Új-Zélandon mindig is voltak másképpen gondolt dolgok. Most azzal állt elő egy üzletlánc, hogy zöldség- és gyümölcspultjain teljesen pőrén, csomagolás nélkül sorakozik az áru. “Meztelen zöldségek” – vagyis a korábban megszokott porciók és csomagolás helyett természetes voltukban kínálják magukat a termékek, akárcsak egy régi piacon.
Mi ebben olyan nagy újság?
Hiszen a csomagolásmentes üzletek már korábban is léteztek. Az a különös, hogy a New World hagyományos üzletek csoportja, nem egy alternatív, csomagolásmentes öko-biobolt. Hogy a csomagolás adja el a terméket, azt ez esetben cáfolják a számok.
Az üzletláncban 300%-kal megugrott a zöldségvásárlási hajlandóság.
Mikor először pakolták tele a polcokat a „meztelen zöldségekkel”, az áruház igazgatóját gyermekkorába repítette vissza a látvány: édesapjával a zöldségesnél még érezte a halmokba rakott citrusfélék és a zöldhagyma illatát. Valóban, egy áruházi zöldségosztály agyoncsomagolt, steril termékeivel ezt az élményt már nem adja meg nekünk.
Valljuk be, valójában nem tűnik ez az egész nagy dolognak. Mégis, a legtöbb pozitív visszajezés ennek kapcsán érkezett a vásárlóktól. Az intézkedés csak egyetlen apró fogaskerék a műnyag-csomagolást visszaszorítani kívánó törekvések rendszerében.
A világban évi 300 millió tonna műanyagszemét keletkezik. Ennek a fele egyszeri használat után köt ki a szeméttelepen, és mindössze 9 százaléka hasznosítható újra. A messzi Új-Zélandon 252 ezer tonna műanyagot dobnak ki évente, aminek egy része sajnos a tengerbe kerül, újabb problémákat okozva...
Az igazgató reményei szerint a többi lánc is követni fogja a példájukat. Igazság szerint ők is egy amerikai tanulmányúton nyúlták az ötletet a roppant sikeres és divatos – ennek következtében drága is – Whole Foods szupermarketeket látva. Hazatérve egyeztetésekbe fogtak a beszállítóikkal, és onnantól csomagolásmentesen vették át az árut. Mindehhez a polcok hűtését is átterveztették, illetve automatizáltan érkező tisztítottvíz-permettel tartják frissen a zöldségeket és gyümölcsöket. Nem csak a színüket és állagukat, de vitamintartalmukat is jobban megőrzik így.
A változás lassú és sokszereplős, de nem elszigetelt gerillaakciók keretében történik, és nem csak szubkultúrák érzik magukénak, hanem egy lépésenként megvalósítandó, általános és mindenkire ható terv részeként működik. Okos, ugye?
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.