Hirdetés
Hirdetés

„Olyan tejszínből dolgoztunk, ami látott tehenet” – Menyhárt Attila, a Four Seasons cukrászséfje képezte tovább a szakmabelieket

SZERZŐ: DiningGuide
2021. november 25.
Menyhárt Attila, a Kollázs Brasserie cukrászséfje évtizedeken át dolgozott külföldi topcukrászatokban, mielőtt itthon vállalt volna vezető pozíciót a budapesti Four Seasons luxushotelben. Idén lett a Debic magyarországi márkanagykövete, jelenleg a The World Chocolate Masters nemzetközi megmérettetésére készül, és szakmai kurzusok megtartására is szakít időt. Sűrű októberi programjai után arra voltunk kíváncsiak, milyen élményekkel és tapasztalatokkal zárta a hónapot.
Hirdetés

A cikk a Debic szakmai támogatásával született.

Októberben több alkalommal tartott Menyhárt Attila professzionális szakmai kurzusokat. Végzett, aktív cukrászok jelentkezhettek a Goodwill Csokoládéakadémia és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének workshopjára egyaránt.

A cukrász csokoládéval kötött szoros barátsága jól ismert a szakmában. Esélyes továbbjutó a 2022 őszére halasztott The World Chocolate Masters bajnokságon, melynek közép-európai fordulójára jövő év februárjában kerül sor. A hagyományosan Párizsban megrendezett versenyt a szakmai körökben legelismertebb lyoni Coupe du Monde de la Pâtisserie (Pastry World Cup) cukrász-világbajnoksággal megegyező nívón emlegetik.

Menyhárt Attila a workshopon / Fotó: Debic

A Cukrász Ipartestület által szervezett kétnapos workshopra tíz cukrászda jelentkezhetett. Menyhárt Attila ötlete az volt a workshop interaktivitásának ösztönzésére, hogy a résztvevő cukrászok kiválaszthattak egy-egy desszertet a saját, meglévő repertoárjukból, amit aztán Attila a saját megfogalmazásában készített el a kétnapos műhelymunka során.

„Így sokkal jobban tudtak azonosulni a cukrászok a workshop témáival, hiszen mindegyikük egy-egy desszertjét beemeltem a tematikába” – mesélt Menyhárt Attila a workshop menetéről.

„Volt két olyan cukrász is, aki mákos, felvert piskótából készített édességet hozott. Én teljesen megváltoztatott formában az egyikből egy mákos macaront csináltam, de hoztak olyan desszertklasszikusokat, mint a feketeerdő torta vagy a somlói galuska. Én nem fogtam vissza magam, és mutattam olyan társításokat is, amiket ezt megelőzően nem próbáltam össze – a gondolkodásmódomat szerettem volna megmutatni általuk. Sokat improvizáltam a korábbi tapasztalataimra támaszkodva.”

„Tiszteljük ezt a szakmát, ha már ezt választottuk!”

Menyhárt Attila egyik jelszava sok mindent rejt magában: a desszerthez méltó alapanyagok kiválasztását, a technológiák értő és megfelelő alkalmazását – és nem utolsósorban a cukrász által mindig hangsúlyozott kreativitást.

Menyhárt Attila és a workshop résztvevői / Fotó: Debic

„Rajtunk múlik, a vendégek mit fognak fogyasztani. Egyértelmű, hogy a kiváló minőségnek megvannak a gazdasági követelményei is, de a másik oldalról a vendégeknek kell megérteniük és értékelniük, hogy ha nem egy kommersz, felejthető élményre vágynak, azt mi a drágább, de eredeti komponensekből tudjuk előállítani. Ilyen az, ha nem csúcskategóriás csokoládékat használunk például a fagylaltokba kakaópor helyett, és ilyen az igazi vanília íze.”

A perfekcionizmusáról híres Menyhárt Attila szigorú abban is, hogy milyen minőségű márkák mellé áll. A nevéhez ennek megfelelően nem fűződik számos szponzoráció, e téren is ragaszkodik a szakmaisághoz. Az idei évben a Debic magyarországi márkanagykövete lett, de mit is kell tudni erről a márkáról?

Menyhárt Attila / Fotó: Debic

Európa vezető tejipari márkájának története egészen 1920-ig, vagyis több mint egy évszázadra nyúlik vissza. Egykor tejipari gazdálkodók álltak össze, és ők indították el az egész együttműködést, amelyből kinőtte magát a vállalat.

A Debic ma a több ország tejiparát összefogó hollandiai FrieslandCampina része, és a cukrászokon, pékeken kívül a minőségi gondolkodású séfek partnere is.

A szakmabeliek által széles körben kedvelt termékük a Debic 82%-os és a 84%-os lapvaj, valamint a Debic 32%-os, valamint a 35%-os zsírtartalmú habtejszín, amely szembemegy a széles körben alkalmazott, rossz minőségű, jóval alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek használatával, és kiválóan alkalmas bármilyen cukrászati kihívás megoldására a kemény haboktól a mousse-okon át a fagylaltok készítéséig.

Fotó: Debic

A workshopon résztvevők csillogó szemekkel figyeltek. Síri csendben hallgattak, figyeltek, tanultak, és jólesőek voltak a visszajelzéseik is. Igazi  élmény volt ez a néhány nap.

Ennek a szakmának milliónyi szépsége van, és nem szabad határok közé szorítani. Nekem és a Kollázs-beli csapatomnak is az a nagy boldogság, hogy háromhavonta jön egy új évszak, érkeznek az új szezonális termények, amelyek által tovább inspirálódhatunk. Ez a változatosság éltet minket, ez a szakmánk szépsége. A vendégnek pedig azért lesz a legújabb desszerted a kevence, mert te mutatod meg neki a legújabb kreációkat” – zárja Menyhárt Attila, akiknek 2022 februárjában drukkolhatunk a The World Chocolate Masters bajnokság közép-európai döntőjében.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram