Hirdetés
Hirdetés

Mennyire természetes a sztívia?

SZERZŐ: Lami Juli
2017. augusztus 24.
Ami a cukorpótlókat illeti, napjainkban kétség kívül a sztívia van a csúcson. Ennek egyik legfőbb oka pedig az, hogy mivel a sztíviához a növény levelét használják fel, így mindjárt rábiggyesztik a "természetes" jelzőt, valamint azt, hogy "nem tartalmaz mesterséges ízesítőt". De lássuk csak, vajon mennyire természetes az a természetes? Ellentétben a mesterséges édesítőkkel, melyeket laborítóriumban […]
Hirdetés

Ami a cukorpótlókat illeti, napjainkban kétség kívül a sztívia van a csúcson. Ennek egyik legfőbb oka pedig az, hogy mivel a sztíviához a növény levelét használják fel, így mindjárt rábiggyesztik a "természetes" jelzőt, valamint azt, hogy "nem tartalmaz mesterséges ízesítőt". De lássuk csak, vajon mennyire természetes az a természetes?
Ellentétben a mesterséges édesítőkkel, melyeket laborítóriumban állítanak elő, a sztívia kivonat a stevia rebaudiana nevű növény leveléből származik, amely Dél-Amerikában őshonos. A növény levele olyan édes vegyületeket tartalmaz (ilyen a stevioside és a rebaudioside A), amelyek százszor édesebbek, mint a cukor. Mivel a gyártáshoz a sztívia levelét használják fel, amely egyértelműen növényi összetevő, a forgalmazók azonnal "természetes"-nek minősítették. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. A New York University professzora, Paulette Goddard például írt egy cikket, amelyben arra mutat rá, hogy a sztívia levelet igenis laboratóriumban dolgozzák fel, mégpedig etanol felhasználásával.
Mit is jelent az, hogy természetes?
Az élelmiszerek világában az a szó, hogy "természetes", valójában nem sok mindent jelent. A Food and Drug Administration (FDA) nevű szervezet például nem is szabályozza, mit jelent a "natural" fogalom a nemzetközi élelmiszer gyártásban. A szervezet egyik képviselője azonban a HuffPostnak elmondta, hogy bár a terminus használata nincs szabályozva, az emberek joggal várják el egy természetesnek nevezett élelmiszertől, hogy az sem mesterséges, sem szintetikus anyagot ne tartalmazzon.
És hogy mi a helyzet a sztíviával? A sztívia levél valóban természetes forrásból származik, hiszen egy növénynek a része, viszont a leveleket laboratóriumokban dolgozzák fel, és ehhez etanolt használnak. Mégis az él a közhiedelemben, hogy természetes. A kukorica szirupnak már kevésbé jó a renoméja, a legtöbb ember, és ugyanez igaz az FDA-ra is, nem minősíti természetes édesítőnek, pedig elvileg ez is természetes forrásból jön létre, azaz kukoricából. Csak épp a feldolgozás során mesterséges tényezők lépnek közbe. Viszont ugyanez igaz a sztíviára is. Hogy természetes édesítő-e a sztívia, vagy sem, az úgy tűnik, egyelőre a felhasználók gondolkodásmódján múlik (legalábbis amíg az FDA nem foglal állást, és nem határozza meg, mit jelent a natural az élelmiszerek kaotikus világában.)
A Huffington Post cikke nyomán.
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram