Hirdetés
Hirdetés

„Megtaláltuk, hogy mi is az a Morzsa!” - Lendületben a pécsi pékbisztró

SZERZŐ: Király Márton
2022. szeptember 10.
A nyári szünet után szeptember elejétől újra várja vendégeit a pécsi Morzsa Bisztró és Pékség.
Hirdetés

Egy éve nyitott Pécsen, és jó úton halad, hogy kulthely váljon belőle - ezt az irányt erősítik azok a változtatások is, amivel az étlapon találkozhatnak a vendégek. Úgy fest, hogy a Morzsa egyre inkább megtalálja a saját útját, saját stílusát.  A nyaralásról friss lendülettel visszatérő séffel-résztulajdonossal, Kurucz Attilával beszélgettünk a Morzsa indulásáról a kínálat megújulásáról, és a bisztró jövőjéről.     

Fotó: Morzsa Pékbisztró

Hogyan kezdődött a Morzsa-sztori?

Kurucz Attila: Szegedi vagyok, a családommal a Tisza parti városban éltünk. Amikor a Tiszavirág Hotelben befejeztem a munkát, egy nagy útkeresős időszak jött, hogy hogyan is tovább. Vendéglátásban gondolkodtam, saját helyet szerettem volna nyitni, ez régóta a célom volt. Volt is egy-két próbálkozásom, és végül úgy esett, hogy újra összetalálkoztam Benkő Zolival, akivel már dolgoztunk együtt a Laci!Konyha! és az Innio kapcsán is, több éves ismeretség és közös munka van mögöttünk. Elkezdtünk beszélgetni, elmondta, hogy ők Budapestről Pécsre költöztek. Én úgy tudtam, hogy ő már nem foglalkozik többet vendéglátással, de aztán kiderült, hogy nem tudja elengedni és abbahagyni, és én sem akartam. Az ő terve az volt, hogy pékséget nyissanak, kis bisztrókonyhával kiegészítve. A helyet már meg is találták, a munkálatok már el is kezdődte. Egyre többet beszélgettünk, ötleteltünk, végül hoztunk egy, és családostul Pécsre költöztünk mi is, és megnyitottuk a Morzsát.

Fotó: Morzsa Pékbisztró

A Morzsa egyszerre pékség és bisztró. Milyen választékra számíthat az idelátogató vendég?

Attila: Ez egy nagyon összetett hely, a pékségben ott vannak a kovászos kenyerek, péksütemények, édes, sós, mindenféle. Ez kiegészült reggelivel, amit nagyon komoly speciality kávé-választékkal támogatunk meg, ebédet, vacsorát adunk, natúrbor-választékunk is van, nagyon széles a kínálat. 

Hogyan működik a gyakorlatban ez a koncepció?

Attila: Úgy indultunk, hogy a pékség nyit reggel, és mellette a konyha is megy egész nap. De ehhez rengeteg ember kellett, és jó munkaerőt nagyon nehéz találni. Rá kellett jönnünk, hogy kicsit túl is gondoltuk ezt, túlvállaltuk magunkat, az étlap például túl hosszú volt, a konyha kicsi.  Kellett ez az időszak, hogy tudjunk alkalmazkodni a hely adottságaihoz is, figyelembe tudjuk venni a vendégek igényeit is, persze a mi saját stílusunkat mindenképpen megőrizve. A stílusunkból és a minőségből nem fogunk engedni, de kísérletezünk, és alakítjuk magunkat folyamatosan. 

Fotó: Morzsa Pékbisztró

Hogyan merítetek ötleteket a kísérletezéshez, útkereséshez?

Attila: Volt egy jó hosszú nyári szünetünk, az alatt nagyon sokat gondolkodtunk, hogy akkor milyen irányba, hogy folytassuk, merre menjünk. Voltunk Berlinben szakmai úton, nagyon jó volt, mindenki feltöltődve, inspirálódva érkezett haza, úgyhogy nagy lendülettel, és új koncepcióval tértünk vissza. 

Miben áll az újdonság?

Attila: Ahogy említettem, nagyon nehéz megfelelő embereket, munkaerőt találni, szóval nagyon fontos, hogy próbáljuk megtartani azt a kemény magot a csapatból, akikkel szívesen dolgozunk együtt. Úgy döntöttünk, hogy inkább kevesebb napot leszünk nyitva, azokat viszont nagyon intenzíven végigcsináljuk, azokkal az emberekkel, akikkel szeretünk, és jól tudunk együtt dolgozni. A jó csapat a koncepciónk legfontosabb része.

Az ételek is változtak kicsit, maradt az újhullámos bisztró stílus, de egy fokkal lazább, kicsit talán közérthetőbb ételeket készítünk, small plate irányba megyünk, ilyen ételeket is feltettünk az étlapra.

Nem kell így végigenni egy komplett menüsort, a vendég többféle étel közül is választhat, csipegethet, az a cél, hogy minél több ételt megkóstoljanak. Nagyon komoly a borkínálatunk, főleg natúr vonalon, de vannak klasszikus tételeink is, ha valaki például bejön akár csak egy pohár bort meginni, mostantól nagyon jó kiegészítőket tudunk a bor mellé ajánlani az ételek közül. Erre is szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni, hogy jöjjenek, borozzanak nálunk, hiszen erre is van lehetőség. A reggelit a korábbi formájában elengedtük, de vannak sós és édes péksütemények, kakaóscsiga, croissant, mindenféle francia stílusú termékek. Tízkor nyitunk, és este tízig utána egy étlappal megyünk, meg lehet találni mindent, mindig van rajta egy tétel, ami reggeli is lehet.

Fotó: Morzsa Pékbisztró

Hogyan fogadták a vendégek a változást?

Attila: Két hete nyitottunk újra a szünet után, és nagyon jól fogadták  a változtatásokat. Örülünk neki, hogy az embereknek tetszik, azt látjuk, hogy nem idegenkednek tőle. Ránéztek az étlapra, és rögtön mondták, hogy akkor ebből, és ebből, meg ebből is egy keveset, nem az volt, hogy hát, jaj, milyen kicsi adagok, hogy fogunk ebből jóllakni. Egyre több a törzsvendégünk, akik napi szinten visszajárnak, a pékségnek is megvan a vendégköre, naponta jönnek vissza az emberek kenyeret, péksüteményt vinni, néha leülnek egy pohár borra, maradnak vacsorára. Nagyon sok diák, külföldi diák is jár hozzánk.

Akkor beszélhetünk egyfajta szezonalitásról is a Morzsa esetében?

Attila: Abszolút, a nyári időszakban az egyetemisták például teljesen eltűnnek, ezért is lehet az, hogy mi is elmegyünk nyáron egy hosszabb szünetre. Nyáron nagyon-nagyon meleg van a városban, délelőttönkén sehol egy ember, a negyven fokban a sétálóutcák teljesen üresek. Szeptembertől a nyár elejéig van a legjobb időszak.

Fotó: Morzsa Pékbisztró

Megvan a jó csapat a konyhában, a pékség megtalálta a saját törzsvendégeit, a bisztró éppen kilép a színpadra egy új koncepcióval. Hogyan tovább, mit tartogat a jövő a Morzsa számára?

Attila: A bisztró által most képviselt irány nagyon közel áll hozzánk, ezt mindenképpen erősíteni akarjuk. Nagyon jól érzem magam ebben a műfajban, viszont azt is tudom, hogy még nagyon az elején vagyunk. Szeretnénk még nagyon sokat fejlődni, mert ez a stílus nagyon passzol a Morzsához, hozzánk is, ez a mi utunk, erre szeretnénk továbbmenni. Egy éve nyitottunk, de kellett is ennyi idő, hogy azt mondhassam, amit most, hogy megtaláltuk az utunkat, az irányunkat, hogy mi is az a Morzsa.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram