Hirdetés
Hirdetés

Mentsd meg a Földet – edd meg a poharad!

SZERZŐ: Nimila Ági
2017. április 26.
Kedvenc smoothie-nkkal a kezünkben vágtatnánk át a városon? Vagy a jegeskávénkkal ücsörögnénk a padon? A nagyvárosi élet állandó szereplői a műanyag vagy papírpoharak, a take away csomagolások. Ha minden igaz, a jövőben elfelejthetjük a műanyag poharakat, egészen pontosan megehetjük őket. Az amerikai Loliware nevű, étkészleteket gyártó és forgalmazó cég kifejlesztett egy biológiailag lebomló és ehető poharat […]
Hirdetés

Kedvenc smoothie-nkkal a kezünkben vágtatnánk át a városon? Vagy a jegeskávénkkal ücsörögnénk a padon? A nagyvárosi élet állandó szereplői a műanyag vagy papírpoharak, a take away csomagolások. Ha minden igaz, a jövőben elfelejthetjük a műanyag poharakat, egészen pontosan megehetjük őket. Az amerikai Loliware nevű, étkészleteket gyártó és forgalmazó cég kifejlesztett egy biológiailag lebomló és ehető poharat – ezt angolul egy ügyes szójáték, a biodegr(edible) írja le, magyarul még nincs rá frappáns jelző.

Ha a szemétben landol, akkor sincs gond, mert lebomlik, akár csak egy almacsutka vagy egy banánhéj. Komposztálható, a lebomlási ideje nagyjából 60 nap. Forró vízbe téve pedig pár perc alatt szétmállik. Ha viszont kedvet kapunk hozzá, akár el is rágcsálhatjuk. Birja a fagyit, a turmixokat, a sört, a gint, ahogy az a Loliware Instagram oldalán található fotókon látható.
Évente több millió darab műanyag pohár kerül a szemétbe, óceánjainkat becslések szerint 8 millió (!) tonna műanyag árasztja el. Ha marad ez a tendencia, akkor környezetvédelmi szakemberek szerint 2050-re több műanyag úszkál majd a tengerekben, mint hal. Döbbenetes, igaz? Ha a műanyag poharaknak csak egy kis töredékét helyettesítenénk egy ilyen megoldással, már sokat tennénk a bolygónkat veszélyeztető környezetkárosítás ellen.

A poharak algából és organikus édesítőszerekből készülnek, különböző ízesítésekkel kaphatók: citrus, málna, matcha, hogy csak néhány példát említsünk. Bátran választhatunk íz-párokat a bele kerülő italhoz. Reméljük, a forró italokat, kávét, teát is elbírja ez a pohár, mert ha igen, új távlatok nyílnak az elvitelre kért reggeli kávék világában is.

Forrás

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram