Dél-Spanyolország legragyogóbb területén, Andalúziában Dani García azonos nevű étterme háromcsillagos lett. A séf boldogan állt fel tavaly decemberben a lisszaboni Carlos Lopes Pavilon színpadára, hogy hivatalosan is átvegye az elismerést. Készült együtt integető fotó a Michelin-babával, miközben 400 kilométerrel arrébb munkatársai a vendégekkel együtt ünnepeltek az étteremben. Senki sem számított arra, hogy 22 nap múlva García közli velük, hogy 10 hónapra lehúzza a rolót. Ezzel beírta magát a Legrövidebb Ideig Működő Háromcsillagos Éttermek sorába.
„Ha egyszer elértél a csúcsra, ott el kell gondolkodnod, merre visz tovább az út” – nyilatkozott García, akinek három éve ott motoszkált már a gondolat a fejében. Tévedés ne essék, a csillagot nagy megtiszteltetésnek tartotta, a legjobb dolgnak, ami szakmai életében történhetett vele. „Nagyon nehéz döntés volt. Húsz év munka után végre elértem az álmom, megkaptam a legnagyobb elismerést a szakmámban. Az utóbbi pár évben nagy szabadságot élveztem, és folyamatosan új dolgokkal kísérleteztünk. A csillag viszont óvatossá tesz” - mondta rezignáltan.
Tervei bőven akadnak, és most sem ül éppen ölbe tett kezekkel. Négy meglévő étterme és catering cége mellé idén három új hely nyitását tervezi: Madridban és Dohában. Ezen kívül egy TV show népszerű házigazdája. A mostani éttermét steakhouse-ra cseréli, ahol 15-20 eurós hamburgereket sütnek majd. Ez nem azt jelenti, hogy elfordult a fine dining világától, mindössze szeret kísérletezni, és érdeklik a hétköznapibb megoldások is.
Nem García az első, és nem is ő lesz az utolsó, akinek eszébe jutott a csúcson abbahagyni – vagy más irányba nézni onnantól. Kivülállóként különös ezt látni, érthetetlen döntésnek tűnik olyan étteremt bezárni, ahol néha hónapokat kellett várni egy sikeres asztalfoglalásra.
Az El Bulli szolgáltatta a leghíresebb esetet. A század legmeghatározóbb éttermének is nevezték. Ötször kapta meg a világ legjobbja címet, majd 28 évnyi sikeres működés után egyszerűen bezárt. Ferran Adriá elérte a saját határait. Mert az El Bulli nem egy jó étterem volt csupán, hanem világlátás, filozófia és sok-sok avantgard kísérlet is. Az El Bulli Alapítvány, a Bullipedia és az El Bulli 1846 névre hallgató műhely (melynek nyitását 2020-ra tűzte ki Adriá) viszi tovább a szellemiséget.
Gaggan Anand 2010 óta vezeti nemes egyszerűséggel Gaggannak nevezett bangkoki éttermét. A nyitáskor tíz éves életszakaszt terevezett a helynek. Ennyi időt szánt arra, hogy kihozza belőle a maximumot. Ázsia legjobbja volt négy éven át, két csillagot is kivívott magának. Jövő januárban a tervek szerint be fog zárni, hogy valami új születhessen a nyomában. 'Anyám mondta mindig: ha hegyet mászol, fel kell érned a csúcsra. És a következő csúcshoz először le kell jönni a hegyről, majd újra felkapaszkodni.”
André Csiangnak hét év is elegendő volt ehhez. Tavaly zárta be a Restaurant Andrét, hogy újragondolhassa a szakmai terveit.
„Mélyen hiszem, hogy minden művészeti alkotásnak megvan a maga ideje, amikor abba kell hagyni a rajta való munkálkodást. Amikor odaírod a neved a képre és leteszed az ecsetet, mert egyszerűen érzed, hogy elkészült.” Csiang művészcsaládból származik, így nem kell csodálkozni a hasonlaton. „Ha megkérdezed a művészt, hogy mikor készül el, azt tudja csak válaszolni, hogy amikor kész lesz, akkor kész lesz.” - pont így érzett ő is egy napon. Semmi különös nem történt, csak eljött az a pillanat, amikor ideje volt továbblépni.
Egy ilyen hír alaposan fel tudja borzolni a kedélyeket. Amikor Dani García bezárt, több címlapos hír szólt róla, mint amikor megkapta a harmadik csillagot. Ez stratégiának sem utolsó.
Csiang nem tud kizárólag a bevételért dolgozni. Szevedne, ha nem találhatna ki újabb és újabb dolgokat, nem lennének az életében kihívások. Nyolc étterme közül mindnek más a koncepciója, de az üzenetük egyforma: „olyan ez, mint maga az élet. Nem az számít, hány nap van az életedben, hanem az, mennyi élet van a napjaidban. Makaón, Steve Wynn csodálatos álomszállodájában, a Wynn Palace Cotal Hotelban tervezi új helyét. Azon kívül, hogy szecsuáni tematikájú lesz, egyetlen dologban biztos: ha minden jól megy, addig fog működni, amíg kedvét leli benne. Más szóval amíg úgy nem dönt, hogy szögre akasztja az ecsetet.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.