Hozzávalók
Mézes lapok
- 35 g akácméz
- 10 g tej
- 15 g kacsazsír
- 75 g porcukor
- 1 tojás
- késhegynyi szódabikarbóna
- 225 g finomliszt
- nagy csipet só
Homoktövis lekvár
- 130 g homoktövis lé 100%-os (bioboltokban kapható)
- 75 g frissen facsart narancslé
- 40 g cukor
- 5 g pektin
Grízhab
- 250+100 g tej
- 40 g gríz (búzadara)
- 30 g cukor
- fél rúd vanília
- csipet Maldon só
- 150 habtejszín
Törökméz
- 150 g cukor
- 60 g akácméz
- 6 g szódabikarbóna
„Nagyon jól előkészíthető desszert, amelyet pillanatok alatt tudunk tálalni. A mézes krémes korongok hűtőben, zárt dobozban pár napig tökéletesen elállnak, a grízhab szintén, hiszen nem tartalmaz tojást. A törökmézet szobahőn érdemes tárolni légmentesen záró dobozban, hogy ropogós maradjon” – osztotta meg extra tippjeit Ötvös Zsuzsanna.
Elkészítése
A mézet, a tejet, a zsírt, a porcukrot és a sót egy lábasba tesszük, és alacsony lángon összeolvasztjuk. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a tojást, és egyneművé gyúrjuk. A tésztagombócot négy egyenlő részre osztjuk, és fóliába csomagolva 10 percig pihentetjük szobahőn. A gombócokat egyenként nagyon vékonyra nyújtjuk, majd 16x16 cm-es négyzetet vágunk ki belőlük. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, villával megszurkáljuk, és 180°C-on kb. 6-8 perc alatt készre sütjük: amikor elkezdenek pirulni a szélükön, akkor készen is vannak. Hagyjuk kihűlni.
A lekvárhoz a cukrot összekeverjük a pektinnel. A homoktövis lét és a narancslét melegíteni kezdjük, közben hozzáadjuk a pektines cukrot. Forrástól egy-két percig főzzük folyamatosan kavargatva. Hagyjuk kihűlni, majd botmixerrel fellazítjuk.
Az első mézes lapot megkenjük a lekvárral. Erre tesszük a második lapot, ismét lekvár. Jöhet a harmadik lap, megint lekvár, és végül a negyedik lap. Lefóliázva egész éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok teljesen felpuhuljanak.
A grízhabhoz a 250 g tejet a grízzel, a cukorral a vaníliával és a sóval forrásig főzzük: ekkor a gríz már elkezdi besűríteni a tejet. Ezt a híg tejbegrízt a maradék tej és a tejszín elegyéhez öntjük, és botmixerrel alaposan átkeverjük. Teljesen kihűtjük hűtőben. Mikor kihűlt, egy literes habszifonba töltjük és két patront csavarunk rá, majd alaposan felrázzuk.
A törökmézhez a cukrot a mézzel karamellizáljuk. Ekkor belekeverjük a szódabikarbónát, amitől rögtön fel fog habzani. Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, és hagyjuk kihűlni, majd nagyobb darabokra tördeljük.
Tálaláskor a betöltött mézes lapokból 4 cm átmérőjű kerek kiszúróval korongokat szúrunk ki. Ezekből a korongokból egyet-egyet poharak aljába helyezünk. Megszórjuk törökméz darabokkal, majd a szifonból grízhabot nyomunk a korongokra. A habot is megszórjuk törökmézzel. Tálalás után azonnal fogyasztani kell.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.