Hirdetés

Mi a különbség a világos és a sötét pörkölésű kávé között?

2025. október 8.
a Kávélexikon rovat
támogatója a
A kávérendelés során rengeteg apró döntést hozunk: tej vagy növényi ital, cukormennyiség, esetleg ízesített szirup vagy egy csipet fahéj… azonban a pörkölés foka ritkán kerül előtérbe. Ha van rá lehetőségünk, érdemes tudatosan választani a világos és sötét pörkölésű kávé között.
Hirdetés

Milyen a világos pörkölésű kávé?

A világos pörkölés legfőbb sajátossága, hogy jobban megőrzi a kávé származási helyéből vagy fajtájából fakadó karakterjegyeket. Egy jól elkészített világos pörkölés a csészében gyümölcsös vagy virágos aromákat, illetve édes, kekszes, tejcsokoládés jegyeket is mutathat. Az ilyen kávé azoknak kedvez, akik a finomabb, savasabb, könnyedebb és gyümölcsösebb ízvilágot keresik.

Mit kell tudni a sötét pörkölésű kávéról?

Aki rendszeresen rendel lattét, cortadót vagy flat white-ot, valószínűleg gyakran találkozik sötét pörkölésű kávéval, hiszen ezek különösen jól működnek tejjel és cukorral készített italokban. A sötétebb pörkölés gyakran idéz fel ét- vagy keserűcsokoládés, karamellizált cukorra, crème brûlée-re emlékeztető ízeket, de előfordulhatnak benne füstösebb, pörkölt aromák is.

Mivel a sötét pörkölésű kávé oldódása gyorsabb, főzés közben hatékonyabban kioldódnak belőle az ízek. Érdemes ezt figyelembe venni az elkészítésnél, hiszen a durvább őrlés és alacsonyabb vízhőmérséklet segíthet abban, hogy a végeredmény kiegyensúlyozott legyen, ne pedig túl erős vagy keserű. Gyakori tévhit, hogy a nagyon forró víz „megégeti” a kávét! Valójában inkább a túl magas hőmérséklet miatti túlzott kivonatolás az, ami kesernyés, durva ízvilágot eredményezhet.

Fontos különbség, hogy az eszpresszóhoz pörkölt kávék általában hosszabb és magasabb hőfokú pörkölést kapnak, mint a filteres eljárásra szánt kávék. Ezért az eszpresszóra pörkölt tételeket sokszor a sötétebb kategóriába sorolják.

Több koffein van a sötét pörkölésű kávéban, mint a világosban?

A koffeintartalommal kapcsolatban sok a félreértés, főként amiatt, hogy nem mindegy, milyen módon mérjük a kávét. A sötétebbre pörkölt kávé veszít a tömegéből, miközben a térfogata nő. Ha például kanállal mérünk, ugyanannyi adag sötét pörkölés valamivel kevesebb kiindulási kávémennyiséget jelent, mint a világos pörkölésnél. Ha viszont grammra pontosan, mérlegen mérjük ki, akkor épp fordítva van, azonos súlyú adag sötét pörkölés több eredeti kávéanyagot tartalmaz, mint ugyanennyi világos. Ami a koffein mennyiségét illeti, a pörkölés során az szinte teljesen stabil marad. Bár egy egészen csekély rész ténylegesen elbomlik a folyamat közben, ez elenyésző a tömegbeli és szerkezeti változásokhoz képest. Ezért a gyakorlatban nem igaz, hogy a világos pörkölésű kávé több koffeint tartalmazna, mint a sötét, vagy fordítva. A különbséget inkább a mérési mód okozza, nem pedig a pörkölés foka.


Forrás: Foodandwine.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram