Hirdetés
Hirdetés

Menzareform? Kivonják a dióféléket, földimogyorót és szezámmagot a közétkeztetés jelentős részében Magyarországon

2022. április 26.
Az AllerGéniusz Egyesület év eleji javaslatára a legnagyobb hazai közétkeztető cég, a Hungast Kft. jelentős döntést hozott, és az általuk felhasznált élelmiszerek közül kivonja dióféléket, földimogyorót és szezámmagot.
Hirdetés

A döntés előzménye az a tragikus kimenetelű eset, mely során ez év januárjában Újpesten egy hétéves kisfiú életét veszítette. Iskolatársa (egyénileg, nem a menza által kínált) mogyorós születésnapi tortájából evett a kisdiák, aki – mint később kiderült – súlyos mogyoróallergiája következtében még aznap anafilaxiás sokk következtében elhunyt, az azonnal érkező segítségnyújtás ellenére.

A nagy visszhangot kapó eset után a 24.hu-nak februárban így nyilatkozott egy az ételallergia problémájában érintett édesanya: „Nem menni fog a hasa, ha eszik belőle, hanem meghal – drámai felütéssel érzékelteti Kiss Anikó, mi a különbség az ételintolerancia és a súlyos ételallergia között. Az édesanya 7 éves kisfia, Dénes, dió, mogyoró, mandula, pisztácia, brazildió, törökmogyoró, paradió, pekándió, kesudió és kókuszdió allergiás."

Hungarian Gerbeaud layered cake with walnut and apricot jam filling, covered with chocolate (zserbo szelet)

Az AllerGéniusz Egyesület az ételallergiás gyermekekért és felnőttekért kezdeményezésére a gyakori allergénnek számító csonthéjas terméseket, a dióféléket, földimogyorót és szezámmagot is kivonja élelmiszer-alapanyagai közül a Hungast.

Kérdés azonban, hogy a lakosság nagy része számára nemhogy ártalmatlan, hanem kifejezetten egészségesnek tartott magvak megvonása valóban megfelelő döntés-e. Különös tekintettel arra, hogy a januári tragédiát is nem a közétkeztetésben elfogyasztott allergén okozta, hanem egy szülinapi zsúron felszolgált torta.

A Telex híradása szerint az AllerGéniusz Egyesület továbbá azt is javasolta, hogy a vészhelyzetben fellépő allergiás rohamok kezelésére „minden oktatási intézményben legyen elérhető legalább két injekció, és a tanárok, illetve más dolgozók is ismerjék ezek helyes használatát, amit egy legalább évente ismétlődő oktatással biztosítanának."

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram