Hirdetés

Mesebeli finomság | A madártej története

2024. augusztus 15.
A madártej, azaz az édes, vaníliás krém lágy, habos felhőcskékkel, egy olyan desszert, amely generációkon átívelve hódította meg az édesszájúak szívét. Története több szálon fut, és ahogyan az lenni szokott, legendák és valós események finoman keverednek benne egymással. Ezúttal Ruga Endre, a Petrányi Pince és Borterasz séfje avatott be minket, hogy ők hogyan készítik ezt a klasszikus kedvencet.
Hirdetés

Francia kapcsolat 

A madártej egyik legismertebb eredettörténete Franciaországhoz köthető, ugyanis van egy desszertjük, ami „Oeufs à la neige” névre hallgat, ami szó szerint azt jelenti, hogy „tojások a havon”. Lényegében ugyanaz, mint amit mi madártejként ismerünk: vaníliás, cukros tejben főzött habgaluskák, amelyeket gyakran karamellszósszal koronáznak meg. A francia konyhaművészet révén terjedt el ez az édesség Európában, és valószínűleg a magyar konyhába is így érkezett meg. Már a 17. században népszerűvé vált, ugyanis hamar meghódította az arisztokrata háztartásokat. 

Amikor a recept Magyarországra érkezett, természetesen némi átalakuláson ment át, hogy megfeleljen a helyi ízlésnek, ráadásul egy nagyon izgalmas és könnyen megjegyezhető nevet kapott. A név valószínűleg a desszert könnyedségére, habosságára utal, és azt próbálja megjeleníteni, mintha a tejben aranyos kis fehér madárkák úszkálnának. 

Hirdetés

Egy másik magyarázat szerint a madártej nevét onnan kapta, hogy valaha úgy tartották, a mesebeli madarak teje volt a világ legédesebb finomsága, amit csak a kiváltságosok ízlelhettek meg. Amikor a desszertet először megkóstolták, az emberek nem találtak rá megfelelő szavakat, így a „madártej” kifejezést használták, hogy érzékeltessék a mennyei ízvilágot.

A császári konyha hatása 

Van egy olyan legenda is, amely szerint a madártej a Habsburg Birodalomhoz, konkrétan az osztrák császári konyhához köthető. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején számos osztrák recept keveredett a hazai konyhával, így könnyen elképzelhető, hogy a madártej is innen származik. A szomszédos ország konyhájába ugyanis szintén ismert egy hasonló desszert, amely „Schneenockerln” néven vált népszerűvé. Ez is azonos egyszerű, ám nagyszerű összetevőkből áll: tej, cukor, tojásfehérjéből készült hab és vanília. 

Madártej a modern konyhában

Minden családnak megvan a maga változata: van, aki sűrűbbre főzi a krémet, van, aki több cukrot használ, mások pedig különféle ízesítésekkel teszik egyedivé. A modern konyhában a madártej újraértelmezése is megtörtént: egyes séfek karamellizált cukorral vagy akár csokoládéforgáccsal díszítik, mások pedig egzotikus fűszerekkel, mint például fahéjjal vagy kardamommal kísérleteznek.

Madártej, ahogyan a Petrányi Pince és Borterasz konyháján készül 

„Én azt gondolom, hogy a madártej a nemes egyszerűségében tud kimagasló élményt nyújtani, mi pedig abszolút a klasszikus elkészítésben hiszünk. Csak és kizárólag tej, tejszín, tojássárgája, cukor, és friss vanília kerül bele. A hab esetében sem szerettünk volna újat „feltalálni”, ott is ragaszkodtunk a jól bevált gőzölt megoldáshoz. Azt hiszem, hogy éppen ettől vagyunk eredetiek. A vendégek visszajelzései alapján ki merem jelenteni, hogy a 19-re lapot húztunk ezzel a desszerttel, és nyertünk. Amikor elkezdtük a közös munkánkat a Petrányi Pince és Borterasszal, akkor azt mondták a kollégák, akiknek már volt tapasztalatuk az előző évekből, hogy a túrógombócot nem lehet semmivel sem felülmúlni. Szerintem viszont a madártejjel sikerült!” – részletezte Ruga Endre séf.  

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram