Hirdetés
Hirdetés

Melyik magyar vendéglátós csap le az ötletre? Olasz és izraeli példa: emberségesebb találkozások arcmaszkban

2021. február 26.
Kórházakban álltak elő az ötlettel, de a vendéglátásban is látunk benne fantáziát.
Hirdetés

Írásunk politikamentes.

Mindenki érzi, tapasztalja, hogy a tetőtől talpig védőöltözetet viselő, arcvédő sisakos, illetve arcmaszkos orvosok, ápolók puszta látványa is szorongást okoz. Értjük az eljárást, és tiszteljük az egészségügyben dolgozókat, amiért vállalják a diszkomfortos viseletet, és ellátják azt a heroikus munkát, amit a Covid-osztályokon való helytállás jelent. Itthon sem rózsás a helyzet, a kormányfő emelt színtű készültséget rendelt el a kórházakban, egyes európai országokban egyenesen drámai a helyzet, köztük Szlovákiában és Csehországban, Finnország is újra zár.

Láthatóan nem vagyunk tehát túl a nehezén, ezért minden törekvés hasznos lehet, ami a helyzetet elviselhetőbbé teszi. A magyarországi ARC plakátkiállítás szervezői Arccal a koronavírus ellen, a gyógyulásért címen létrehozott projektje is erre törekedett, egy Olaszországból és Izraelből kölcsönzött ötlettel.

Hirdetés

Doctors in an Israeli 🇮🇱hospital are wearing a photo of themselves so that patients will know who's treating them. Beautiful idea...❣️❣️❣️

Közzétette: The Truth – 2020. április 4., szombat

 

Kint már a járvány első hulláma idején alkalmazták: az elfedett arcú egészségügyi dolgozók portréfotóit ragasztották a mellkasukra. A műanyag védőruhába bújt orvosokhoz, ápolókhoz így arcot tudtak kötni a betegek, vagyis emberségesebb környezetben lábadozhattak. Egy budapesti kórházban akarták az ARC-szervezők megvalósítani ugyanezt, amire a napokban megjelent hírek szerint nem kerülhetett sor.

A vendéglátásban ugyanakkor szintén eltakart arcú emberek végzik a munkájukat. A jelenlegi, elvitelre korlátozott időszakban ez még kisebb számú személyes találkozást jelent, de a várható szakaszos feloldások során ismét arcmaszkos pultosokkal, felszolgálókkal fogunk találkozni először várhatóan csak a teraszokon, kerthelyiségekben, majd a kávézók, éttermek, cukrászdák és bárok beltereiben is.

Hogy ez emberibb, barátságosabb találkozásokat jelenthetne majd a vendéglátóhelyeken, vagy pusztán egy Covid-szülte bizarr ötlet, arról minden bizonnyal megoszlanak a vélemények.

Források: 1, 2

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram