Hirdetés
Hirdetés

Mennyire jó üzlet a pizza? Marian Ilitch-et Amerika leggazdagabb asszonyai közé repítette

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. október 12.
A self-made milliomosok melegágya az Egyesült Államok. Ők azok, akik nem örököltek vagyonokat, alulról kezdték, és gyakran, ahogyan azt mondani szokás, egy garázsból nőtte ki magát a cégük – netán ők nőtték ki azt a vállalatot, ahol először kifutófiúként vagy mosogatóként dolgoztak, majd lépcsőről lépcsőre haladva átvették az irányítását.
Hirdetés

A tengerentúli gazdaglisták egyik dobogósa az a 85 éves nő, aki 1954-ben minden összespórolt pénzét egy michigani pizzériába fektette. Ő Marian Bayoff Ilitch. Ilitch még ugyanabban az évben, 1954-ben ismerkedett meg – egy édesapja által szervezett – vakrandin Mike Ilitch-csel, a macedóniai bevándorlók leszármazottjával. Későbbi férjével együtt 1959-től már egy pizzaláncot, a Little Caesarst birtokoltak. (Mike Ilitch tavaly hunyt el.)

A Kis Császár(ok) nem is olyan kicsi(k), évi négymilliárd dolláros forgalmával ez az egyik legnagyobb pizzakonszern az Egyesült Államokban. És ha valahol, akkor ott rengeteg pizza fogy. Maga a cég – ha valakinek komoly vásárlási szándéka volna – eláruljuk, jelenleg 5,1 milliárd dollárt ér, és ezzel a számmal Marian elérte a csúcsot: ő jelenleg az első számú gazdag özvegy a Legvagyonosabb amerikai self-made nők listáján.

Nem indult ebben a mezőnyben Alice Walton, a Walmart multi-bevásárlóközpontok tulajdonosa, és Laurene Powell Jobs, Steve Jobs özvegye: ők gazdagabbak, de a férjük jogán lettek módosak. Marian azonban maga csinálta meg a szerencséjét. A sikeres karrierépítő asszonyok klubjában ott van még a divatiparból ismert Vera Wang és Donna Karan, a dívák közül pedig Barbra Streisand, Celine Dion, Madonna, valamint Taylor Swift is a maga 27 évével.

A pizza jó üzlet a világ nyugati fertályán. Az USA-ban a statisztikák szerint a lakosok 41%-a heti legalább egyszer pizzát megeszik, így ez az első számú comfort food az országban.

Lehet válogatni, a hetvenezret is meghaladja a pizzériák száma, hivatalosan ebben a pillanatban 76.723 helyen nyújtják naponta a pizzatésztát. A nagy láncok mellett rengeteg kis üzlet is működik, utcai kiszolgálással. New York Cityben a legolcsóbb lehetőség a 99 centes, vagyis kevesebb mint 300 forintos Margarita pizzaszelet, amin a sajt a legdrágább alapanyag, és amiből bődöletes mennyiséget ontanak ki magukból a pizzakemencék, de az átlagos ár 5 dollár körül mozog a turistás helyeken. Ha már a számoknál tartunk, azt is elárulhatjuk, hogy a pizzériák átlagos haszonkulcsa 636 százalékos. Sok kicsi sokra megy, nem csoda hát, hogy Marian ilyen szépen lépegetett előre a vagyonosodás útján. És azt se feledjük, hogy 64 évvel ezelőtt indította a bizniszt.

A képen balra egy Little Ceasars pizza, jobbra az Ilitch-házaspár

A pizzastílusokba most ne is menjünk bele, ez valóságos hadszíntér... A legújabb, az eredetitől messzire rugaszkodott változatok már vegán sajttal, gluténmentes tésztával vagy a tésztát helyettesítő sült karfiolos alappal is kérhetőek. De ez már egy következő történet lesz.

Forrás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram