Hirdetés

Ennél több nem is kő': MI A KŐ – Szerethető (több mint) étterem a Káli-medencében

SZERZŐ: DiningGuide
2021. május 28.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Ha lista készül a legeredetibb és legkifejezőbb magyar étteremnevekkel, a MI A KŐ-nek ott a helye az élbolyban. De egy jól hangzó elnevezéssel még nem lakott jól senki: a Szerethető éttermek-sorozatunkban bérelt helye van a köveskáli kedvencnek, mert mindent tud, amiért vissza akar térni az egyszer volt vendég.
Hirdetés

A MI A KŐ az egyik legjobb dolog, ami a Káli-medencében történhet. A Káli-medence az egyik legjobb dolog, ami a Balaton-felvidéken történhet, és még bontogathatnánk tovább, hogy ez bizony az a falusi (kisközségi) turizmus és vendéglátás, ami a legjobb szájízzel fogyasztható. Otthonos, igazi, nem kirakatszerű, nem a "muskátli a szekéren" típusú vidékiesség, hanem egy olyan mentsvára a városi embernek, ahol csak a legeltökéltebb urbánus figurák fejében nem fordulhat meg, hogy a valódi élet sokkal inkább az itteni stílusban és tempóban zajlik.

Fotó: MI A KŐ

Köveskál egy csepp kis község tulajdonképpen, vendégek és turisták nélkül mindössze 338 főt számlál (2015-ös adat szerint.) Élhető, emberléptékű, vagyis az atmoszféra adott, a MI A KŐ étterem pedig úgy teljes, hogy szálláshellyel, borházzal és borbolttal is vár a fedett teraszon és a tágas kerthelyiségen kívül.

Ahogyan azt tavalyi méltatásunkban írtuk is: "A tulajdonos házaspár, a festő- és szobrászművész Trombitás Tamás és felesége maguk vezetik a MI A KŐ-t, ami át is hatja az étterem és a panzió mindennapjait. A helyi borokhoz is van személyes kapcsolódásuk, van saját szőlőjük és boruk. Nem csak kedvetelésből kapcsolódnak a medencéhez, hanem ők maguk élik is a helyi létet és vendéglátást."

Balról Trombitás Tamás és Márványi Katalin tulajdonosok

Apropó terasz. A régi, egyszerűbb megoldást egy, az épületegyütteshez képest modern, a környezetbe mégis jól illeszkedő terasszal váltották fel – ezzel is azt sugallva, hogy a falusi vendéglátásnak nem feltétlenül kell skanzenjellegűnek lennie.

Az új terasz / Fotó: MI A KŐ

Akár hosszabban tartózkodunk a Káli-térségben, akár a Balaton-felvidék másik részén járunk, sőt akár csak átutazóban is, a MI A KŐ megéri a kitérőt. Csak ne feledjük, hogy itt a vendéglátás nem a gyors jóllakásról szól, érdemes komótosan inkább többfélét kikérni, és aki teheti, a nagy odafigyeléssel és értőn összeállított borlapról kóstolgasson. Ha nem palackkal, hanem kimérve kérünk, a tulajdonosok által készített Trombitás borok közül választhatunk.

Spárga és mangalicasonka

Kínálnak vegetariánus fogásokat is, de a vöröshúsok kedvelői itt mindig válogathatnak (rendszeres a borjú, a bélszín, a hátszín az étlapon), és korábbi látogatásaink alkalmával mindig akadtak belsőségek, az előkelő hízlalt libamájon kívül például pacal is.

Kínálnak vegetariánus fogásokat is, de a vöröshúsok kedvelői itt mindig válogathatnak, és korábbi látogatásaink alkalmával mindig akadtak belsőségek, az előkelő hízlalt libamájon kívül pacal is. A napi ajánlat tartogatja az igazi izgalmakat, mert a kisebb tételben, aktuálisan beszerezhető alapanyagokból, környező őstermelők finomságaiból, vadhúsokból, erdei gombából készült, limitált mennysiégben készülő ételeket így kínálják – keresd a krétatáblát!

Közönségkedvenc ételek: gyöngytyúkleves, borjú bécsi, borjúpaprikás nokedlivel, házilag készül káposztasaláta tökmagolajjal, besütött túrós palacsinta

Árak: előételek 1890-3290 Ft, levesek 1590-1890 Ft, főételek 3490-6590 Ft, desszertek 1290-1490 Ft

Mi a Kő

Köveskál, Fő u. 25, 8274
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram