Hirdetés
Hirdetés

Melyik a város legjobb gofrija?

SZERZŐ: DiningGuide
2015. december 15.
a TOP100 rovat
támogatója
Bejártuk a várost, hogy megtaláljuk a legjobb gofrit (vagy waffle-t), de a sok ígéretes indulóból csak kevés bizonyult jónak. Ezeket szerettük a legjobban.
Hirdetés

Liége vs. Brussels

Ha gofriról van szó, kétféle alaptésztát különböztetünk meg: a Brussels egy folyékonyabb, könnyű, habos tésztából készül, míg a Liége egy tömörebb, gyurmázható, édesebb tészta. Ez a belga gofrik két fő irányzata, mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai: a Brussels ugyan könnyű, egy élesztős palacsintatésztához hasonlít, ettől lesz kicsit testetlen és (ha nem  az alaptészta vagy spórolós a feltét, akkor) jellegtelen is.
A Liége masszív, cukrosabb tészta, ami sütés közben karamellizálódik, roppan és puha egyszerre, pont ezért áll közelebb hozzánk is. Viszont a sűrű tészta miatt jobban kell figyelni a sütésre is, mert könnyen nyers marad, ami egy élesztős, forró, cukros tésztánál felér egy határozott rúgással a gyomornak.

Amibe belefutottunk

Olyan, mint a palacsinta, a pizza vagy a rántott hús: mindegy mit raknak bele és miből készül, úgyis enni fogják. Úgyis lesz, aki megveszi a forralt bor, a kávé, a karácsonyi vásár mellé, viszonylag olcsó, laktató édesség, mehet a cukor, a tejszín-, a csoki- és mindenhelyettesítők locsolása, még egy kis cukor, olcsósítás, és kész a gofri.
Ezeket most hagyjuk, nézzük a legjobbakat!
Csak édes gofrikat teszteltünk, az alap a mogyorókrémes-tejszínhabos volt.

Go-Free Bar

A Dohány utcai gofris győzött meg minket igazán arról, hogy félmegoldások vagy túlgondolás nélkül, teljesen lazán is lehet jót kapni. A gofrijuk legnagyobb előnye (ami egy lágyabb Liége tészta, de semmiképp sem a folyós Brussels), hogy nem pusztítóan édes, a tészta enyhén sós (amit érthetetlen okból sehol máshol nem érezni, pedig iszonyú fontos), a feltét tisztességes mogyorókrém és tejszínhab, és utána nem érzi úgy az ember, hogy kapott egy nutellás pofont, amitől fél napig ételre sem tud gondolni. Friss, ropogós, belül puha, bármikor ennénk.

Sweetheart - Waffle & Shake

A Sweetheart konkrétan egy gofriszoba, ahol úgy érzi az ember, annyi feltétet kérhet a gofrira, amennyit nem szégyell. És tényleg. A Brussels és a Liége tésztájukat kétféleképp próbáltuk ki.

A Brussels alapra mogyorókrémet és tejszínhabot kértünk.

A Liége alaphoz pedig a szezonális ajánlatot, a juharszirupos pekándiós variációt választottunk.
Ez az egyetlen hely a városban, ahol mindkét tésztát készítik, amiért már nagyon elismerően bólintunk (meg pacsi), tényleg óriási a választék, mert akár töltve is kérhetjük a gofrinkat, szóval nagyon nehéz olyat találni, ami ne lenne szimpatikus.
Nagy baj viszont, hogy a tészták nyersek voltak. Lehet a cukorra fogni, hogy így viselkedik a tésztában, de sajnos ez nem túl erős érv, mikor nehéz, opálos az amúgy kifejezetten finom tészta közepe.

Habos Gofri

Óriási szintbéli ugrás az első két helyezett után, mivel a Habos Gofri retró gofrija egy vékony, roppanós, belül puha, de végtelenül egyszerű és kiszámítható fajta. Ezzel semmi gond nincsen, mert gyors, frissen készül előttünk, a feltétek is rendben vannak, a tészta önmagában kicsit ízetlen, de nem zavaróan, úgyhogy gyors gofrinak ez a legjobb a környéken. Kicsit több krafttal meg mondjuk a város legjobbja is lehetne.

Häagen-Dazs

A Häagen-Dazs az egyik legnépszerűbb fagylaltmárka a világon, ahol aranyáron mérik az amúgy tényleg, különlegesen finom gombócokat, de a túlárazást most hagyjuk.

A Belgian Waffle dream forró Liége gofri egy gombóc Dulce de Leche, egy gombóc pralinés fagyival és egy kis vajkaramell öntettel, ami úgy hangzik, mintha minimum ez lenne a világ nyolcadik csodája.

A gofrit viszont fagyasztott, újramelegített és az egész annyira iszonyatosan édes, hogy már fogfájdító, arról nem is beszélve, hogy milyen szomorú, amikor a várt tökéletesből, csak a cukrot érezni.

Thai Fagylalt - a kakukktojás

Emlékeznek a thai fagyizóra, amit ősszel találtunk? Télen átállnak a gofrikészítésre, ami pont annyira szokványos gofri, mint amennyire fagyiszerű a fagyijuk. Hasonlít, de tök más.

Szóval ez a gofri annyiban hasonlít egy gofrihoz, hogy négyzethálós mintája van, két lap között sül, ropogós kívül, belül pedig puha, viszont sokkal inkább egy palacsinta. Ettől függetlenül jól esett a forró puncs mellé a házi szilvaöntettel, de azért egy tisztességes mogyorókrémet sokkal inkább elbírt volna, mint a kamumogyorót.

BelFrit - a teljes érthetetlenség

A BelFrit egy belga ételekre fókuszáló gyorsétteremlánc, ahol a rengeteg-féle sültkrumpli mellett persze gofri is van, de sajnos minek. A tészta átlagos, szerencsére nem túl édes, a csokoládéöntet és a tejszínhab viszont a legrosszabb ál-termékek, pedig még a belga csokoládé kifejezéssel is nagyot lehet dobni ilyenkor. Fáradt, fémes mellékízű, a tejszínhab teljesen jellegtelen. Sajnáljuk, mert talán naivak vagyunk, de innen azért erősebb indulót vártunk.

Protip: az elviteles, újramelegítős (ez főleg kávézókban jellemző), vagy bolti, csomagolt gofrit sajnos inkább csalódottságot okoznak, mint jóleső, hümmögős gofrizást. Akkor inkább vegyenek egy sütőt és próbálják ki ezt a receptet.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram