Hirdetés

Mennyei madártej recept Frideczky Andrástól, az Émile executive chefjétől

SZERZŐ: Ihász Nóra
2025. június 2.

2025-ben ünnepli tízéves jubileumát az Émile, a Gerbeaud budai kistestvére. Ahogy születésnapi beszámolónkban is írtuk, a családi és üzleti találkozóhely hibátlan madárteje szinte mozdíthatatlan az étlapról. Frideczky András executive chef többek között a jó minőségű tejszínre, a friss vaníliára, a modern konyhatechnológiára, és mindenek előtt az anyai nagymamájától származó alapreceptre esküszik.

Hirdetés

„Bármikor megpróbáltuk levenni a madártejet az étlapról, a vendégeink nem hagyták, erősen kötődnek ehhez a desszerthez. Szerintem kell egy kis változatosság, de a vendég igények megismerése és formáló hatása mindig is fontos szerepet töltött be az Émile életében, így a madártej továbbra is elérhető a kínálatunkban” – meséli Frideczky András, aki hét éve csatlakozott a csapathoz, és 2025. január 25-től a Gerbeaud executive chefjeként is tevékenykedik.

Frideczky András madártej receptje eredetileg a nagymamájától származik, aki mellé már négy évesen beállt főzni.

Hozzávalók (10 adag):

Madártej:

– 400 g tojássárgája 

– 500 g tejszín (32%-os)

– 1000 g tej (1,5%-os)

– 1 db Bourbon vaníliarúd 

– 150 g kristálycukor

– egy csipet só

Tojáshab:  

– 300 g tojásfehérje

– 200 g kristálycukor

Tálaláshoz: 

– szeletelt, pirított mandula 

– friss bogyós gyümölcsök 

Jó minőségű tejszín, friss vanília – vajon még miben rejlik a tökéletes madártej titka?

Elkészítés: 

1. A madártej hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és addig hevítjük, amíg a hőfok el nem éri a 82-84 Celsius-fokot. Ezt követően hideg edénybe áttöltjük, amelyet egy jégkockákkal telített hideg vizes fürdőbe állítunk.

2. A tojásfehérje habhoz a tojásfehérjét gyors fordulaton habbá verjük. Amikor már majdnem teljesen keménnyé vertük a habot, vékony sugárban hozzáöntjük a kimért kristálycukrot, és alacsony fordulaton krémes habbá verjük (akkor lesz jó, amikor már nem ropog benne a cukor, és cseppet húz a fehérje).

3. A nyers tojásfehérje habot formába tesszük (pl. fémgyűrű), és egy tepsin, 90 Celsius-fokon 20 perc alatt készre sütjük. A kész tojásfehérje habot kihűtjük.

Tálalás: 

Tálaláskor a lehűtött madártejet kávé tejhab készítő segítségével néhány másodperc alatt kihabosítjuk, és formába tesszük. A lehűtött tojásfehérje habot szakácsfáklyával karamellizáljuk, és a madártej tetejére helyezzük. Szeletelt, pirított mandulával és bogyós gyümölcsökkel díszítjük.

Fotók: Chripkó Lili

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram