmesen azt a hosszú időt, míg a kívánt íz össze nem áll a főzés során.

A pho népszerűségének okait még sokáig tanulmányozhatnánk. Akik az egyszerű, tömör válaszokat szeretik, azoknak itt egy lista arról, miért a pho a legjobb dolog, ami az emberrel történhetett.

13 jó ok a phóra

 1. Egyszerű. Na, nem elkészíteni, de az alapelv, amitől a pho pho lesz, nagyon is az.
 2. Könnyen variálható. A jól érthető alapkoncepció annak is szépen megágyaz, hogy aki szeretne, csavarjon egyet azon.
 3. Bátran fűszerezhető. A pho nem riad vissza a legelvetemültebb fűszerimádók kénye-kedvétől sem. Bármit elbír.
 4. Minden időben tökéletes. Vannak ugye a tipikus téli levesek. A pho nem ilyen. Bármikor megkívánható, az őshazában is 40 fokos forróságban is szürcsölik.
 5. Több mint egy leves, igazi kettő az egyben. „Mi lesz a második?” Pho, rögtön a pho után következik.
 6. Ma már mindenhol ott van. Az olyan helyeken, ahol szeretnek enni, és nem csak a helyi ízeket, a pho ma már megkerülhetetlen. Igaz, okuk sem lenne rá.
 7. Nem nagy kiadás, hiszen egy komplett ételt kapunk az asztalra. Ehhez nincs mit hozzátenni. Ha mégis magas az ára, ott valami nem stimmel a phóval.
 8. Mennyből a tészta. A rizstészta forró vízbe ömlő zuhatagát csak az igazán szerencsések láthatják, ők viszont megértenek valamit abból, miért is számít égi áldásnak a tészta a levesben. Különösen nagy égi áldás ez a gluténtartalmú élelmiszereket bármely okból kerülők számára, hiszen a rizstészta egy gluténmentes tésztaféle.
 9. Ezzel belazulhatsz. A pho nem az illemtanról szól. Előbb vagy utóbb úgyis leesik egy darab kísérő zöldség vagy egy szál rizstészta a nadrágodra. De ez csak oldja a hangulatot. Közösségi levesevés.
 10. Fedezi a szükségleteket. Protein, szénhidrát, zsír és sok folyadék egyben, nem beszélve a leveshez mellékelt friss zöldségek adta vitaminokról és ásványi anyagokról. Ezzel elketyegsz.
 11. Nem hízlal. Sok tápláló fogással szemben egy átlagos adag pho 400 kalóriát sem tartalmaz.
 12. Másnaposságra is kiváló. Tapasztalt fogyasztók állítják egybehangzóan.
 13. Még jól is néz ki. Manapság nem mindegy. Főleg, ha másoknak is meg akarod mutatni.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram