Hirdetés
Hirdetés

Mexikói szívvel Budapesten, Santiago Lastra és Barna Ádám – Eatwell Pop-up #3

2019. március 12.
Már éppen érdeklődni akartunk – tényleg! – Ihász Zsoltnál, hogy mikor számíthatunk a következő Eatwell pop-up vacsorára, amikor bejelentkezett a hármas számú vacsoraesttel. Santiago Lastra Rodriguez és Barna Ádám a páston!
Hirdetés

"Nekem a séfek a rocksztárok"

Ihász Zsolt fogalmazott így. A reklámszakmában dolgozó fiatalembernek ez ugyanis a kötődése a gasztronómiához. Nem szakács, nem végzett vendéglátóipari iskolát, viszont olyan elkötelezett rajongója a haladó szellemű gasztronómiának, amilyenből sokat nem számlál Magyarország. Nála az utazás egyet jelent a kóstolással és étteremlátogatással. Ahol csak teheti, gratulál és megismerkedik a séfekkel, élményeit megörökíti, és tavaly óta haza is importálja. E szerelmének gyermeke az Eatwell pop-up vacsoraest-sorozat, amely harmadik alkalommal a St. Andrea Restaurantban (Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 8. helyezett, 91 pont) jelentkezik, két estén és 8+1 fogáson át.

Pontosítanánk is a cikkünk címét: mexikói szívvel, skandináv tapasztalatokkal, kozmopolita szemlélettel Budapesten. Santiago Lastra Rodriguez kedvelt meghívottja fesztiváloknak és pop-up vacsoráknak, olyannyira, hogy a hazai gourmet keménymag ismerheti itthonról is a szakácsot, 2017-ben ugyanis már főzött Magyarországon a Globalista Konyha meghívására.

A nomád séf

Nem először készül tehát Budapesten ceviche a mexikói szakács keze alatt. A tíz éve a világot járó Santiago Lastra karrierjében meghatározó kitérőt jelentettek a skandináv állomások, dolgozott többek között a koppenhágai Bror étteremben és a René Redzepi által alapított Nordic Food Lab kutatóközpontban. A leghangosabb sikerét azzal aratta, amikor a mexikói Noma pop-up ideje alatt a helyi alapanyagok felkutatásáért felelős séf volt – csak Redzepi jobb kezeként emlegették. A skandináv gasztronómiai világban tett kalandozásokat szépen megkoronázta, amikor 2015-ben a San Pellegrino a tíz legtehetségesebb skandináv séf közé választotta Lastrát.

Ez persze a konyhai filozófiájában ölt testet, nem a származásában, és még csak nem is az általa képviselt ízvilágban. A helyi és szezonális alapanyagok használatát olyannyira komolyan veszi Lastra, hogy Budapesten a tervek szerint magyar alapanyagokból fog főzni. A ceviche így nyers hal helyett zöldségekből fog készülni, de terítéken lesz magyar marhanyelv, mangalica, pisztráng és "pisztrángkaviár" is.

Aki kíváncsi a világjáró szakács alkotásaira a tányéron, nemsokára megismerkedhet vele a St. Andreában, utána viszont már Londonig kell mennie, ahol a séf várhatóan ősszel fogja megnyitni saját éttermét, Kol néven. Az étteremnek lesz egy

izgalmas közép-európai vonatkozása is,

ugyanis a régiónkból származó biodinamikus borok adják majd a Kol borválasztékát. Santiago Lastra a budapesti szereplés után például rögtön Szlovákiába utazik, bor ügyeket intézni. Osztrák és szlovák borokat biztosan fog majd kínálni londoni éttermében, az Eatwell-szervező Ihász Zsoltnak pedig csak drukkolni tudunk, hogy az itt töltött esték alatt tudjanak olyan itthon készült palackokat a mexikói szakács elé tenni, hogy magyar borászok munkái is felkéredzkedjenek a londoni étterem borlapjára.

Hogy mit hoz ki egymásból és az erős hazai alapanyagsorból a globetrotter Lastra és a nem kevésbé izgalmas ízekkel dolgozó, egyszerre nagyvárosi és vidéki stílusban alkotó Barna Ádám? Áprilisban meglátjuk.

A vacsorák időpontjai: 2019. április 11-12., csütörtök-péntek
Helyszín: St. Andrea Restaurant

Menüsor:
//Amuse bouche
//Pisztráng, chili, homoktövis taco
//Répa, retek, földimogyoró ceviche
//Marhanyelv, chirmole, újkrumpli
//Mangalica, répa, borsó
//Spárga, citrom
//Alma, körte, kukorica
//Petit fours

A Facebook-eseményt itt elérhető.

Nézegesse meg a 2017-es mexikói Noma pop-up képeit is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram